Ingenico en Wirecard rollen Alipay uit in Europa

Ingenico Group sloot vorig jaar een overeenkomst met Alipay, wereldwijd het grootste platform voor online en offline betalingen en een dochter van Ant Financial Services Group.  De samenwerking moet ervoor zorgen dat Chinese toeristen in Europa met Alipay kunnen betalen. Ingenico kondigt vandaag aan dat de technologie om in-store te betalen met Alipay beschikbaar is. Het is niet in de eerste plaats de bedoeling dat ook Europeanen Alipay gaan gebruiken.

“Europe is a popular destination for our Chinese customers, so it’s an important market for us. We’re actively looking for partners across Europe — merchants who want to cater to Chinese tourists or technical providers on the payments side. But we have no plans to target European customers.”

Rita Liu, head of Alipay Europe, Middle-East and Africa

Alipay sloot ondertussen al overeenkomsten met de Franse retailketen Printemps. Het Chinese betaalplatform gaat ook reisverzekeringen verkopen van Axa SA. Alipay onderhandelt volgens Liu met retailers en technologiebdrijven in Frankrijk, Duitsland, Engeland en Italië.

Alipay is met 520 miljoen actieve gebruikers veruit de belangrijkste Chinese digitale wallet. Op de eigen websites omschrijft het platform zich als “a technology company that brings inclusive financial services to the world”. Alipay profileert zich dus vooral als technologiebedrijf dat mikt op inclusie. Het platform is de bancaire motor van het Alibabaconcern van Jack Ma. Hij streeft ernaar dat iedere mens op de wereld over een bankrekening kan beschikken.

Geen bijkomende infrastructuur nodig

De oplossing van Ingenico zorgt ervoor dat banken en acquirers de betaalmethode makkelijk in hun netwerk kunnen implementeren. Handelaars krijgen via een webportaal toegang tot informatie over het aankoopgedrag van hun klanten. Alipay werkt met QR-codeherkenning.

Handelaars moeten niet investeren in bijkomende hard- of software. De applicatie is compatibel met bestaande betaalapplicaties in Europa. De activering van Alipay in Europa is belangrijk. De economische welvaart in China zorgt ervoor dat meer rijke Chinezen Europa bezoeken. Uit cijfers van het China Tourism Research Institute blijkt dat Chinese toeristen buiten Azië vooral naar Frankrijk, Italië, Zwitserland en Duitsland reizen. Hun gemiddelde besteding tijdens die reizen bedraagt 875 dollar per persoon. De mogelijkheid om met Alipay te betalen kan een belangrijk commercieel voordeel zijn voor retailers in Europa.

Alipay draait op het Telium Tetra netwerk van Ingenico.

Wirecard opent Duitse markt voor Alipay

Ook het Duitse betaalplatform Wirecard biedt zijn klanten betalingen met Alipay aan. Dat leverde de Chinezen meteen een grote speler op. De retailketen Dirk Rossman heeft meer dan tweeduizend vestigingen in Duitsland. Hun gamma sluit uitsteken aan bij de smaak van de Chinese toeristen.

“For us, Chinese tourists are an increasingly important target group – they have a particularly high demand for baby products, cosmetics and organic products.

CEO Raoul Roßmann

Wirecard biedt Alipay al sedert 2015 aan en beschikt dus over statistieken die het koopgedrag van de Chinezen illustreren. Volgens het betaalplatform komen ieder jaar meer dan twee miljoen Chinese toeristen naar Duitsland en ze besteden gemiddeld drieduizend euro aan shopping. Dat is dus veel meer dan het gemiddelde dat ze uitgeven in Europa. Wirecard beweert dat ze vaak honderden transacties per dag registeren in dezelfde shop. Dat zou kunnen aantonen dat Chinezen hun aankopen doen in shops waar ze met Alipay kunnen betalen.

Ook de luchthavenretailer Miles&More accepteert, in de luchthavens van Munchen en Frankfurt, betalingen met Alipay via Wirecard.

Wirecard heeft overigens nog een andere troef Chinese troef in handen. Het maakt ook betalingen met het sociale netwerk WeChat mogelijk. WeChat en Weixin zijn onderdeel van Tencent, de belangrijkste internetprovider in China. WeCaht Pay heeft iedere maand meer dan 600 miljoen gebruikers, dat is ongeveer 40% van de markt.

WeChatWirecard
Vertegenwoordigers van Tencent (WeChat) en Wirecard bij het tekenen van het samenwerkingsakkoord tussen beide bedrijven. 

Op zoek naar een copywriter met kennis van zaken? Bel ons: +32 493 688 997

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.