Duurzaamheid bepaalt kredietvoorwaarden bpost

bpost heeft de eerste Belgische duurzaamheidslening afgesloten met een consortium van vier banken: ING België, BNP Paribas Fortis, Belfius en KBC. Dat is een lening waarvan de voorwaarden mee worden bepaald door de prestaties van de kredietnemer op het vlak van duurzaamheid.

bpost zal de lening van 300 miljoen euro, een herfinanciering van een lening die in 2011 werd aangegaan, inzetten voor algemene bedrijfsdoeleinden.

De maatschappelijke druk om rekening te houden met duurzaamheid stijgt en dat lijkt effect te hebben op het bedrijfsleven. bpost is een belangrijk logistiek bedrijf en hun inspanning op dat vlak hebben dus meteen impact. In België is bpost het eerste bedrijf dat dit type van financiering onderschrijft. De Standaard meldt dat eerder ook Philips in Nederland, het Zwitserse Barry Callebaut EDF in Frankrijk op de kar sprongen. BNP Paribas paste een gelijkaardig concept toe bij een kredietprogramma waarmee het Duitse Puma zijn leveranciers financiert. Hoe duurzamer de leveranciers te werk gaan, hoe beter de financiële voorwaarden.

Duurzaamheidsscore

Sinds enkele jaren kunnen bedrijven een rating krijgen op basis van hun inzet voor milieu en maatschappij. Enkele instellingen – waaronder Sustainalytics – zijn hier al enkele jaren mee aan de slag en lichten bedrijven door voor een zogeheten “Environmental, Social and Governance (ESG) – rating”. ING België en BNP Paribas Fortis – die samen de kredietvoorwaarden voor de duurzaamheidslening aan bpost opstelden – hebben deze ESG-rating geïntegreerd in de prijsbepaling van de lening. De ESG-rating wordt bepaald door een extern bureau, in dit geval Sustainalytics. In de voorwaarden is overeengekomen dat de kredietmarge kan dalen als bpost erin slaagt om haar duurzaamheidsscore nog verder te verbeteren. Haalt bpost echter een lagere score in het volgende duurzaamheidsrapport, dan wordt de lening duurder.

In het meest recente rapport van Sustainalytics haalde bpost een duurzaamheidsscore van 79, een stijging met drie punten ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarmee steeg bpost van de vierde naar de tweede sectorpositie en toonde het zich opnieuw als leidinggevend bedrijf op vlak van duurzaamheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.