Marketplace van Starling Bank, een slim financieel ecosysteem

De bankwereld zweet! De nieuwe challengers komen met innovatieve initiatieven en modellen die de traditionele maatschappijen stevig onder druk zetten. De Londense Starling Bank van de visionaire Anne Boden is zeker een van de koplopers. Starling concentreert zich op de ontwikkeling van haar kernproduct, de betaalrekening! Die zit in een goedbedachte app. Maar Starling zal alle producten aanbieden die haar klanten nodig hebben, alleen… die ontwikkelen ze niet zelf. Ze maken afspraken met start-ups die zich, net als Starling, toeleggen op de ontwikkeling van hun kernproduct dat aanvullend is aan het aanbod van Starling zelf.

De synergie met de partners is niet gebaseerd op doorverwijzing maar Starling ontwikkelde een eigen financieel ecosysteem waar al dat trendy aanbod samen geïntegreerd gepresenteerd wordt. Marketplace heet het en het is een knap staaltje van vernieuwend commercieel en technologisch inzicht. Het ecosysteem heeft momenteel zes luiken: Savings | Investment | Mortgages | Bills & Expenses | Insurance | P2P Investing

Bij Starling zien ze Marketplace echter veel ruimer. Ze willen onder meer ook lifestyle producten op het platform hebben. Uiteindelijk zal de klant beslissen welke diensten ze op het platform willen hebben.

Partners die inloggen op het platform zijn verbonden via Starlings Open banking API’s. Maar de integratie kan veel verder gaan en het slim gebruik van alle beschikbare data mogelijk maken. Een voorbeeld van die diepere integratie is de samenwerking met ticketing en loyaltybedrijf Flux. Als klanten van Starling een aankoop doen in een winkel waar Flux geïnstalleerd is krijgen ze geen papieren ticketje meer maar een pak informatie over de producten die ze kopen, de onderliggende transactie en de shop waar ze de aankoop deden. Al die data zijn, samen met een afbeelding van het product en een kaart van de ligging van de shop, beschikbaar in de Starling app. Bovendien genieten Starling klanten automatisch van de loyaltyvoorwaarden van Flux.

Niet alleen de klanten krijgen extra informatie en inzicht. Ook Starling zelf beschikt over een pak data omdat ze alle gegevens van de partners in hun app kunnen combineren. Dat levert uiteraard enorme opportuniteiten op omdat de bank het profiel van haar klanten en de manier waarop ze met geld omgaan zeer gedetailleerd kunnen in kaart brengen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.