Spring naar inhoud

Ping An OneConnect maakt AI bereikbaar voor verzekeringsindustrie

Verzekeringsgroep Ping An heeft in Peking Ping An OneConnect voorgesteld. Dat is een cloudgebaseerd beheerssysteem op basis van  Artificiële Intelligentie (AI). Ping An is de grootste aandeelhouder van de Belgische verzekeringsholding Ageas.

OneConnect bestaat uit twee belangrijke onderdelen: “Smart Verification” en “Smart Fast Claim”. De essentie het platform is dat het zeer snel klanten en bemiddelaars, maar ook bijvoorbeeld wagens, types van schade en onderdelen kan herkennen, op basis van een combinatie van digitale technieken. Het platform is zelflerend.

“Smart Verification” biedt verzekeraars gigantische voordelen op het vlak van polisuitgifte, klantenservice en klantenretentie, verkoop op afstand, onlineverkoop en mobiele verkoop. “Smart Fast Claim” zou de industrie meer dan 20 miljard yuan opleveren door een betere risicobeheersing en efficiënter schadebeheer.

Grote belangstelling 

Bij de voorstelling van OneConnect waren meer dan honderd verzekeringsmaatschappijen aanwezig. Een aantal grotere maatschappijen hebben ondertussen een licentie genomen of een intentie tot samenwerking getekend maar OneConnect heeft vooral ook voor kleine en middelgrote maatschappijen een belangrijke meerwaarde. Het is een open platform waardoor zij op een uiterst goedkope manier gebruik kunnen maken van de meest vooruitstrevende technologie.

“Under the guidance of the ‘Internet+’ strategy of the country, Ping An continues to advance the building of an open platform. Now, with an industry-wide opening of our platform, we are hoping to help small and medium-sized insurance companies to be connected with the most advanced technology with the lowest cost possible, so as to promote the efficiency, risk control capability, cost control, and customer experience in the overall insurance industry, providing our customers with the ultimate service experience through a combination of insurance and artificial intelligence.”

Ms. Jessica Tan, Executive Vice President, Chief Operation Officer and Chief Information Officer of Ping An

Klanten herkennen op basis van stem en gezicht

Smart Verification zet de herkenning van een klant in een totaal nieuw perspectief. Het platform gebruikt onder meer gezichtsherkenning en stemherkenning om een biometrisch beeld van een persoon te maken. De tool geeft ook een aantal indicaties mee over het gedrag en de eigenschappen van klanten. Daarmee krijgt de verzekeraar meteen een veel rijker beeld dan de eenvoudige combinatie naam-polis die momenteel de basis is voor een contract.

SmartVerification had een opmerkelijk gevolg op de opzeggingsgraad van polissen bij Ping An. Die viel namelijk terug naar minder dan 1,4%. Een polis uitgeven kan met dit systeem dertig keer sneller terwijl de kwaliteit van het proces 65% hoger ligt. De methode gebruikt video en audio en dat kan 75% sneller dan in normale situaties.

Smart Verification wordt uiteraard niet alleen gebruikt om polissen uit te geven maar wordt ook voor klantzorg ingezet. Nu al kunnen 90% van die processen via het platform worden afgehandeld. Op basis van metingen van Ping An resulteert dat in een veel hogere klantentevredenheid. Complexe contacten die vroeger gemiddeld drie dagen tijd eisten, worden nu in dertig minuten afgehandeld.

Ping An wijst er op dat de toepassingen van het platform niet beperkt blijven tot de verzekeringsindustrie. Overal waar een identificatie van een persoon nodig is, kan het platform worden ingezet. Een heel evidente mogelijkheid is de online opening van een bankrekening.

Snelle schadeherkenning en slimme risicocontrole

De feitelijke kern van het platform zit in Smart Fast Claim. Dat onderdeel laat maatschappijen miljarden besparen door een veel efficiëntere en foutloze schadeafhandeling. Tegelijkertijd wordt fraude zeer moeilijk. Smart Fast Claim is gebaseerd op vier belangrijke functies.

  • Hogeprecisiebeeldherkenning van wagens: de herkenning van wagens, onderdelen en schades stijgt met 90%.
  • One-click schadeherkenning: met 1 klik kan de technologie de meeste schades herkennen en dat op een paar seconden tijd koppelen aan een precieze prijsbepaling voor de herstelling. Het platform leert permanent bij op basis van de schadegevallen die effectief beoordeeld worden.
  • Nauwkeurige prijsbepaling: het platform verzamelt permanent prijzen uit negen verschillende websites van internationaal georganiseerde leveranciers van onderdelen, gespreid over verschillende regio’s.
  • Slimme risicocontrole: de risicobibliotheek bevat meer dan 30.000 processen, van onderschrijving tot schade-aangifte. De kost van schadebeheer moet daardoor aanzienlijk kunnen beperkt worden.  De technologie probeert fouten uit te sluiten en verbetert voortdurend de afhandeling op basis van smart event screening.

Ping An, van kapitaalsgedreven maatschappij naar technologiereus

Ping An is 100% eigenaar van het platform. In de eerste helft van 2017 behandelde de verzekeraar 4,99 miljoen schadegevallen en dat leverde ongeveer 3 miljard Chinese yuan besparingen op. Als de platform steviger ingebed is in de verzekeringsindustrie zal de besparing ongeveer 20 miljard yuan bedragen en de schadebehandeling met ongeveer 40% efficiënter maken. Ping An heeft meer dan 500 datawetenschappers en 20.000 R&D stafleden in dienst. Het investeert 7 miljard yuan per jaar in deze sector.

Ping An grootste aandeelhouder van Ageas – ook Fosun stapt in. 

Ping An is de grootste aandeelhouder van verzekeringsholding Ageas, de moeder boven AG Insurance. De Chinese groep heeft iets meer dan vijf procent van het kapitaal van Ageas in handen. De Chinese verzekeraar is het meest waardevolle verzekeringsmerk van de wereld volgens Brand Finance. Zij hebben dit jaar het Duitse Allianz van de eerste plaats verdrongen. Het merk Ping An zou een waarde hebben van 16,3 miljard dollar.

Ping An stapte eigenlijk in 2007 in het kapitaal van Fortis. Niet zo’n gelukkige timing dus. De financiële crisis deed Fortis imploderen met de aandeelhouders als grootste slachtoffer. Na dat debacle bouwde CEO Bart De Smet Ageas op uit het puin van Fortis. Hij besteedde zeer veel aandacht aan de belangen van de aandeelhouders. Met een reeks inkoopacties van eigen aandelen probeert hij al jaren om de prijs van Ageas te liften. Ageas is ook nadrukkelijk aanwezig in Azië, ondertussen overigens zijn belangrijkste groeimarkt Dat valt blijkbaar op. Deze week stapte ook de Chinese investeringsgroep Fosun in bij Ageas. Zij hebben 3,1% van het kapitaal Fosun is onder meer ook eigenaar van Club Med en deels van Cirque Du Soleil. Ageas kleurt dus langzaam een beetje geler. De Chinezen hebben nu meer dan 8% van de Belgische holding in handen.


Interesse in onze berichtgeving? Schrijf zeker in op onze nieuwsbrief. De volgende editie verschijnt op maandag 2 oktober 2017.

Op zoek naar sterke copywriters? Financelab breidt momenteel het team uit met Nederlandstalige en Franstalige experten…in taal en financiële knowhow. Maar we werken ook een een service in Arabisch, Dari en Farsi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: