Spring naar inhoud

AG Insurance rolt krachtige mediacampagne uit om merkbekendheid te ondersteunen.

Verzekeringsbedrijf AG Insurance is met meer dan 23% marktaandeel, de onbetwiste marktleider in België. Het merk AG is ook een van de oudste in ons land. AG Leven werd in 1824 opgericht en AG Brand in 1830. Het merk AG overspant dus de volledige geschiedenis van België. In 1967 werden de twee maatschappijen gefusioneerd tot AG Groep en dat werd meteen ook de nieuwe merknaam. In 1990 werd AG Groep onderdeel van de Fortis Groep. Het merk AG verdween daardoor van de radar. Na de implosie van Fortis in 2008, werd het oude merk weer opgepoetst. Met AG Insurance koos het management voor een interpretatie die in gans België kon gebruikt worden en die ook duidelijk komaf maakte met de verwevenheid met de bancaire poot.

De verzekeraar rolde vanaf 2008 een uiterst doordachte productstrategie uit en positioneert zich als een betrouwbare en solide makelaarsmaatschappij. De preferente positie als leverancier voor verzekeringsoplossingen van BNP Paribas Fortis worden zorgvuldig gescheiden van de activiteiten via de makelaars. AG Insurance bevestigt haar reputatie van professionele dienstverlening en expertise. Dat volstond om de positie als marktleider te handhaven.

AG Insurance anticipeert op Millenialgeneratie

Toch lijkt AG Insurance die koers nu bij te stellen. De digitalisering, de evolutie van de technologie en de veranderende mindset van de bijzonder invloedrijke millenialgeneratie zetten de verzekeringsindustrie, en bij uitbreiding de ganse financiële industrie, voor een enorme uitdaging. De positie van de klant weegt veel zwaarder door en dat heeft impact op de strategische positionering van een verzekeringsbedrijf.  AG Insurance anticipeert op die wijzigingen. De maatschappij wil evolueren van een klassieke verzekeraar naar een maatschappij die proactief meedenkt en op die manier een partner wordt van haar klanten. Om die ambitie waar te maken staan ze bij AG Insurance echter voor een uitdaging. Het merk AG Insurance heeft vreemd genoeg een vrij lage merkbekendheid. Die staat in schril contrast met haar marktaandeel. Bovendien wordt het merk hoofdzakelijk geassocieerd met rationele waarden. AG Insurance wordt minder geassocieerd met warm, proactief, empatisch en kortbij, waarden die het makkelijker maken om de sympathie van de klanten te winnen.

De marktleider wil daarom de naamsbekendheid snel opkrikken.  Ze haalden Christine Jean binnen als Head of Marketing, Branding & Media Management en rollen tot einde november een opvallend krachtige mediacampagne uit die het merk AG Insurance in de geesten van de Belgen moet verankeren.

Hans De Cuyper“Met onze eerste grootscheepse imagocampagne hebben we drie doelen voor ogen: we streven er niet enkel naar om onze merkbekendheid te vergroten, maar we willen ons ook profileren als een supporter van onze klanten, en dit is veel meer dan louter goed verzekeren. Tot slot willen we onze partners steunen bij hun verkoopactiviteiten en -advies, door een nog sterker merk aan te bieden dat klanten erkennen en waarderen.”

Hans Decuyper | CEO AG Insurance

De kern van de campagne is een filmpje zonder al te veel inhoud maar dat louter op het gevoel speelt. Je ziet twee verliefde beren naar een zeilboot sjokken en het ruime sop kiezen. “Wacht niet op je volgende leven, leef nu al voluit met de verzekeringen van AG”, is de kernboodschap. AG Insurance wil mensen aanzetten om hun dromen waar te maken en de maatschappij wil daarbij een betrouwbare partner zijn.

“We zijn de marktleider in België maar onze merkbekendheid hinkt achterop”, zegt Christine Jean. “Daar gaan we iets aan doen. We willen een sterk merk worden en we gaan AG Insurance ook verbinden aan meer emotionele waarden. We willen een meer complete invulling geven aan het merk.”

Ook Director Strategic Marketing & Branding Nathalie Erdmanis benadrukt het belang van de emotionele component van het merk.

erdmanis-1024x684“Momenteel mist het merk AG Insurance een emotionele connotatie en een sterke persoonlijkheid die ervoor zorgen dat een onderneming de aandacht trekt, twee essentiële elementen die maken dat mensen een bepaald merk boven een ander verkiezen en er trouw aan blijven. Door het accent te leggen op deze waarden, willen we dichter bij de mensen staan.”

Intermediair profiteert mee van sterke naamsbekendheid

Christine JeanChristine Jean benadrukt dat de campagne ook het werk van het intermediair gemakkelijker zal maken. “Als de klanten ons merk beter kennen en het associëren met waarden die ze belangrijk vinden is het voor de makelaars eenvoudiger om aan te tonen dat ze hun klanten de beste keuze voorstellen”, zegt ze.

“De rol van een verzekeraar zal sterk evolueren. We moeten onze klant gemoedsrust kunnen geven maar we moeten ook duidelijk maken dat we meedenken om hun plannen te kunnen realiseren. We evolueren van een positie als matras bij schade naar een positie als trampoline voor de realisatie van ambitieuze projecten. We willen onze baseline “AG, supporter of your life”, ook helemaal waar maken! “From care to dare”, drukt perfect uit waar we naartoe willen.”

Merkcampagne versterkt strategie van partnerships

AG Insurance ondersteunde de afgelopen jaren de merknaam vooral met een reeks partnerships van sportbonden en sportevenementen. De maatschappij is naamsponsor van de Memorial Van Damme en is partner van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), het Belgian Paralympic Committee (BPC) en de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB). De verzekeraar ondersteunt voorlopig ook nog de Koninklijke Belgische Hockey Bond (KBHB) maar die samenwerking eindigt. Vanaf 1 november worden Belfius en Candriam Investors Group gedurende zeven jaar de hoofdpartners van de hockeybond. “AG Insurance was vragende partij om het partnership verder te zetten, maar de hockeybond heeft ons eenzijdig laten weten met een andere partner in zee te willen gaan”, zegt perswoordvoerder van AG Insurance Gerrit Feyaerts.

Die associatieve strategie krijgt vanaf vandaag een dimensie extra. AG Insurance pakt de zaken meteen stevig aan. Ze lanceren een media campagne die loopt op alle commerciële tv-stations en op de Franstalige publieke zenders die reclame mogen uitzenden. Tegelijkertijd verschijnt de publiciteit in alle nationale dagbladen en op hun websites, in Metro, op een aantal belangrijke billboards en op de sociale media. AG Insurance bereikt op die manier meer dan 80% van de Belgische bevolking en dat over een vrij lange periode van anderhalve maand, tot einde november 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: