Chinese winkelketen Hema zet de toon in omnichanneling

Omnichanneling is het nieuwe buzzwoord in de retail. De vervlechting tussen offline en online biedt uitdagende mogelijkheden en heeft ook een stevige impact op het betaalverkeer. De Chinese winkelketen Hema zet op dat vlak een bijzonder uitdagende standaard neer. Hema heeft overigens niks te maken met de Nederlandse keten die dezelfde naam draagt. Het is een onderdeel van het Alibaba-imperium van Jack Ma en dat verklaart uiteraard veel.

De app van Hema staat centraal in de klantenbeleving. Alle producten in het warenhuis dragen een label met een QR-code. Die code bevat alle nuttige informatie over het product en toont meteen ook de prijs. Als je een product aankoopt scan je het in met je app. De app is gelinkt aan het betaalsysteem Alipay. Aanschuiven aan de kassa is er dus niet meer bij.

Wie verse producten aankoopt kan die meteen ook laten klaar maken. Het warenhuis heeft een restaurant waar koks klaar staan om je aankopen panklaar op te dienen. Eten is overigens een groepsgebeuren in de Chinese Hema’s. Je zet, net als je tafelgenoten, je spulletjes op een tafel en iedereen kan meesmikkelen.

De Hema-app laat ook toe om een bestelling te plaatsen. Die komt binnen bij een winkelbediende die een speciale winkeltas scant. De tas wordt gevuld met alle producten op je bestellijstje en binnen een straal van drie kilometer worden de spulletjes gratis geleverd op het adres dat je aangeeft. De betaling gebeurt ook nu weer met Alipay.

Het concept is bijzonder succesvol. Hema opent dit jaar zeven nieuwe winkels en brengt het totaal op twintig. Voorzitter van Alibaba Jack Ma kwam hoogstpersoonlijk een kreeft opvissen bij de opening van een van de nieuwe shops.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.