Nationale Bank ontkent beweringen Questra en AGAM

Hebt u zelf – positieve of negatieve – ervaring met Questra of Atlantic Global Asset Management?  Plaats een reactie onderaan de post. Op de pagina “collectieve claims” kan u zich anoniem aanmelden. We actualiseren vanaf nu op zeer regelmatige basis de informatie over het netwerk!


Tijdens ons onderzoek naar de activiteiten van Questra Holdings, Questra World en Atlantic Global Asset Management (AGAM) stootten we vorige week op een straffe bewering. De Facebookpagina van Questra World België meldde dat de organisatie een aanvraag voor “Fintech” had gedaan en dat een medewerker van de Nationale Bank dat zou bevestigd hebben.

Questra NBB.jpg

Even later vonden we hetzelfde bericht op een VK pagina van een Questra medewerker in Rusland.

Questra NBB VK

Het bericht was uiterst ongeloofwaardig omdat het FSMA vorige week nog gewaarschuwd  had voor Questra en AGAM. In die waarschuwing stond duidelijk dat er geen aanvraag gebeurd was voor een vergunning als beleggingsonderneming of kredietinstelling. Verder bestaat een zogenaamde Fintech vergunning volgens ons helemaal niet.

We hebben deze feiten onmiddellijk gesignaleerd aan de Nationale Bank (NBB) en hen meteen ook de vraag gesteld wat zulke vergunning zou inhouden, indien ze al gevraagd was. De kans was namelijk reëel dat het potentieel frauduleuze netwerk dit bericht zou gebruiken om het vertrouwen bij een aantal mensen te versterken of te herwinnen.

NBB heeft vandaag gereageerd en stuurt deze boodschap uit

Quote “De Nationale Bank heeft kennis genomen van het verkeerdelijk publiek gebruik van de naam van één van haar medewerkers door de vennootschappen Questra Holdings, Questra World en Atlantic Global Asset Management.

De FSMA heeft in verschillende waarschuwingen dd. 23 september 2016, 27 april 2017 en 18 juli 2017 het publiek gewaarschuwd voor de activiteiten van deze vennootschappen met de mededeling dat deze vennootschappen geen vergunning hebben als beleggingsonderneming of kredietinstelling en derhalve geen bank- of beleggingsdiensten in of vanuit België mogen verstrekken. Bovendien zou het volgens de informatie waarover de FSMA beschikt kunnen gaan om frauduleuze activiteiten, meer bepaald om “boiler room”- fraude.

De diensten van de Nationale Bank werden recentelijk gecontacteerd door personen die vroegen of Atlantic Global Asset Management een ‘FinTech licentie’ heeft aangevraagd. De betrokkenewerker heeft in zijn antwoord aan deze personen verwezen naar eerder vermelde waarschuwing van de FSMA en verduidelijkt dat de Bank geen informatie uitwisselt omtrent individuele ondernemingen. De Nationale Bank neemt nu kennis van het feit dat Atlantic Global Asset Management ondertussen onder andere op haar website stelt dat de betrokken medewerker heeft bevestigd dat de vennootschap een licentieaanvraag lopende heeft bij de Nationale Bank.

De Nationale Bank wenst het publiek te informeren van het feit dat de vennootschappen Questra Holdings, Questra World en Atlantic Global Asset Management geen licentieaanvraag lopende hebben en dat zij dit nooit hebben gehad. Daarbovenop bestaat een licentie als ‘FinTech’ onderneming niet. De beweringen van Atlantic Global Asset Management dienaangaande zijn dan ook niet correct.” Unquote

Het is dus meteen duidelijk dat het netwerk leugens verspreidt om zijn geloofwaardigheid nog even te kunnen behouden. Er zijn nu voldoende signalen die aangeven dat de implosie van Questra en AGAM snel zou kunnen volgen. Een kleine greep uit een lange reeks:

 1. AGAM heeft een nieuwe website online geplaatst. Die lijkt erg professioneel maar opnieuw bevat de site geen enkele informatie over de manier waarop het onwaarschijnlijke rendement van 4% tot 6% per week zou worden behaald en wie dat doet.
 2. De zogenaamde president van AGAM is een nobele onbekende Kaapverdiër waarover enkel zeer summiere details opduiken. Die geven aan dat hij geen enkele financiële of managementervaring heeft.
 3. AGAM heeft aangekondigd dat het de wekelijkse uitkeringen van de winsten tijdelijk, voor minimaal drie weken, opschort. De reden is de reorganisatie die nodig is bij bitcoin, na de afsplitsing van bitcoin cash. Daar zijn echter geen drie weken voor nodig. De uitkeringen werden overigens al een week eerder gestopt in verschillende Europese landen, toen zogezegd omdat er eerst een akkoord (vergunning) nodig was met de nationale regelgevers.
 4. De (tijdelijke) stopzetting van de uitkeringen werd door president Robalo van AGAM aangekondigd via Facebook, een toch wel zeer onconformistische manier van communiceren over een cruciale beslissing door een veronderstelde topman van een al even verondersteld financieel conglomeraat.
 5. Het verkoopsnetwerk Questra verschijnt totaal versplinterd via allerlei sites, facebookpagina’s, twitteraccounts en instagramaccounts maar de samenhang en de uniformiteit is volledig zoek. Een betrouwbare financiële instelling overwaakt zijn communicatie strikt.
 6. De protserige meetings met foutrijke juichende en applaudisserende apostelen en de professioneel gemaakte filmpjes daarover lijken verleden tijd. De meetings zouden nog plaats vinden maar in verafgelegen bestemmingen waar geen Europeanen meer welkom zijn. Wij vinden geen bewijs dat ze ook effectief plaats vinden. De filmpjes zijn saaie amateuristische  en slaapverwekkende vertoningen geworden.
 7. De wazige inhoudsloze bewering dat AGAM een belangrijke West-Europese bank zal kopen zonder dat men een naam kan hard maken en zonder er ook maar enige aanwijzing is dat er onderhandelingen zouden plaats vinden die de koop voorbereiden wordt steeds meer een sleutelargument. Wie met dergelijke dossiers vertrouwd is weet dat het meer dan waarschijnlijk een kwakkel is.
 8. De aanwijzingen dat het netwerk geleid wordt vanuit Oekraïne en Rusland worden zelfs niet meer manifest ontkend. Wij hebben destijds de namen van de initiatiefnemers bekend gemaakt. Ondertussen hebben die, op een na, hun VK-profielen allemaal afgeschermd.
 9. AGAM en Questra beweren dat ze wereldwijd operaties hebben in meer dan 50 landen. Gezien de omzet die ze daarbij claimen veronderstelt het beheer daarvan een goed uitgebouwde organisatie met  voldoende bestaffing. Het HQ van AGAM in Kaapverdië lijkt echter nauwelijks een vlag en een parking te zijn. Op de nieuwe website staat ook een foto van een vergaderzaal maar daar zijn geen mensen op te zien. Het HQ van Questra in Madrid is een piepkleine ruimte die hoogstens als window dressing kan bedoeld zijn. Van bestaffing en beheer is nergens sprake.

In Duitsland is de twijfel over de structuur flink toegeslagen. In Nederland duiken ook steeds meer mensen met bedenkingen op. In België proberen de betrokkenen de schijn nog even op te houden maar ze maken vooral zichzelf onzichtbaar. Questra heeft zich bij een deel van de adepten nog wat tijd gekocht. Op 21 augustus loopt ook die reddingsband leeg. De kans dat de uitkeringen op dat moment opnieuw zullen plaats vinden lijkt klein. De zwanenzang van Questra en AGAM lijkt niet meer te vermijden.


Lees ook onze andere analyses over Questra

Zand in het raderwerk

Superbeleggers of fraude

 

Zelf ervaringen met Questra of AGAM? Meldt u in alle confidentialiteit aan

 

3 gedachtes over “Nationale Bank ontkent beweringen Questra en AGAM

 1. Pingback: Questra verplaats zich en knipt banden met AGAM door – FINANCELAB

 2. Pingback: De verdwijntruc van een oplichtersbende – FINANCELAB

 3. Pingback: FSMA waarschuwt voor opvolgers van Questra en AGAM – FINANCELAB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.