Millennials willen persoonlijke digitale bankservice

Uit de FIS Consumer Banking Index Pace blijkt dat millennials vier keer liever met de tools van hun voorkeurbank werken, dan met apps en toepassingen van andere banken. Dat spreekt de bewering tegen dat die leeftijdscategorie, die ondertussen 33% van de actieve bevolking in de VS uitmaakt, uiterst vatbaar is voor financieel zapgedrag. 75% zegt zelfs dat ze vragende partij zijn om kwalitatieve informatie van hun eigen bank te krijgen. Het slechte nieuws is dat meer dan de helft aangeeft dat ze veel onbruikbare en te algemene informatie krijgen. Dat is meteen ook de reden waarom ze toch vaak wegsurfen van hun vertrouwde financiële instelling. Millennials willen geen algemene benadering maar ze vragen om gepersonaliseerde voorstellen en oplossingen en die vinden ze vaak niet bij het huismerk.

De persoonlijke toets van de bankier werd vroeger tijdens een individueel gesprek in het kantoor of zelfs bij klanten thuis gemaakt. Dat is echter verleden tijd. Financiële instellingen bouwen hun kantorennetwerk af en zeker de Millennialgeneratie wil voldoende gepersonaliseerde informatie snel en digitaal krijgen.

De klassieke financiële sector ligt behoorlijk in de knoei met die uitdaging. Dat heeft alles te maken met het gebrek aan knowhow en spitstechnologie over automatisering en artificiële intelligentie. Om die oplossingen uiteindelijk wel te vinden gaat de millennialgeneratie niet kijken bij andere financiële instellingen maar ze gebruiken Google of een andere zoekrobot. Dat zal hen vaak bij een innovatieve start-up doen belanden. Als de klassieke banksector die kloof niet snel dicht, zullen de Millenials allicht definitief afhaken.

Een aantal innovatieve ondernemers duiken in dat gat en ontwikkelen oplossingen voor de klassieke sector om financiële informatie voldoende te personaliseren. Monotto biedt bijvoorbeeld een white label spaarproduct aan waarmee klanten hun financiële objectieven kunnen realiseren met micro-transferts. Het platform beschikt ook over “predictive-analysis software” die aangeeft of een klant, op basis van zijn inkomsten en uitgaven en op basis van zijn financieel gedrag, in aanmerking komt voor andere financiële producten.

Monotto is in feite een algoritme dat zeer gedetailleerd het financiële gedrag van klanten volgt en analyseert en op basis daarvan aangeeft hoe het spaargedrag en uitgavenpatroon kan bijgestuurd worden en hoe men bepaalde doelstellingen kan bereiken. Het team vertaalt die analyse ook in slimme rapportage dat de bank naar klanten maar ook naar de regelgever kan gebruiken.

Monotto is vooral gefocust op de Amerikaanse markt maar ook in Europa zijn er spelers op dezelfde markt.

Meniga bijvoorbeeld, een platform met kantoren in Ijsland, Zweden en Groot-Brittanië, kan al een impressionante klantenlijst voorleggen met onder meer ING Direct, Santander en BNP Paribasdochter Consors Bank. Meniga werd opgericht door Georg Ludviksson, Asgeir Orn Asgeirsson en Viggo Asgeirsson. De strategie van Meniga is gebaseerd op analyse van het financieel gedrag verrijkt met contextuele analyse. Die data worden gebruikt om een actieve communicatie met de klanten van de bank te starten waarbij de klant meerwaarde-informatie krijgt aangereikt.

Meniga haalt zijn inspiratie bij succesvolle applicaties zoals de gaming-, de fitness- en de healthtech apps. Ze gaan uit van vier belangrijke basiswaarden: positieve financieel gedrag stimuleren, inzetten op langetermijnrelaties, een persoonlijke relatie creëren en een contextuele dialoog in stand houden. Dat laatste is erg belangrijk en heeft een dubbel niveau. Meniga past de communicatie aan op basis van belangrijke gebeurtenissen in het leven. Maar net zo goed krijgt de gebruiker een echte meerwaarde-analyse van zijn financiële gewoontes. Die gaan veel verder dan het louter opdelen van het koopgedrag in grote categorieën. Door actief in dialoog te gaan op basis van analyse, krijgt de consument tips die hem geld doen besparen. Een paar voorbeelden:

  • Een berichtje als je ongewone uitgaven doet of je tegoed is laag.
  • Gepersonaliseerde uitgavenchallenges
  • Verwijzingen naar actuele koopjes en voordelen, gebaseerd op je aankoopgedrag
  • Verwijzing naar bankproducten die beter inspelen op je financieel gedrag
  • Cross-selling opportuniteiten
  • Analyse van je uitgaven met tips voor verbetering en besparing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.