Discussie over prijzengeld in marathon Brussel is niet de essentie

Belfius kreeg de afgelopen paar dagen zowat de ganse twittercommunity over zich heen. Dat was een gevolg van de foto’s waarop de winnaars in de Brussels Marathon bij de mannen en bij de vrouwen hun cheque tonen. Bij de mannen won Stephen Kiplagat en dat leverde hem 1000 euro extra op. Bij de vrouwen moest Christelle Lemaire het stellen met 300 euro, amper de prijs van een twee paar deftige loopschoenen.

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets kroop meteen in haar Twitterpen.

“Proficiat Stephen Kiplagat&Christelle Lemaire. Maar waarom wint Stephen 1000 euro en Christelle maar 300 euro? #gelijkekansen @BxlMarathon”

Dat veroorzaakte een lawine aan beschuldigende mails waarbij vooral naamsponsor Belfius geviseerd werd. De bank reageerde vandaag en kondigde aan dat ze het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijk trekt voor deze editie maar ook voor alle volgende edities.

De manier waarop de communicatie werd gebracht en de argumenten die waarmee dat gebeurde wekken echter enige verwondering.

De boodschap over de aanpassing kwam niet van Belfius zelf. Organisator Golazo publiceerde een bericht op Sport.be en  dat werd vervolgens door Belfius door haar Twitterkanaal gestuurd. Dat is op zich begrijpelijk omdat het aan de organisator is om te communiceren maar het minste wat je kan verwachten is een bijkomende communicatie van Belfius zelf. Zij werden immers geviseerd. In een reeks van vier mails proberen ze bij de bank wel wat kader te geven maar verder dan het beperkte bereik van Twitter komen ze niet.

De argumentatie van Golazo is ook enigszins tenenkrullend. Bij de mannen proberen ze internationale toppers aan te trekken en bij de vrouwen beperkt Golazo zich tot amateurs. Op zich houdt die ambitie om de vrouwenwedstrijd als een kneusje te beschouwen, al een stevige minachting in. De echte ongelijkheid zit echter dieper. Je trekt namelijk geen internationale toppers aan met een cheque van ocharme  1000 euro. Voor toppers als Kiplagat moet er behoorlijk wat extra op de tafel komen. De vraag is dan of Golazo, en bij uitbreiding naamsponsor Belfius, vrouwelijke professionele toplopers een startgeld zal willen betalen dat, alle relevante factoren in acht genomen, vergelijkbaar zal zijn met hun mannelijke collega’s. Misschien moeten ze daar bij de organisator en de titelsponsor maar eens duidelijkheid over geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.