Brand New Day krijgt bankvergunning

De eerste pensioenbank van Nederland neemt de bankactiviteiten van Allianz Asset Management in Nederland over. Dat levert het trendy pensioenplatform meteen ook een volwaardige banklicentie op.

In 2010 kreeg de top van een aantal grotere Nederlandse verzekeraars een lichte kramp in de kuit. Kalo Begijn en Thierry Schaap, de oprichters van BinckBank, startten met een pensioenverzekeringsplatform. De taal die het duo hanteert is meteen raak. De Nederlandse verzekeraars zitten volop in de woekerpolisaffaire. Begijn en Schaap gooien hun lage kostenstructuur transparant op tafel en zetten op die manier de klassieke verzekeraars met de billen bloot. Ze kiezen voor een opvallende merknaam en trendy kleuren. Brand New Day is klaar voor een flitsende start. De naam is overigens afgeleid van het breinklevertje uit de film The Wiz (clip onderaan). Begijn en Schaap stralen zelf ook wat ze beloven. Jeans, sjofel hemdje, geen das. De website van het platform is opvallend direct. Verstaanbare taal, geen lucht, duidelijke afspraken.

PPI voor collectieve pensioenen

In 2012 zet het platform een opvallende stap. Brand New Day wil ook collectieve pensioenen gaan aanbieden. Om die vergunning binnen te halen start het een samenwerking met ASR, een van de grote Nederlandse verzekeraars. Die samenwerking gebeurt in een zogenaamde Premiepensioeninstelling of PPI. De opbouw van collectieve pensioenen in een PPI gebeurt op basis van een vaste bijdrage. De verzekeraar draagt dus niet het beleggingsrisico. Het opgebouwde pensioen is afhankelijk van het gerealiseerde rendement. PPI’s kunnen ook over de grenzen heen pensioenen opbouwen, bijvoorbeeld voor filialen in het buitenland.

Exact 52 maanden na de oprichting maakt Brand New Day bekend dat de PPI break-even draait. Daarmee schrijven meteen alle dochterbedrijven zwarte cijfers. Naast het oorspronkelijke platform voor vermogenspensioenopbouw had Brand New Day ook een bedrijfje voor overlijdensverzekering in de steigers gezet.

Daar komt nu een nieuwe poot bij. Brand New Day wordt ook een bank. De overname van Allianz Asset Management zorgt voor een volledige banklicentie. Er komen ook 40.000 klanten bij wat het totaal op ongeveer 200.000 brengt. Het toevertrouwde vermogen van Brand New Day stijgt met 500 miljoen euro naar 2,2 miljard euro.

Kalo Bagijn wil zich echter blijven focussen. Brand New Day gaat zich niet bezighouden met betalingen of kredietverstrekking. Het platform zal enkel  beleggingen  op langere termijn voor de opbouw van pensioenen aanbieden. Bagijn heeft het daarbij over robo-advice en slimme technologie. Slimme keuze om te blijven focussen op een niche, slimme keuze ook om maximaal in te zetten op slimme technologie!

Financelab, copywriters voor de financiële industrie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.