Spring naar inhoud

Rabobank.be, de wortel voor de overstap is niet oranje genoeg

Onlinebank Rabobank.be stopt met beleggingsactiviteiten en gaat zich enkel nog concentreren op spaarrekeningen. Keytrade Bank neemt de activiteiten in obligaties, beleggingsfondsen en pensioenspaarrekeningen over. Rabobank.be  was eerder al  gestopt met de verkoop van tak 21 levensverzekeringen. De bank trad daar enkel op als tussenpersoon voor Credimo, Patronale, Baloise en Federale Verzekeringen.

Rabobank.be keert met die beslissing terug naar haar kernactiviteit. General Manager Johan  Vanhulle staat echter voor een gigantische uitdaging. De grootbanken in België konden vorig jaar, ondanks de verwaterde rentevergoedingen, een stevige groei van de gereglementeerde spaarreserves aankondigen. Bij BNP Paribas Fortis werd 2 procent extra gespaard en klom de portefeuille naar 61,64 miljard euro. Belfius schreef  7 procent bij en zit ondertussen op  35,2 miljard euro spaarvermogen. Bij KBC/CBC  moeten we de cijfers wat interpreteren omdat de bank een handigheidje uithaalde om de rekeningen van overheidsinstellingen en bedrijven op nul te zetten. Dat kon enkel door hun statuut van gereglementeerde rekening om te zetten naar ongereglementeerde rekening. Als we dat buiten beschouwing laten stijgen de reserves met 7,3% naar 42,6 miljard euro.

Rabobank.be moest echter een daling bekend maken van meer dan 2%. De onlinebank biedt nochtans spaaroplossingen aan, met een betere vergoeding dan die van de grootbanken. Blijkbaar is dat niet voldoende om spaarders nog meer te overtuigen om de overstap te maken. De rek op de rente is ook beperkt en een sterke stijging van de rentevoeten staat niet meteen in de sterren geschreven. Rabobank.be heeft dan maar een middel over om groei te creëren. Het moet werken aan een alternatief imago tegenover de grootbanken, iets wat bijvoorbeeld Triodos en VDK met succes deden in de ethische sfeer. Rabobank.be koos op dat vlak voor online als argument. Dat is echter een bijzonder gevoelige niche. In een periode waarin apps en technologie de klant voortdurend prikkelen met nieuwe mogelijkheden, heeft online onvoldoende inhoud. In de financiële industrie is momenteel alles online. Het gaat erom welke mogelijkheden de klant online krijgt. En daar geeft Rabobank.be een onvoldoende onderscheidend antwoord. De onliner heeft dringend nood aan een herkenbaar en aantrekkelijk imago dat niet louter op wat extra rente en een flauwe slogan is gebouwd. De wortel voor de overstap is onvoldoende oranje gekleurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: