Sociale impact motiveert topondernemers

Topondernemers hebben een steeds grotere impact op belangrijke, maatschappelijk relevante thema’s. Ze mengen zich onder meer in de discussie over klimaat, armoede en de opvang en zorg van miljoenen mensen op de vlucht voor wreedheden, oorlog, rampen of politieke terreur.

 • Bill Gates schonk onlangs 4,6 miljard USD aan de strijd tegen malaria via de Bill & Melinda Gates Foundation.
 • Mark Zuckerberg en Priscilla Chan investeren de volgende tien jaar 3 miljard USD in allerlei gezondheidsprojecten via het Chan Zuckerberg Initiative
 • In België blijven mecenassen wat meer onder de radar. Een van de opmerkelijkste van het laatste decennium was de schenking van 20 miljoen euro door gewezen farma-ondernemer Bernard Majoie voor het onderzoek naar kanker aan de Fournier-Majoie Foundation.

Topondernemers wegen dus op het maatschappelijk debat. Niet enkel via donaties maar ook door de manier waarop ze hun bedrijven managen en door de keuzes die ze privé maken. BNP Paribas stelde vorige week in Parijs het Global Entrepeneur Report 2018 voor. In dat rapport peilt de bank voor het eerst naar de sociale impact  van topondernemers.

Elite Entrepreneurs

Het gespecialiseerde researchplatform Scorpio Partnership ging praten met 2706 ondernemers die samen een half miljoen mensen te werk stellen. Hun moederbedrijven draaien gemiddeld een omzet van 25,1 miljoen USD met een target van 27,8 miljoen USD in 2017. Al hun bedrijven samen, stellen gemiddeld 166 mensen te werk. Het gemiddeld persoonlijk vermogen van de respondenten bedraagt 13,4 miljoen USD.

Meer dan een derde van hen (1080) zijn jonger dan 35 jaar. De groep tussen 36 en 54 jaar telt 1203 respondenten. De groep ouder dan 55 jaar heeft er 423.

Regionaal komt de grootste groep uit Europa (51%), 31% komt uit de APAC-zone (Asia-Pacific) en 12% uit de VS. Brazilië (4%) en het Midden-Oosten (2%) maken het plaatje compleet.

Het absolute topsegment

Elite Entrepreneurs worden ze in het rapport genoemd! Op basis van hun activiteiten als ondernemers en hun persoonlijk vermogen behoren ze inderdaad tot het absolute topsegment. Om echter een zinvolle analyse te kunnen maken van hun drijfveren en de keuzes die ze maken heeft BNP Paribas Fortis deze topgroep opgedeeld  in een paar subgroepen. Dat laat toe om een analyse te maken op basis van leeftijd, geslacht en type van bedrijf.

 • Boomerpreneurs vormen 16% van de respondenten. Het zijn 55-plussers, exponenten van de babyboomgeneratie. Gemiddeld staan zij 19 jaar aan het hoofd van hun onderneming(en).
 • Millennipreneurs zijn met  40% de grootste subgroep. Het gaat om de zogenaamde millennialgeneratie met een leeftijd onder 35 jaar. Hun persoonlijk vermogen bedraagt gemiddeld 15,6 miljoen USD. Opvallend is dat de gemiddelde omzet van hun bedrijven 27 miljoen USD bedraagt en 224 mensen te werk stelt. Dat is hoger dan het gemiddelde van de totale groep.
 • Ultrapreneurs zijn het meest succesvolle segment van de groep. Ze hebben een persoonlijk vermogen van 25 miljoen dollar en meer opgebouwd. De ultrapreneurs vertegenwoordigen 19% van het totale aantal respondenten. Hun gemiddelde omzet is het dubbele van de volledige groep Elite Entrepreneurs en 75% van hen zag de bedrijfswinst groeien in 2016.
 • Serialpreneurs  zijn mensen die gemiddeld 8 bedrijven hebben opgestart. Voor de volledige groep van Elite Entrepreneurs is dat 2,9. Ze zijn sterk gericht op jobcreatie. In hun bedrijven werken gemiddeld 336 mensen. Het valt op dat zij op jongere leeftijd  beginnen met ondernemen. Gemiddeld starten ze op 25 jaar, voor de niet-serials is dat 29 jaar. Hun persoonlijk vermogen bedraagt 20,1 miljoen USD. Ze vormen 21% van de totale groep.
 • Women Entrepreneurs (40%) zijn uiteraard vrouwelijke ondernemers. Zij zetten sterke cijfers neer. Hun gemiddeld persoonlijke vermogen is 14,1 miljoen USD en dat is 1 miljoen meer dan het gemiddelde van de volledige groep. Hun moederondernemingen hebben gemiddeld 26 miljoen USD omzet. Ze beginnen met ondernemen op 28 jaar.

BNPentrepreneur1

Het snel stijgend belang van sociale impact

Ondernemen is in principe gericht op winst maken. Dat geldt uiteraard expliciet voor deze topgroep van ondernemers. 62% van hen heeft de winst van hun bedrijven zien stijgen. Slechts 5% kampt met een winstdaling. Bij de rest is het resultaat status quo.

Er is op dat vlak nauwelijks verschil tussen de drie leeftijdsgebonden subgroepen in de studie . Voor de millennipreneurs, de boomerpreneurs als de groep tussen 35 en 55 jaar is winst maken de belangrijkste drijfveer om te ondernemen.

Opvallend in de analyse is het belang van sociale impact als drijfveer voor ondernemers. In 2016 was dat criterium slechts voor 10% van de doelgroep belangrijk. Op dit moment is dat al 39%. Voor de groep onder 35 jaar is dat zelfs 49%. De millennipreneurs vinden sociale impact dus bijna even belangrijk als winst maken.

BNPentrepreneur2

There is a behavioural shift underway, particularly among the youngest cohort of business owners. This in turn, impacts the ways in which they perceive business profitability. Their companies are quickly becoming their most valuable asset for creating change through job creation

BNP Paribas Global Entrepreneur Report

De gevoeligheid voor, maar ook de interpretatie van sociale impact is sterk regionaal bepaald. In landen met een opkomende economie zoals China, Taiwan, Indonesië en India is het belang van  sociale impact veel groter dan in landen met een ontwikkelde economie. In China vindt 2/3 van de ondernemers sociale impact een signaal voor succes. In de VS en in Europa is dat veel minder waar.

Ook de interpretatie van wat sociale impact inhoudt verschilt regionaal. In Azië wordt het leefmilieu als cruciaal gepercipieerd. Ongeveer de helft van de ondernemers engageert zich voor dat thema. In Europa is schone energie de belangrijkste bekommernis. In de VS en het Midden-Oosten krijgt  tewerkstelling het meeste aandacht.

Verworven status doet drijfveer van ondernemers evolueren

BNPentrepreneur3

De onderzoekers stellen vast dat er een, allicht logische, evolutie is in de manier waarop ondernemers succes definiëren. Beginnende ondernemers hebben andere bekommernissen dan collega’s waarvan de onderneming stabiel draait maar er is ook een verschil op basis van de effectieve leeftijd van de ondernemers.

Startende ondernemers willen hoofdzakelijk een betere levenskwaliteit bereiken en financiële zekerheid creëren. Samen met de passie om te ondernemen en de vrijheid om zelf beslissingen te kunnen nemen, zijn dat hun belangrijkste drijfveren. Naarmate ze die objectieven invullen bouwen ze automatisch een belangrijke sociale status op. De drijfveer om te ondernemen verschuift daardoor naar de rol die ze kunnen opnemen in de maatschappij, bijvoorbeeld door het creëren van werkgelegenheid. Vooral bij de ultrapreneurs blijkt de creatie van jobs een belangrijke drijfveer te worden. Als ze opstarten is jobcreatie bij 10% van hen een objectief. Het belang ervan verdubbelt bijna naar 18%. Zij stellen gemiddeld dan ook 382 mensen te werk.

Afwijkende profielen in België

Het rapport van BNP Paribas evalueert ook de situatie in een reeks specifieke landen, onder meer in België. In ons land definiëren 50% van de ultrapreneurs de overdracht van hun onderneming naar de volgende generatie als een belangrijk ijkpunt voor succes. Onze vrouwelijke topondernemers blijken het slechter te doen dan hun Europese collega’s. Amper 44% van hen heeft de winst afgelopen jaar zien stijgen. Dat is 14% minder dan bij de rest van de vrouwelijke ondernemers in Europa.

Wij publiceren deze week iedere dag een artikel over dit rapport:

 • Topondernemers en de impact van digitalisering (14.11.17)
 • Topondernemers en maatschappelijk geëngageerd beleggen (15.11.17)
 • Topondernemers en hun maatschappelijke impact (16.11.17)
 • Topondernemers en trends in hun persoonlijke beleggingsportefeuille (17.11.17)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.