Spring naar inhoud

Fidea start campagne Veilig Fietsen op in Sven Nys cycling center

In hun dromen zijn ze allemaal een beetje Sven Nys. Zeker nadat ze een ganse dag in de schaduw van de grootmeester van de cross over de Balenberg mogen baggeren. Meer dan vijftig wielerfans tussen 8 en 14 jaar deden vorige week mee aan het eerste van een reeks fietskampen in het Sven Nys Cycling Center in Baal. Allemaal op een fraai opgeblonken vehikel, strak in een speciaal voor het kamp ontwikkeld wielershirt, en uiteraard met veiligheidshelm op het hoofd. Wat opvalt is de discipline die er heerst. Vijftig enthousiastelingen die zich buiten mogen uitleven zijn niet altijd even makkelijk in toom te houden. Wie zich echter niet aan de regels houdt wordt snel terug gefloten. Letterlijk!

Klassiek veldritparcours op Balenberg uitgebreid

Het parcours in Baal is hetzelfde als dat van de veldritklassieker op 1 januari. Straffe kost dus. Er is een nieuwe site voor trialrijders en een oefentraject voor mountainbikers. “Alle disciplines komen hier samen”, zegt Nys. “Maar ook alle leeftijden. Je ziet hier vaak jonge sporters of geoefende atleten die een paar rondje komen rijden maar net zo goed zijn er al wat oudere bezoekers die met de elektrische fiets naar hier komen om een koffietje te drinken.”

De aftandse villa die vroeger op het domein stond is schitterend omgevormd tot een fietscafé – café Velo – met plaats voor het Sven Nys belevingscentrum. Het café heeft een uitgebreid vegetarisch aanbod maar je vindt er ook verse pasta’s, slaatjes, ovenverse broodjes, panini’s, croque’s, verse sapjes, smoothies en speciale theesoorten. Bij goed weer heb je vanop het zeer ruime terras uitzicht op de mythische Balenberg.

“Het centrum sluit aan op een aantal belangrijke fiets- en mountainbikeroutes. Het parcours zelf is de ganse dag open en iedereen kan er een paar rondjes afmalen. Het kloppend hart is echter het fietscafé. Daar kunnen bezoekers kwalitatief lekker eten tegen een zeer aanvaardbare prijs.”

Sven Nys

DSC_0863

Behendigheid op de fiets is de basis

Verzekeringsmaatschappij Fidea en Telenet zijn de partners van het project. Zij zijn samen, niet toevallig ook, de partners van het veldritteam waar Sven Nys de plak zwaait. Nys zelf was tijdens de eerste stageweek nadrukkelijk aanwezig. Hij wil, samen met zijn begeleidingsteam van Young Telenet Fidea, de methodiek helemaal op punt zetten. Die methodiek wil geen kleine veldritkampioenen kweken. Het is in de eerste plaats te doen om kinderen behendigheid bij te brengen op de fiets. Nys en zijn ploeg trekken ook af en toe naar buiten met de jonge fietsers. Daar krijgen ze vooral de basisregels van verkeersveiligheid en de wegcode mee.

“De link naar het gewone fietsen is essentieel. We trekken met alle groepen een paar keer naar buiten. Daar moeten ze leren om veilig met twee naast mekaar te rijden en hun hand uit te steken als ze afslagen. We leren de kinderen om op te letten voor autodeuren die onverwacht geopend worden. Correct remmen en juist leren schakelen voorkomt ongevallen. Als ze die technieken goed aanvoelen zullen ze veel veiliger in groep fietsen. Ze kunnen beter anticiperen en reageren op onverwachte situaties.  Vooral bij de jongste kinderen zie je die attitude op een paar dagen helemaal veranderen. Het is veiliger als je behendig op een fiets zit. Je hebt de situatie dan veel beter onder controle.”

Sven Nys

Talentscouting geen prioriteit

PR-manager van het SN Cycling Center Gert Van Goolen en Sven Nys zijn duidelijk over de bedoelingen om talentjes te ontdekken.  “We willen kinderen spelend en sportend plezier bezorgen op de fiets”, zegt Van Goolen. “Talentdetectie is niet het objectief. We leren de kinderen fietsskills aan waardoor ze controle krijgen als ze fietsen. Ze leren gecontroleerd slippen, hoe ze zich veilig kunnen bewegen en hoe ze kunnen stoppen bij onvoorziene situaties.”

DSC_0875

Sven Nys bevestigt die basisfilosofie maar hij heeft ook oog voor talent. “Ik zie uiteraard wie crosstechnisch een voetje voor heeft”, zegt hij. “We kennen de talentjes maar vandaag doen we er nog niks mee. Er zijn nog heel veel factoren die moeten ingevuld worden. Blijven ze het graag doen, hebben ze voldoende karakter, hebben ze geluk of komen ze iets tegen waardoor ze geremd worden. Ze moeten niet alleen technisch en fysiek goed zijn, er moet ook een hoofd op staan.”

Campagne Safecycling in verschillende stappen

Voor verzekeringsmaatschappij Fidea zijn de fietskampen de start van een nieuwe campagne rond veilig fietsen. “Die campagne verloopt in verschillende golven”, zegt Corporate & Branding Communication Manager van Fidea Christel Michiels . “Tussen 31 augustus en 2 september loopt er een spotje met de Telenet Fidea Lions rond respect voor elkaar op de weg.  Van 14 tot 22 september kunnen klanten van Fidea een fluo hesje met grappige slogans ophalen bij het Fideanetwerk. Creatieve geesten kunnen ook zelf een slogan insturen. De meest originele wordt in het voorjaar van 2018 op de nieuwe reeks hesjes aangebracht. De auteur krijgt een meet&greet met de renners van het team tijdens een van de najaarscrossen.

Fidea Safe Cycling hesje

Wie een zot idee heeft kan zijn voorstel inzenden via www.safecycling.be Die website is meteen ook de ruggengraat van de campagne. De site is opgebouwd rond zes kernwaarden voor veilig fietsen. Momenteel oogt het nog wat mager maar de campagne moet nog op gang komen en de blogstukjes worden geregeld aangevuld. De site wordt ondersteund via Facebook, Twitter en Linkedin.

dsc_0874.jpg


Financelab | experts in communicatie voor de financiële industrie.

Wij weten waarover we schrijven! Test ons – bel snel naar +32 43 688 997 of mail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: