Retailers en banken experimenteren met cashloos betalen en verkopen via livestream

Retailers en financiële instellingen experimenteren stevig met nieuwe formules voor distributie en alternatieve betalingsmethodes. Cashloos betalen en de integratie van online verkoop en de klassieke bakstenen winkel zijn belangrijke ontwikkelingslijnen.

Hamburgerketen wordt cashloze kiosk

Shake Shack, een trendy burgertent en hot-dogketen in de VS, gaat een cashloze kiosk uitproberen in New York City. De kiosk heeft geen kassa meer maar wel zogenaamde “hospitality champs” Zij zorgen ervoor dat de klanten zich nergens zorgen om hoeven te maken. Bestellingen gebeuren via een digitale schermen of via de app van Shake Shack. Die informatie wordt automatisch verwerkt in de keuken waardoor de tijd om de gerechten te bereiden korter wordt. Als het gerecht klaar is, krijgt de klant een boodschap op de smartphone. Daardoor moeten ze niet noodzakelijk aan tafel blijven wachten tot de bestelling wordt opgediend. CEO Garutti van de hamburgerketen wil op termijn alle cashbetalingen weg. Hij streeft ook naar een extreme klantgerichte strategie en daarvoor wil hij het beste personeel aanwerven. De mensen die in de cashloze kiosken werken krijgen een hoger loon dan de collega’s in de huidige vestigingen. Garutti wil in New York vooral veel luisteren naar de ervaringen van de klanten. Op die basis wil hij het concept aanpassen en snel uitbreiden naar andere grote steden.

Traditionele kaaswinkel verkoopt via livestream

In het Nederlandse Alkmaar heeft Kaan’s Kaashandel, samen met ABN AMRO, een bijzonder interessant experiment uitgevoerd. Klanten van de winkel konden online ambachtelijke kaas bestellen via het livestreamkanaal Stream Store. De verkopers van de winkel waren live in beeld en ze konden met de klanten praten via een videolink. Ze kregen tips voor het gebruik van de kazen in gerechten. Wie op een kaassoort klikt kreeg een fiche te zien met alle specifieke kwaliteiten van de soort. De selectie van deze winkel was opmerkelijk want Kaan’s kaashandel heeft geen uitgesproken onlinestrategie. Het is echter wel een zaak met een zeer stevige reputatie. ABN AMRO zoekt met dit experiment naar een methode om traditionele winkels hun typische karakter te laten bewaren terwijl ze toch online aanwezig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.