Moet Anbang Nagelmackers en Fidea opnieuw verkopen?

Nieuwsagentschap Bloomberg zit al langer op ramkoers met de Chinese verzekeraar Anbang. Bloomberg gaf een stevig podium aan de kritische zakenkrant Caixin. Dat blad publiceerde een artikel waarin ze Anbang ondoorzichtigheid verwijten. De kapitaalstructuur van de holding is volgens Caixin een wazig netwerk van meer dan honderd bedrijfjes, allemaal gelinkt aan topman Wu Xiaohui. Die zit sinds juni in de gevangenis.

Anbang is in ons land eigenaar van Fidea en van Bank Nagelmackers. Bloomberg beweert vandaag dat de Chinese overheid Anbang Insurance Group zou verplichten om haar buitenlandse belangen te verkopen. Anbang kocht in Nederland verzekeraar Vivat maar vooral de verwerving van het prestigieuze Waldorf Astoria hotel in New York deed wenkbrauwen fronsen.

De opbrengst van die verkoop zou terug naar China moeten vloeien.  Anbang publiceerde al een korte mededeling via WeChat waarin ze zeggen dat een verkoop niet aan de orde is. Er is volgens de groep geen gebrek aan cash en de solvabiliteit is voldoende. De Chinese overheid lijkt echter bezig om de groep in ademnood te brengen. In mei verbood de regelgever om nieuwe levensverzekeringsproducten op te tuigen. Volgens Bloomberg stopten minstens zeven banken met de verkoop van Anbang.

Anticiperen op implosie

De cashcow van Anbang is de polis Longevity Sure Win No. 1. Die draaide een omzet van 7 miljard dollar en onder meer dat geld werd gebruikt om de buitenlandse investeringen te financieren. De structuur werd gebouwd in 2015 en klanten kunnen vandaag uitstappen met een vergoeding van het ingelegde kapitaal en een samengestelde rente van 4,7% op jaarbasis. Als klanten uitstappen wil Anbang het kapitaal dat wegvloeit vervangen door de verkoop van meer traditionele langetermijnspaarproducten maar daar heeft het een actief verkoopskanaal voor nodig. Precies dat dreigt de Chinese overheid plat te leggen. Het is mogelijk dat de verplichting om de buitenlandse participaties te verkopen, anticipeert op een implosie van Anbang. Het geld dat op die manier gerepatrieerd wordt, kan dienen voor een eventueel tekort aan cash om uitstappende beleggers te vergoeden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.