DKV moet premies hospitalisatieverzekering fors verhogen

Verzekeraar DKV, de Belgische marktleider, zal de premies voor de hospitalisatieverzekeringen fors optrekken. De verhoging komt er op aandringen van de Nationale Bank van België om een tekort van 15 miljoen euro te overbruggen, schrijft De Tijd woensdag.

Vanaf 1 september worden de hospitalisatiepolissen die DKV voor 2000 op de markt bracht 9 procent duurder. Voor de contracten die tussen 2000 en 2015 werden afgesloten, komt er 5,5 procent bij. De NBB legt vanaf volgend jaar overigens een extra stijging op van 1,6 procent. Dit zou betekenen dat er voor een kind ongeveer 13 euro per jaar bijkomt. Voor een volwassene loopt dat op tot 44 euro. De NBB heeft sinds de nieuwe verzekeringswet de bevoegdheid om eenzijdige premieverhogingen op te leggen als blijkt dat de tarieven verlieslatend zijn.

De verzekeraar kon niet zeggen hoeveel klanten getroffen zullen worden door de extra prijsstijging. (persbericht BELGA, bron De Tijd)

SP.a vindt hospitalisatieverzekeringen overbodig

Ondertussen reageert Sp.a op de aankondiging. De partij vindt het “volstrekt onaanvaardbaar” dat de hospitalisatiepolissen van verzekeraar DKV aanzienlijk duurder worden. De socialistische oppositiepartij wijst erop dat van de premie “nog geen 70 procent naar de gezondheidszorg of naar de patiënt gaat” en wil komaf maken met het “overbodige” systeem van hospitalisatieverzekeringen. Meer dan een derde van de betaalde premies blijft hangen bij de verzekeraars en hun aandeelhouders, terwijl de administratiekosten van de verplichte verzekering nog geen drie procent bedraagt. Het hele systeem van hospitalisatieverzekeringen kost de samenleving op die manier minstens 350 miljoen euro per jaar, becijferde Karin Jiroflée van SP.a.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.