Mastercard spint garen bij digitale start-ups

Groot-Brittanië is het Silicon Valley voor digitaal bankieren. Een van de meest opmerkelijke nieuwe sart-ups is B. Veel compacter en duidelijker kan de naam van een nieuwe bankapp niet zijn.

B is een project van Clydesdale & Yorkshire Bank. Clydesdale Bank is een van de drie Schotse banken die eigen bankbiljetten mogen drukken. Clydesdale & Yorkshire is de Engelse dochtermaatschappij.

Wie klant wordt van B kan een betaalrekening , een spaarrekening en een door Mastercard uitgegeven kredietkaart, gebruiken. De innovatie van B zit echter in de vertaling van je betalingen in duidelijke categorieën. Gebruikers kunnen die opdeling zelf sturen door een tag aan te brengen in iedere betaling. De app combineert daarna informatie over je inkomsten en betalingen in een overzichtelijk gekleurde chronologische tijdlijn met een extra overzicht van gecumuleerde bedragen per categorie. Je krijgt ook een prognose van je beschikbaar saldo in de toekomst door de balans te maken tussen je verwachte inkomsten en uitgaven.

Inzicht in je betaalgedrag en prognoses over je beschikbaar budget zijn technieken die bij meerdere start-ups voorkomen. B heeft echter bijzonder veel aandacht besteed aan de visualisering.

Push versus Pull

Het platform startte ook met Studio B, een eventruimte in Londen. Daar kan je de app testen of een tof event meepikken over een digitaal thema. Er is ook ruimte om je eigen ideeën af te toetsen met het team van B. Als zij er meerwaarde in zien gaan ze er mee aan de slag. Er loopt momenteel bijvoorbeeld een project waarbij de app van B communiceert met de slimme persoonlijke assistent Alexa. CEO van Clydesdale & Yorkshire Bank David Duffy legt uit dat B gebouwd wordt op “pull” informatie die door de klant wordt aangereikt. De meeste banken werken “push”gestuurd met informatie die vanuit de bank wordt afgevuurd op de klant.

Mastercard heeft voet in huis bij veel start-ups

Betaalkaartmaatschappij Mastercard spint overigens vlot garen bij al dat digitale geweld. Het betaalkaartplatform levert digitale diensten aan Monzo, Tandem, Starling Atom, B en Clear Bank.

Monzo startte pas in 2015 maar heeft vandaag al meer dan 250.000 kaarthouders. Tristan Thomas, head of marketing bij Monzo, hakt trouwens stevig in op de klassieke banksector. Volgens hem zullen bankkantoren verdwijnen en heeft zelfs de inloggen bij je bank via de smartphone geen toekomst. Thomas  gelooft in volledig mobiel en contactloos bankieren via een app, waarbij je op ieder moment over de exacte stand van je rekeningen beschikt, kan checken waar je geld hebt aan uitgegeven en extra informatie of documenten zoals een betalingsbewijs kan toevoegen.

Mastercard heeft ook een stevige voet in huis bij het Duitse N26. Zij zijn ondertussen al in zeventien landen actief. N26 moest tot vorig jaar ontwikkelen op het platform van Wirecard. Ondertussen hebben ze zelf een volwaardige banklicentie. Het platform wil een breed aanbod producten ontwikkelen met betalingsoplossingen, kredieten en beleggingsoplossingen. Mede-oprichter en CEO Valentin Stalf pakte uit met een gedurfde uitspraak:

“Most importantly, it will give us the opportunity to offer accounts on a cost base that is 5 to 10 times lower than traditional banks,”

Het Finse Holvi richt zich naar een specifiek marktsegment van micro-ondernemers. Banken zijn vaak minder geïnteresseerd in deze categorie. Holvi koppelt zijn betaalrekening aan een applicatie om te factureren en aan een boekhoudsysteem. Klanten krijgen ook een oplossing voor een eigen onlineshop.

Britten gewonnen voor digitaal bankieren

Het is overigens niet alleen het aanbod aan nieuwe banken dat topt in Groot-Brittanië, ook de Britten zelf zijn erg gewonnen voor digitaal bankieren.Uit een studie van Mastercard blijkt dat 88% van de eilandbewoners online of met een app bankiert. In Frankrijk is dat maar 62%. De Britten gebruiken digitaal bankieren ook frequent. 54% doet het dagelijks terwijl dat in Italië amper 28% is.

De belangrijkste argumenten om digitaal te bankieren zijn gebruiksgemak en tijdswinst. Veiligheid is met 59% pas de derde reden. Overigens lijkt men daar in andere landen ook minder wakker van te liggen. In Nederland bijvoorbeeld, is veiligheid slecht voor 21% een prioriteit terwijl ook daar gebruiksgemak 62% haalt. Voor 60% van de Europeanen is digitaal bankieren een meerwaarde. Ze geven aan dat het hun leven makkelijker zal maken.

Financelab, content creators for the financial industry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.