SharePeople maakt verzekeraars overbodig

Platformen waar mensen zich verenigen en samen een specifieke uitdaging aanpakken, is bijzonder trendy.  Peer2peer noemen we dat tegenwoordig. In Nederland start SharePeople op. Een platform waar kleinere zelfstandigen samen hun risico op arbeidsongeschiktheid opvangen. De uitkeringen komen van de bijdragen van de andere leden. Er komt dus geen verzekeraar meer aan te pas.

Wie lid wordt bij SharePeople betaalt eenmalig 150 euro en daarna 125 euro per maand. Daarvan gaat 13 euro als werkingskost naar SharePeople. De rest wordt ofwel op je eigen rekening gebunkerd, ofwel verdeeld onder collega’s die ziek zijn. Is er niemand ziek, dan schrijf je iedere maand 112 euro op je persoonlijke rekening bij.

Om aan te sluiten moet je 100% arbeidsgeschikt zijn en geen indicaties hebben dat dit de volgende drie maanden zal veranderen. Leden die ziek worden, krijgen na twee maanden 2000 euro per maand als je inkomen 36.000 euro of meer per jaar bedraagt. Is je inkomen lager, dan wordt je uitkering in verhouding ook verlaagd. De uitkering loopt maximaal 2 jaar. Het bedrag dat je krijgt is netto omdat het samengesteld is uit een optelling van kleinere sommen (lager dan 50 euro) van een reeks andere leden. De financiering van de uitkeringen komt expliciet uit de bijdragen – en dus niet uit de reserves – van de andere leden. De arbeidsongeschiktheid wordt gecontroleerd door de externe verzuimexpert Capability.

Als er meer dan 5% zieken zouden zijn vermindert de uitkering. De bijdragen bereiken op dat moment de grens van de solidariteit maar SharedPeople kiest ervoor om de bijdragen niet op te hogen. Deelnemers zijn dus zeker dat ze nooit meer dan 125 euro per maand moeten betalen.

Het was ingewikkelder dan ik dacht om zoiets als SharePeople op te zetten. Het heeft bijna een jaar geduurd voordat we alles getackled hadden. Maar door het inzetten van expertise van vele mensen uit ons netwerk lukte dat.

Oprichter Cosmas Blaauw

Rekeningen bij BUNQ Bank

Het geld van de deelnemers staat op een rekening bij BUNQ Bank van de Nederlandse cultondernemer Ali Nikham. Hij is de eerste die er het vorige decennium in geslaagd is om een nieuwe banklicentie te krijgen in Nederland. Nikham verzamelde een slordige zeventien miljoen euro en startte daarmee BUNQ op. Het platform werd in mekaar geknutseld door een team van een veertigtal techneuten zonder al te veel bankervaringen. Dat is ook de bedoeling van Nikham. Hij wil niet te veel klassieke financiële denkpatronen in zijn jonge bedrijfje laten binnensluipen. BUNQ is dus eigenlijk een IT-platform dat bankdiensten levert.

De rekeningen bij BUNQ zijn niet verscholen achter een complexe IBAN-code. De code wordt door BUNQ versleuteld en vertaald naar een alias. Ieder alias is gekoppeld aan een emailadres of een mobiel telefoonnummer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.