Spring naar inhoud

Financiële sector vlucht weg uit Catalonië

De raad van bestuur van CaixaBank heeft vrijdag beslist om zijn hoofdzetel van Barcelona naar Valencia te verplaatsen. Ook de coöperatieve financiële niche-instelling Arquia Bank trekt zijn hoofdkantoor weg en gaat naar Madrid. Eerder kondigde ook Banco Sabadell aan dat ze verkassen naar Alicante.

Voor CaixaBank is de verhuis een uiterst delicate operatie. 25% van alle banktransacties in Catalonië gebeuren via CaixaBank en 21%van alle bankkantoren in de provincie behoren tot het netwerk van de belangrijkste Spaanse retailbank. CaixaBank behoudt dan ook zijn operationele activiteiten in Barcelona en ook voor het merendeel van de 10.000 personeelsleden in de provincie verandert er niks. CaixaBank benadrukt sterk dat de maatregel er vooral komt omdat ze de toegang tot de liquiditeitenstroom van de Europese centrale bank niet wil verliezen.

De drie banken die hun verhuizing aankondigden maken gebruik van het sneldecreet dat de Spaanse ministerraad vorige vrijdag goedkeurde en dat het mogelijk maakt om bedrijven snel, en zonder al te veel juridische poespas, te verkassen naar een andere regio.  In het concrete geval van Caixabank werd de verhuizing vorige zaterdag al officieel geregistreerd. De bank wilde op die manier Snel anticiperen op de aankondiging dat het Catalaanse parlement maandag al eenzijdig de onafhankelijkheid zou uitroepen.

Naast deze drie financiële instellingen maken ook andere grote bedrijven zich klaar om te anticiperen op een eventuele onafhankelijkheid van Catalonië. Onder meer Gas Natural Fenosa, het biofarmabedrijf Oryzon Genomics, textielgigant  Dogi en informatieverwerker Service Point hebben de beslissing al genomen. Bekende en vooral symbolische merken zoals  Abertis, Freixenet en Codorníu kondigen aan dat ze hun dossier voorbereiden. De eventuele onafhankelijkheid van Catalonië zou de provincie op die manier in een stevige economische wurggreep kunnen brengen.

Voor de beursgenoteerde bedrijven sneed de kwestie diep in het vel. Onder meer CaixaBank gleed helemaal weg na het gewelddadig verlopen referendum. De aankondiging van de verplaatsing van de maatschappelijke zetel kon die beursafgang enigszins terugschroeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: