Spring naar inhoud

Zand in het raderwerk van Questra

Oproep! Hebt u zelf – positieve of negatieve – ervaring met Questra of Atlantic Global Asset Management?  Plaats een reactie onderaan de post. We actualiseren vanaf nu op zeer regelmatige basis de informatie over het netwerk!


Het FSMA publiceert deze week eens te meer een waarschuwing voor de activiteiten van de vennootschappen Questra Holdings, Questra World en Atlantic Global Asset Management. Blijkbaar krijgt de marktwaakhond een aantal vragen en opmerkingen over de drie maatschappijen waaruit men kan besluiten dat ze nog steeds actief zijn op de Belgische markt. Het FSMA wijst erop dat geen van de drie vennootschappen een vergunning hebben als beleggingsonderneming of kredietinstelling. Zij mogen dus geen bank- of beleggingsdiensten in of vanuit België verstrekken. Er lopen ook geen contacten om die vergunningen te bekomen.

Deze nieuwe waarschuwing van het FSMA zou wel eens de laatste kunnen zijn. Er zijn namelijk zeer ernstige aanwijzingen dat het fraaie maar ontransparante marketingnetwerk van Questra en AGAM in ademnood komt.

Op onze blog hebben we eerder al een uitgebreide analyse gemaakt van de potentieel frauduleuze structuur van dit netwerk.  De signalen die we toen in detail hebben aangekaart lijken nu waarheid te worden.

AGAM heeft de uitkeringen stop gezet

Het verkoopssysteem van Questra en AGAM is gebaseerd op de realisatie van onwaarschijnlijke wekelijkse winsten tussen 4% en 6%. Waar die winsten vandaan komen heeft het netwerk nooit duidelijk gemaakt. Geen mens weet waarin ze investeren en wie de superbeleggers zijn die deze winsten genereren. Financiële instellingen met fondsen die sterk presteren, zetten hun vermogensbeheerders meestal in de vitrine. Bij AGAM heeft men het vaag over een team van 25 experten, verder geen namen, geen ervaring, geen historiek.

Het duale van de rendementsbelofte zit hem in het feit dat de beleggers in het systeem die winsten effectief kunnen opvragen of herbeleggen. Wie opvraagt doet dat via het zogenaamde Advanced Cash systeem. Je kan geld opvragen in diverse valuta maar het valt op dat het platform de opvraging in cryptocurrencies promoot en soms zelfs opvragingen in reguliere munten afblokt.

Die opvragingen liepen een tijdje goed. Dat schept uiteraard vertrouwen maar het doet vooral de kortzichtige, vaak zelfs blinde winstgedreven prikkels bij velen bovenkomen. In de loop van de maand juni werden in een aantal landen de opvragingen plots geblokkeerd. Een correct werkende financiële instelling zou over zulke cruciale ingreep snel en accuraat communiceren. Questra heeft het voorbije jaar vooral bewezen dat het een communicatiemachine is. Het is dan ook vreemd dat die machine niet beweegt. Noch op de internationale website van Questra, noch op de site van AGAM staat een rechtstreekse verklaring over die blokkering van de uitkeringen. Op de Belgische website staat wel een kort maar weinig onderbouwd berichtje.

Quote “In Duitsland, Polen, Rusland en Oekraïne : Licenties nog in aanvraag. Aankopen van pakketten en transfers tussen klanten zijn reeds actief. Storten en afhalen van gelden nog niet actief. België, Zwitserland, Turkije : Licenties nog in aanvraag. Alle functies nog niet actief.” Unquote

Op Youtube is ondertussen een hele hetze losgebarsten. Vooral in Duitsland komen een aantal gedupeerden met filmpjes over de blokkering van de uitbetalingen. Veel mensen uiten openlijk hun twijfel maar grijpen zich vast aan de hoop dat het toch nog kan keren. Wie echter de moed en het geduld heeft om de zogenaamde livestream van de Online Conferentie op 19 juli in Madrid te bekijken (we komen er later op terug), vindt meteen meer argumenten om stevig ongerust over te worden.

Professionele aanpak wordt amateurisme

De programmering van dat filmpje op zich kwam al zeer bevreemdend over en toont aan dat er zand in het raderwerk zit bij Questra. Bij vorige gelegenheden van gelijkaardige events kregen we protserige beelden te zien van blinkende luxewagens, foutrijke mensen en veel wolligheid en elitarisme. Die filmpjes waren altijd professioneel gemonteerd met een prominente rol voor de grote leider Jose Manuel Gilabert en een bijrolletje voor de wat trieste figuur van de zogenaamde president van Atlantic Global Asset Management , Antonino Vieira Robalo.

Gilabert laat zich op de internationale website van Questra omschrijven als een aristocratische polyglot die vlot vier talen spreekt. Op basis van zijn recente publieke optredens spreekt hij vooral Spaans en moeten vertalers ervoor zorgen dat beide heren ook internationaal verstaanbaar zijn.

Op 25 mei verraste Gilabert door het format van online conferenties vanuit Madrid op de kaart te zetten. Geen duur bling-bling verhaal maar een eerder saaie inhoudsloze vertoning zonder live publiek. Tijdens die primeur deed Gilabert een paar opmerkelijke uitspraken. Hij had het over opmerkingen die hij door omstandigheden niet meteen kon beantwoorden maar hij vroeg om vertrouwen. Voor een buitenstaander klinkt dat vrij vaag maar het doet uiteraard wel een paar bellen rinkelen. Gilabert onderstreepte ook dat er een duidelijk onderscheid was tussen Questra en AGAM. En daarna maakte hij zich snel uit de voeten en gaf het woord aan Robalo, de man die allicht de joker krijgt toegeschoven als het fout loopt.

De inhoud van die eerste zogenaamde Online Conferentie laat vermoeden dat Questra mogelijk een exitstrategie voorbereidt. De band tussen Questra en AGAM wordt blijkbaar doorgeknipt. Het accent verschuift van de zonnekoning Gilabert naar de trieste marionet Robalo. Het verkoopsnetwerk wordt met andere woorden losgeweekt van het beleggersnetwerk. Dat laatste zit vrij onbereikbaar in Kaapverdië. Uit een filmpje op de Facebookpagina Questra Holdings Aquitaine blijkt dat het hoofdkantoor voornamelijk uit een vlag en een parking bestaat.

Ons vermoeden werd nog veel duidelijker onderbouwd door de tweede zogenaamde Online Conferentie op 19 juli.

In de eerste zeventien minuten van de zogenaamde livestream krijgen we weer de gekende beelden van protserigheid, overdaad, dure wagens en volgzame nieuwe rijken. Deze keer gaat het echter over een compilatie met beelden vanuit zowat de hele wereld….maar niet live vanuit Madrid. Die beelden bevestigen wat Questra ook op Instagram en eerder op haar website bleef neerplakken. De grote leider Gilabert heeft blijkbaar de tijd gevonden om zogenaamde leadership events te organiseren in Kaapstad, Maleisië, Hong Kong, Zuid Korea, India, Shangai, Londen en Rome. Maar daarmee is zijn reislust niet gestild want hij wil dit jaar ook nog naar opnieuw naar  Vietnam en Engeland maar ook naar Polen, Turkije, Duitsland, Frankrijk, Rusland, Hong Kong, Kyrgyzystan, Italie, India, China, Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Singapore, Hongarije, Tsjechie, Nederland en Roemenie.

Die plannen steken schril af tegen het trieste spektakel dat vanaf minuut achttien in het filmpje over Madrid werd vertoond. We zagen plots een vrij amateuristische overgang van het shiny happy people gedoe naar  de saaie tristesse van Antonino Vieira Robalo. De achtergrond van Robalo is al maandenlang een vraagteken maar de kans dat deze onbekende Kaapverdiër een eenvoudige marionet  is in de handen van een gehaaid netwerk wordt steeds manifester.  Robalo ploegt zich in het filmpje tientallen minuten lang, schijnbaar alleen in een of andere studio, doorheen een warrig verhaal over nieuwe structuren en wetgevende hinderpalen. Een ding blijft beklijvend hangen. AGAM zal volgens Robalo een Europese bank kopen en daarna in een aantal landen lokale licenties aanvragen. Zolang dat niet gebeurd is kan het platform geen uitkeringen doen. Het is niet meteen duidelijk om welke bank het dan wel gaat en waarom die uitkeringen plots niet meer mogelijk zijn. Als wij de monotone woordenstroom van de president goed begrijpen gaat AGAM in Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Slovakije, Zwitserland, Tsjechië, Polen en Estland voorlopig op slot. De term voorlopig is relatief. Robalo heeft het over een verwerving van een bank in de herfst van 2017 en de uitrol in een aantal Europese landen vanaf 2018. Op basis van die aanname, en gesteld dat ze ook effectief waar zou zijn, is het duidelijk dat de beweringen in en van het netwerk, over het herstel van de uitkeringen van de wekelijkse winsten, lucht zijn. Als die uitkeringen opgeschort zijn omwille van de noodzaak om eerst lokale vergunningen te hebben voor de nog te verwerven bank, kunnen ze niet hervat worden voor 2018!

Dit is een fenomeen dat we eerder gezien hebben. Op het moment dat de instroom bij bepaalde netwerken onvoldoende is om de opvragingen te betalen, stopt het mechanisme.  Bij andere voorbeelden uit het verleden was de volgende stap een implosie van de structuur.

Gilabert schuift de zwarte piet door

De zogenaamde Online Conferentie werd op 19 juli gepost maar blijkbaar dateert het filmpje van een paar weken eerder. In het inhoudelijke gedeelte zou grote goeroe Gilabert eerder nooit afwezig gebleven zijn. Nu was hij nergens te bekennen en mocht de zielige Kaapverdiër het opknappen. De professionele marketingaanpak van vroeger was nu slechts een amateuristisch aaneengeplakt beeldverhaal met veel herhalingen en lachwekkende protserigheid. Internationaal lijkt het Questra – AGAM kaartenhuisje ineen te stuiken.

Op de facebookpagina Questra & Atlantic Support Nederland wordt de situatie nog iets ernstiger. De pagina wordt beheer door ene Annemarie Van Keijzerswaard die ook Bronze Director is bij AGAM. Dat betekent dat ze minstens 500.000 euro heeft versluisd naar Questra – AGAM. Anne maakt ook op haar persoonlijke facebookpagina openlijk publiciteit voor Questra – AGAM. En ze heeft zelfs een persoonlijke blog. Op Anne Online vinden we wel meer interessante verwijzingen. Via een bericht over de scam van EnGoFor komen we bij de Miljonairsclub.biz terecht. Ook zij beleggen in Questra maar in de tab nieuws vinden we een ganse reeks van twijfelachtige verhalen waar we later op terugkomen. De geciteerde facebookpagina maakt melding van een Leadership event in Nederland in de maand september. Niet dat het event al erg populair is. Naast Annemarie zijn er twee andere mensen ingeschreven.

Op de facebookpagina staat ook een mededeling van AGAM waarin men aankondigt  dat het fonds een paar weken verlof neemt. (vacation) Aanpassingen in het netwerk van Bitcoin zouden aanleiding zijn om de instroom van nieuw geld maar ook de uitkeringen op te schorten tot 21 augustus 2017.

AGAM Leave.jpg

UNPLANNED VACATION DUE TO THE CHANGES IN PROGRAM CODE OF BITCOIN NETWORK AND BREAK IN BITCOIN-EXCHANGES WORK.

Dear clients, we inform you that from August 1 to August 21, 2017, the investment fund Atlantic Global Asset Management officially leaves for an unplanned vacation due to the change on August 1, 2017 in program code of bitcoin network and break in bitcoin-exchanges work.

Expanding the bitcoin network with the new software implementation by the world’s largest mining companies from around the world is the most important and long-awaited event of 2017, as it provides a new world trend in the cryptocurrency bitcoin development, which is an important financial tool for the thousands of companies and cryptocurrency exchanges all around the world.

Atlantic Global Asset Management is not an exception, as today, 97% of all funds used by the company’s customers are Bitcoin and Ethereum cryptocurrencies.

Officially, on August 1, 2017 at 00:00 three leading Chinese exchanges – Huobi, BTCC and OKCoin, as well as several Japanese, American and European cryptocurrency exchanges, will stop the possibility of deposit/withdrawal and exchange of bitcoin around the world for all customers and partner companies. This is due to unpredictable consequences and the disappearance risk of any transactions when working with cryptocurrency in the period of its improvement.

Dear customers, because of this and according to recommendations of our cryptocurrency exchange partners, Atlantic Global Asset Management decided to keep customers’ funds from possible losses due to in the Blockchain system problems and suspends its work with stock exchanges-partners as well as all financial operations in the company on depositing and withdrawing funds, and profits charging to customers on their portfolios terms. This temporary break in work is a compulsory measure, because the consequences of transactions during the bitcoin networks expanding are not predictable, and we do not want to endanger our clients’ funds.

During the stabilization period of the bitcoin network from August 1 to 21, 2017, the clients will not receive profit according to their portfolios conditions, but in order not to violate the agreement terms of Atlantic Global Asset Management and its clients, the all portfolios terms without exception will be extended for 3 weeks.

We draw your attention that during the holiday season our marketing department, as well as the technical support and security service will continue their work as usual. All financial transactions for the domestic currency exchange between customers will be carried out freely without any restrictions. “Investor portfolio” purchase will be carried out as usual. All purchased portfolios will begin their work after their purchase from Monday, August 21, 2017.

We apologize for the temporary inconvenience and thank you for cooperation.

Best regards.

Atlantic Global Asset Management.

Kazachstan wordt draaischijf

Op dezelfde pagina duikt ook een brief op van de Kaapverdiër Robalo. Hij heeft zijn uitsluitend Portugese taalvaardigheid blijkbaar snel uitgebreid want hij slaagt erin om een overeenkomst vanuit het Russisch om te zetten naar het Engels. Van een president van een belangrijk beleggingsplatform verwacht een mens een belangrijke mededeling op een vrij formele manier en via de officiële kanalen van het platform. Robaldo doet het echter enkel op Facebook en voldoende luchtig, opgefleurd met wat emoticons.

De inhoud van de boodschap is niet meteen duidelijk maar we begrijpen dat AGAM overweegt om de instroom en uitkeringen van geld in Kazachstan binnen 3 tot 4 weken mogelijk te maken via bitcoin. Verder heeft Robaldo het over Visa en Mastercard, een Engelse firma en een bank waarvan het doel en de naam niet meteen duidelijk zijn.

In onze eerdere analyses hebben we al aangegeven dat Kazachstan allicht de voedingsbodem is voor Questra en AGAM. Met boodschappen zoals deze en met de steeds nadrukkelijker aanwezigheid van Kazachse en Russische media in het netwerk, kan daar maar moeilijk twijfel over blijven bestaan.

Dear Ladies and Gentlemen, Yesterday – 🎩🎩 The Delegation of Partners 🎩🎩 from Kazakhstan had meeting with the 👑👑 PRESIDENT of A G A M 👑👑 fund in 🌴🌴 🌴 Cape Verde 🌴🌴 Here is the 📜📜 OFFICIAL DOCUMENT. Please share.

I did my best to translate. The Original Russian version is below.

🔻🔻🔻🔻🔻

Memorandum

Ref. Numbers O / AGAM / 1.08.2017 / 14

Based on the results of the meeting of the leaders of the Republic of Kazakhstan and the investment fund Atlantic Global Asset Management, the parties agreed on the following issues:

  1. Cryptocurrency “Bitcoin” and it’s implementation in the Republic of Kazakhstan. After the completion of works, the implementation of the new program code in the network bitcoin, A G A M will consider the possibility of connecting to Fund/ Withdraw and exchange Bitcoin within 3-4 weeks.
  2. Payment cards of VISA and MASTER CARD for the Republic of Kazakhstan.

Today, the procedure for concluding an agreement for the provision of A G A M customers, VISA and MASTER CARD payment cards, will be conducted between the British firm and A G A M.

A procedure is being prepared to open bank card accounts and issue multi-currency cards for residents of the Republic of Kazakhstan and their further banking services. The content of the agreement is prepared by the bank. The beginning of the work related to the issuance of bank cards will be made in August – September and are due to the volume of issued cards. Exact dates will be reported additionally, after voting with the bank before August 25.

After the implementation of the issuance of cards, the system of input-output of funds will be automated by the English company at the agreed time. The name of the bank and the British company realizing the project will be officially named at the time of the project launch.

Signature of the President of A G A M:

Antonino Robalo

3 Leaders from Kazakhstan:

Karamaev Kenesary

Kozhabergenova Bakyt

Makhambetova Kymbat

De pagina linkt ook door naar een Engelse Questra Facebookpagina . Daar wordt duidelijk dat het netwerk, ondanks alle bedenkingen, gewoon blijft uitbreiden. Als de getoonde informatie klopt is er een nieuwe entiteit geopend in de Russische stad Korolev. Dat wordt bekend gemaakt met de gebruikelijke champagne, opgedirkte dames en frisgeschoren heren.

Belgen spelen dubbel spel

In België blijven de promotoren van deze schimmige constructie ondertussen dubbel spel spelen. Antonino Vieira Robalo noemde, tijdens de conferentie in mei, België nog als een van de landen AGAM een vestiging wilde openen. Een paar weken later, op 19 juli in Madrid, was van België geen sprake meer.  Het FSMA heeft meermaals bevestigd dat er geen gesprekken lopen met het schimmige netwerk en dat er dus geen vergunning is voor de activiteiten. Toch blijft de website Questraworld.expert  nog geactualiseerd. Op de site staat het filmpje van de Online Conferentie van Madrid met een opvallende commentaar.

Quote “In de nieuwste fase zijn België, Oostenrijk, Zwitserland en Slowakije aan de beurt.” Unquote

Na onze vorige analyse over Questra werden alle contactdetails van deze professioneel gemaakte site verwijderd. De zaakvoerder wil zijn lucratieve handeltje dus blijkbaar verder zetten maar probeert wel anoniem te worden.

De site van Questra België blijft ondertussen de wekelijkse rendementen aanpassen en probeert de blokkering van de uitkeringen door AGAM positief te vertalen.

Quote “AGAM zal zeker een FSMA nummer krijgen. Indien men die niet geeft aan AGAM zal AGAM gewoon verder doen zoals vroeger, met het probleem dat de overheid dan geen controle kan uitvoeren op AGAM.”

Hilarischer moet het niet worden uiteraard. Het FSMA heeft duidelijk bevestigd dat er geen aanvraag voor een vergunning gebeurd is.  Als we de bewering van Questra België in die context plaatsen gaan ze dus gewoon verder werken zonder vergunning. Ze bevestigen daarmee zelf dat hun activiteiten illegaal zijn.

Toch zit de schrik er blijkbaar enigszins in. De facebookpagina van Questra België werd bijna volledig leeg gemaakt. Op de pagina van Questra World zijn alle contacten weg gehaald maar de gekoppelde pagina Questra World België publiceert nog actief en bijna dagelijks updates. Een van die updates is bijzonder opmerkelijk.

AGAMBelgium

In het eerste gedeelte van het bericht wordt Michel Van Acoleyen, medewerker van de Nationale Bank België genoemd. Daaronder staat een tekst waaruit moet blijken dat AGAM een aanvraag heeft gedaan om een vergunning voor “Fintech” te krijgen.

Ook op de Russische VK pagina Uzgur 9999 (een alternatief voor Facebook) wordt die boodschap ook gepubliceerd.

NBBAGAM

Het valt echter op dat er op beide pagina’s een impliciete scheiding is tussen de naam van de NBB-medewerker en de tekst waaruit de aanvraag moet blijken. De tekst op de Russische VK pagina is overigens uitgebreider en completer dan die op de Belgische pagina.

Van Acoleyen zelf was niet bereikbaar (op verlof). De perswoordvoerder van de Nationale Bank van België reageert: “Zoals u zelf heeft kunnen vaststellen is de heer Michiel Van Acoleyen inderdaad met vakantie. U zult begrijpen dat dit overigens ook het geval is voor meerdere van zijn collega’s. Daarom is het nu niet mogelijk om onmiddellijk te reageren op uw vragen. Wij zullen u in de loop van komende week opnieuw contacteren.”

Na de expliciete waarschuwing van het FSMA voor het netwerk van Questra en AGAM, lijkt het ons aangewezen om snel te reageren als de naam van een medewerker van de Nationale Bank wordt gebruikt door datzelfde netwerk. Die praktijk zal immers voor veel mensen een reden zijn om toch vertrouwen te tanken en in te stappen in een dubieuze en intransparante operatie. We zien die reacties overigens al verschijnen op de betreffende pagina’s. 

Bovendien lijken er voldoende argumenten om een wat diepgaander onderzoek te voeren naar de praktijken van de Belgische betrokkenen. Het is evident dat het FSMA binnen de door de wet opgelegde rol moet blijven. Dat neemt echter niet weg dat zij ook deel zijn van een netwerk waar op basis van hun informatie, meer kan gebeuren.

Op internationaal niveau lijken Questra en AGAM nog steeds aan een snelle uitbreiding te werken. Ondertussen is het netwerk in de VS en in Afrika actief. Het is de hoogste tijd dat de organisatie tot transparantie gedwongen wordt.


Financelab | copywriters voor de financiële industrie 

9 Comments »

  1. In de LinkedIn sales navigator kan je ook makkelijk opzoeken wie en waar er voor welke firma werkt. Zoals te verwachten zijn er totaal geen personeelsleden te vinden voor AGAM noch Questra.
    Enkel investeerders (het naïve soort dus) staan her en der vermeld als “investeerder”. Een belangrijke resource van een bedrijf is het management en personeel. Als dat al niet te vinden is via een kanaal zoals LinkedIn weet je genoeg.

    • Dat is absoluut waar Daan. Er zijn enkel maar aanwijzingen dat dit een scam is. De vraag is hoeveel mensen hier naïef in zijn meegegaan. Wij dachten aanvankelijk dat er in België maar een paar die-hard believers waren maar er duiken er toch veel meer op dan verwacht. Als dat inderdaad internationaal breed is uitgerold, dan is dit zelfs een grote scam die handig op internationaal, op breed niveau is uitgerold. Op die manier ontlopen de organisatoren de controle van de bevoegde politiediensten. Het zijn alleszins geen kleine jongens, die hier achter de schermen aan de knoppen draaien.

  2. Een kennis heeft bij questra ongeveer 1 jaar geleden geinvesteerd. Dat is een lange tijd goed gegaan. Hij kon gewoon met zijn kaart betalen zonder problemen. Maar na de omschakeling naar five winds is het stop gezet. Het zou nu in Mei terug op volle toeren draaien. Dus eens afwachten. Je leest niet veel goeds over questra en five winds. Maar zodra alles weer actief is gaan veel mensen hun geld proberen eruit te halen. Maar als dat gaat lukken is een ander verhaal.

    • We vrezen dat deze mensen hun geld kwijt zijn. Questra, AGAM en de opvolgers Five Winds en Lianora zijn een pure Ponzi. De idiote opvoering van de zogenaamde nieuwe Spaanse CEO en de poging van mevrouw Olaerts om dat in België te versterken, hebben in België en bij uitbreiding in West-Europa wat hoop doen opflakkeren. Het is echter tijd dat de mensen beseffen dat dit een oplichtingszaak op zeer grote schaal is en dat de organisatoren ervan in anonimiteit zijn ondergedoken. U kan in onze artikels lezen wie dat zijn en waar zij leven. Wij vrezen dat er nog maar weinig te recupereren valt maar toch zou het niet slecht zijn om alle gedupeerden te verenigen. Al was het maar om de zaak te documenteren en zo deze scam nauwkeurig in kaart te brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: