De onstopbare opmars van contactloos betalen

Of ik mijn koffie met een bankkaart kon betalen? “Nee, nee…we hebben niks van kaarten”, zei de uitbater van een trendy Antwerpse koffieshop me. Ik reageerde enigszins verontwaardigd dat hij me toch niet cash ging laten betalen. Dat hoefde niet. Het kon ook met dat nieuwe spel met de smartphone…Paydinges bleek uiteindelijk Payconiq te zijn. Hij liet me zelfs zijn transactieportaal zien en daar tikten de betalingen toch stevig aan.

Later tijdens de week testten we de contactloze betaalcapaciteit bij twee grote ketens. Colruyt ging perfect, al duurde de verwerking wel verbazend lang. Delhaize was een heel ander verhaal. In de eerste vestiging hadden ze nog geen aangepaste terminals, in de tweede wel maar die functioneerden niet. Het personeel hier was wel zeer behulpzaam maar ze begrepen totaal niet waarover ik het had.

Bancontact doet het…eindelijk!

En toch lijkt het einde van de rode en gele muntjes nabij. Bancontact kondigde vorige week aan dat hun klanten voortaan gebruik kunnen maken van Near Field Communication (NFC). Die technologie maakt contactloos betalen mogelijk.

Het betaalplatform zet al decennialang de norm voor innovatie en kwaliteit op het vlak van betalingen. Even leek Bancontact haar pilootfunctie kwijt te geraken toen BNP Paribas Fortis de concurrentie in een wurggreep trachtte te nemen met de lancering van de digitale portefeuille Sixdots. Toen dat ambitieuze project struikelde over een paar strategische hordes, doken ze bij Bancontact in het vacuüm en rolden een krachtige betaalapp uit waar alle Belgische banken hun karretje weer zonder enige zenuwachtigheid konden aan vast haken. De app maakte gebruik van QR-codescanning wat uiteindelijk toch nog relatief omslachtig is voor de gebruiker. Bancontact wachtte uiteindelijk nog vrij lang om transacties ook effectief contactloos mogelijk te maken.

Pas vorige week werd het NFC gestuurde protocol effectief uitgerold. Dat had allicht te maken met de betaalinfrastructuur bij de zelfstandige handelaars en een aantal grotere ketens. De handelaar waar je wil betalen moet over betaalterminals beschikken die NFC kunnen lezen. Momenteel zijn meer dan zestig procent van de toestellen klaar voor contactloos betalen. De meeste grote ketens hebben hun terminals ondertussen aangepast maar de vertrouwdheid van het personeel met de technologie is nog niet optimaal. De belangrijke betaalschema’s hebben met mekaar afgesproken om vanaf 2018 enkel nog betaalautomaten te installeren die contactloos betalen toelaten.

Apple blijft wachten 

Niet alleen de handelaar moet over de juiste infrastructuur beschikken. Klanten moeten een recente betaalkaart hebben die het symbool met de vier radiogolfjes draagt om contactloos te kunnen betalen. Wie de smartphone gebruikt moet voorlopig nog over een Android toestel beschikken dat uitgerust is met een NFC-chip. Apple heeft zijn iPhones weliswaar ook uitgerust met die chip maar ze willen die niet activeren omdat ze de positie van Apple Pay willen beschermen. Een aantal sectoranalisten hadden de aankondiging voor de uitrol van Apple Pay in ons land vorige week verwacht, naar aanleiding van de bekendmaking van de resultaten van het derde trimester van Apple. Dat gebeurde echter (nog) niet.

NFC…meer dan alleen betalen

De naam zegt het zelf, met een NFC-chip wissel je kleine hoeveelheden informatie uit binnen een beperkte afstand van maximaal een paar centimeter. In het geval van Bancontact gaat het over versleutelde informatie die een betaling mogelijk maakt maar je kan net zo goed foto’s of video’s delen, inchecken in een hotel, een parking of het openbaar vervoer of de toegangsbadge voor een bedrijf opladen via NFC.

Een van de belangrijke voordelen van de technologie is dat je er geen aparte app voor nodig hebt. De chip en de lezers zijn ingebouwd in je toestel. Dat toestel kan eender wat zijn. Het moet niet noodzakelijk over een betaalkaart of een smartphone gaan.

Grote muziekfestivals willen graag zo snel mogelijk af van de berg cash die ze in korte tijd ophopen. Tegelijkertijd willen ze de bezoekers een comfortabel gevoel geven. Geld meezeulen is niet altijd een goed idee op een festival omdat je het, ook al door de speciale sfeer, makkelijk kan verliezen. Het Engelse topfestival Glastonbury bijvoorbeeld, zet maximaal in op contactloze betaalkaarten. Ze hebben meer dan honderd betaalterminals op de weide. Het zeer populaire Hongaarse festival Sziget maar ook het Roemeense Untold Festival ontwikkelden, samen met de gespecialiseerde platform Festipay, een festivalbandje waarmee bezoekers kunnen betalen maar dat tegelijkertijd ook voor de ticketing en de toegangscontrole wordt ingezet.

Festipay verwacht dat ze dit jaar 10 miljoen transacties zullen uitvoeren, gespreid over festivals in Roemenië, Hongarije, Scandinavië en Italië.

thisishowwepaid17-300x188

Je eigen NFC-systeem

Je kan NFC erg creatief en persoonlijk inzetten. Samsung heeft bijvoorbeeld de TecTile app waarmee je je eigen tags kunt aanmaken. Daarmee kan je onder meer automatisch je GPS inschakelen, een playlist openen via bluetooth of je visitekaartje inscannen en doorgeven. Of je maakt een tag aan waardoor bezoekers bij jou thuis automatisch op je netwerk kunnen surfen. NFC heeft dus een pak meer mogelijkheden dan enkel betalen.

Android Pay

Een aantal banken gebruikten de NFC-technologie al langer. De bankengroepen BNP Paribas Fortis, Fintro en Hello bank en KBC, CBC en KBC Brussels haastten zich eerder dit jaar om aan te kondigen dat ze Android Pay ondersteunen. Via dat betaalsysteem van Google kunnen hun klanten ook contactloos betalen. Belfius reageerde onmiddellijk en meldde dat hun klanten sinds eind juni 2017 om het even welk bedrag contactloos kunnen betalen via Belfius Mobile in verkooppunten met NFC-terminals. Belfius ontwikkelde die dienst samen met Worldline. De contactloze betaalservice is volledig geïntegreerd in de app van Belfius zelf. Je moet dus geen aparte app downloaden wat bij Android Pay wel moet. Die integratie heeft ook het voordeel dat klanten van Belfius zowel met Bancontact, Maestro, Mastercard als Visa contactloos kunnen betalen.

Nieuwe applicaties, nieuwe spelers

Naast Bancontact, de KBC-groep, de BNP Paribas Fortis groep en Belfius, is contactloos betalen in België ook mogelijk via de SEQR-app van de Zweedse betaalexpert Seamless en via Payconiq, een gezamenlijk initiatief van Belfius, KBC en ING.

SEQR was in feite een pionier voor contactloos betalen op onze markt. De app verstuurt betalingen via de telefoonnummers in je contactendatabase. De bankinformatie is versleuteld gekoppeld aan die nummers en wordt dus niet mee gestuurd. dat zorgt voor extra veiligheid. SEQR kan aan de betaalkaarten van  de meeste banken gekoppeld worden. Betalen kan zowel met QR-code scanning als met NFC. SEQR nam een vliegende start in ons land door de samenwerking met een reeks grote ketens, apothekers en tandartsengroeperingen. Vooral de ganse Colruytgroep met al haar filialen was snel gewonnen voor de knowhow van SEQR.

Het Zweedse betaalplatform probeert haar diensten snel te laten evolueren en de app in te kleden als een volwaardige digitale portefeuille. Ze passen onder meer een cashbackformule toe. Gebruikers van de app krijgen 1% tot 3% van hun aankopen terug, afhankelijk van het aantal maandelijkse transacties. De cashback wordt per trimester berekend en de maand daaropvolgend uitbetaald.

SEQR kondigde eerder dit jaar aan dat ze de Masterpass van Mastercard integreren in de app. Via Masterpass kan de consument met eender welke geregistreerde betaalkaart en met eender welk apparaat betalen. Bovendien worden ook persoonlijke bonuskaarten en verzendgegevens opgeslagen, zodat deze tijdens het afrekenen gemakkelijk op te halen zijn. Dat vereenvoudigt de administratieve rompslomp stevig.

Payconiq is een vergelijkbaar systeem dat initieel ontwikkeld werd door ING. KBC en Belfius haakten later aan. Het betaalplatform fuseerde eerder dit jaar met het zeer succesvolle Luxemburgse Digicash. Payconiq koppelt op een versleutelde manier het telefoonnummer van de gebruiker aan de bankrekening. Je kan dus een betaling uitvoeren van telefoonnummer naar telefoonnummer. De bankgegevens worden niet uitgewisseld wat de veiligheid verhoogt. Het gebruik van Payconiq is net zoals bij SEQR zeer breed. Het systeem ondersteunt peer-to-peerbetalingen, online en in-shoptransacties.

Hindernissen wegwerken

Contactloos betalen zal ongetwijfeld de klantenbeleving verbeteren maar er blijven een reeks bedenkingen. De bezwaren die Test-Aankoop vorige week opperde, zijn flinterdun. Het risico dat een betaalchip op een uitgelokte manier onbewust te kort bij een terminal komt bestaat theoretisch. De benadering moet echter al bijna genant zijn. Het plafond van 25 euro om zonder code te betalen beperkt het potentieel financieel verlies en de zekerheid van identificatie van de onrechtmatige transactie schrikt fraudeurs allicht af. Toch blijkt uit een bevraging van PaymentEye bij meer dan 4000 gebruikers, gespreid over vier landen, dat 20% van de consumenten te maken kreeg met fraude bij mobiel betalen. In de VS en het VK laat meer dan 40% zich afschrikken door potentiële fraude. In China en India is dat zelfs 52% en 77%. Ook voor contactloos betalen is beveiliging de belangrijkste zorg. 38 % van de consumenten ziet veiligheid als de belangrijkste barrière voor contactloze transacties. In het VK, toch een trendzetter op het vlak van betaalsystemen, is dat zelfs 55%. Andere bezwaren zijn het gebrek aan infrastructuur bij de verkopers (21%), het gebrek aan kennis van het systeem (15%) en het lage maximumbedrag voor contactloze betalingen. Die bezwaren zullen geleidelijk moeten wegebben. Dat kan vrij snel gebeuren als contactloos betalen gecombineerd wordt met een techniek die de gebruikers vertrouwen geeft en tegelijkertijd de gebruiksvriendelijkheid niet schaadt. Allicht zijn biometrische veiligheidschecks op dat vlak de ideale aanvulling.

Payments, the next level

Voorlopig focussen de contactloze betaalsystemen nog vooral op de financiële transactie zelf. Betalen wordt echter snel geïntegreerd in de totale shoppingervaring. In de beleving van de consument worden shoppen en betalen vervlochten en zullen de zogenaamde hidden payments realiteit worden. Consumenten zullen hun aankopen in hun tas of winkelkar opbergen. Als ze de winkel verlaten of een check-out voorbijlopen, hebben ze die spullen ook automatisch betaald.

Terwijl shoppen naadloos vervlochten wordt met betalen, zal de technische verwerking ervan compleet ontvlochten worden. Bancontact sloot deze maand nog een samenwerkingsovereenkomst met betaalverwerker CCV. Zij stuurden hun transacties tot op heden door naar marktleider Wordline. Voortaan kunnen ze de transacties in eigen beheer verwerken. Het gevolg is dat CCV meteen ook de abonnementskost voor de klant schrapte. Handelaars en consumenten krijgen op die manier een veel hogere transparantie gekoppeld aan een lagere kostprijs.


©Financelab | copywriters for the financial industry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.