AG Insurance heeft garanties perfect afgedekt en reageert op beleid ECB

Wie in België een levensverzekering met gegarandeerde rente van het type tak 21 onderschrijft, doet dat vanuit een langetermijnperspectief. Dat geldt niet enkel voor het contract zelf maar ook voor de maatschappij waar je dat contract sluit. De juridisch-fiscale voorwaarden in tak 21 laten weinig ruimte voor arbitrage of een overstap naar een andere verzekeringsmaatschappij.

Dat gebrek aan mobiliteit was decennialang een comfortabel gegeven voor de levensverzekeraars. De combinatie van de aanhoudend lage rente en de verstrenging van de regelgeving zorgde de voorbije jaren echter voor heel wat kopzorgen bij de maatschappijen. Ze slepen hoge gegarandeerde rendementen tot maximaal 4,75% uit het verleden mee. Voor de oudste generatie tak 21 contracten geldt die garantie niet enkel voor het verleden maar voor de ganse duur van de overeenkomsten. Gelukkig is dat soort financieel-economische onzin in de nieuwe generatie contracten ondertussen geschrapt maar toch beslisten een aantal verzekeraars om te stoppen met tak 21. Ze verkochten hun portefeuille of plaatsen die in run-off. In dat laatste geval blijft de portefeuille in beheer maar er worden geen nieuwe polissen meer uitgegeven.

De levensverzekeraars maken zich niet alleen zorgen over de rente. De invoering van het nieuwe Europese reglementaire kader Solvency II verplicht de maatschappijen om meer kapitaal te bufferen tegenover een hoger risico. Dat zorgt voor extra druk in een toch al fragiele omgeving.

Enorme portefeuille van marktleider AG Insurance  perfect afgedekt

Verzekeraars zijn verplicht om stevige financiële buffers aan te houden. Marktleider in leven AG Insurance heeft een beleggingsportefeuille opgebouwd van in totaal 76 miljard euro.

Samenstelling:

  • Tak 21- algemeen fonds, individueel en collectief: 45,85 miljard euro
  • Gekantonneerde fondsen: 11,86 miljard euro
  • Aandelen: 5,79 miljard euro
  • Schadeverzekeringen: 4,15 miljard euro
  • Tak 23: 7,84 miljard euro

AG-portefeuille

Chief Investment Officer Wim Vermeir gaf vorige dinsdag meer inzicht in de manier waarop AG Insurance deze stevige beleggingsportefeuille beheert. Voor het gedeelte in tak 23 moet de maatschappij uiteraard de specifieke voorwaarden van de fondsen respecteren. De 68 miljard euro die daarna overblijven zijn voor 88% belegd in vastrentend actief. Dat gedeelte dient om de gegarandeerde kapitalen in de contracten te betalen. Slechts 12% is risicovoller belegd. Dat gedeelte wordt gebruikt om de aanvullende winstdeelnames mogelijk te maken.

De beleggingsportefeuille van AG Insurance is dus zeer defensief opgebouwd. Het vastrentend actief heeft bovendien een hoge kwaliteitsrating wat uiteraard de vergoeding nog drukt. Het rendement van die portefeuille evolueert grotendeels vergelijkbaar met de OLO en is dus de laatste jaren fel gedaald. Dat resulteert in een actueel gegarandeerd rendement op tak 21 van 0,25%.

AG-fixedIncome

Cash Flow Matching

Van een aantal maatschappijen is bekend dat ze extra maatregelen moeten nemen om hun verplichtingen te garanderen. Dat is niet het geval voor AG Insurance.  Chief Investment Officer Wim Vermeir past een strategie van Cash Flow Matching toe. De volledige portefeuille van AG Insurance is perfect afgedekt met investeringen die minstens dezelfde opbrengst en dezelfde looptijd hebben. De maatschappij kan een buy & hold strategie hanteren omdat ze geen tussentijdse liquiditeit nodig hebben. AG is dus zeker dat het op ieder moment minimaal over het kapitaal kan beschikken om de klanten in hun tak 21 contracten uit te betalen.

Beleid ECB is oorzaak bijsturing beleggingsstrategie

De vraag is dan of de verzekeraar zijn klanten ook nog iets extra’s kan bieden bovenop de lage rentevergoeding en of ze ook zelf nog iets overhouden aan deze operatie. Het antwoord is deels te vinden in het rendement dat AG Insurance kan halen in het risicogelinkte gedeelte van de portefeuille. Wim Vermeir legt uit dat hij momenteel de samenstelling van zijn portefeuille in dat gedeelte bijstuurt. Dat heeft veel te maken met het beleid van de ECB. AG Insurance heeft een ruime portefeuille bedrijfsobligaties. De enorme geldmassa die de ECB de laatste jaren in de markt heeft gepompt haalt het rendement van dat instrument onderuit en Vermeir ging op zoek naar een alternatief. Dat werden onder meer directe leningen waarvan ongeveer de helft overheidsgerelateerd is.

AG Insurance leent onder meer geld aan gewestelijke overheidsorganisaties of instellingen waar de gewesten zich garant stellen. Daardoor creëert de maatschappij een soort virtuele OLO, maar met een extra rendement tegenover de reële OLO.

Opmerkelijk is dat AG Insurance ook leningen uitschrijft aan een reeks Nederlandse gemeenten. Die worden onder bepaalde voorwaarden ingedekt door de Nederlandse overheid en zijn dus perfect veilig.

Leningen hebben het nadeel dat ze illiquide zijn maar net dat past uitstekend in de strategie van AG Insurance. De lage liquiditeit geeft een hoger rendement en door de techniek van Cash Flow Matching kan AG al haar investeringen aanhouden tot vervaldatum.

Infrastructuurleningen

In 2013 kondigde  AG Insurance aan dat het extra  focus ging leggen op infrastructuurleningen. Dat kan bijvoorbeeld de financiering van de bouw van bruggen, wegen, scholen en gevangenissen zijn. Wim Vermeir begrootte die activiteit destijds  op 3 miljard euro. Ondertussen heeft de maatschappij daar ook effectief 1 miljard in geïnvesteerd en zijn er engagementen voor nog eens 1,4 miljard euro. De verzekeraar werkt hiervoor samen met zijn vastgoeddochter AG Real Estate en de Franse bank Natixis en dat toont zich duidelijk in de portefeuille. 42% is in België geïnvesteerd, 33% in Frankrijk. AG financierde onder meer een project in zonne-energie van de groep Carrefour. Het belangrijkste programma is “Scholen voor Morgen”.  Het omvat  182 projecten met de constructie van 250 nieuwe schoolgebouwen . De projectfinancier staat ook 30 jaar lang in voor het onderhoud van de gebouwen. AG Insurance activeert op die manier het spaargeld effectief in het voordeel van de maatschappij.

Vastgoed

Verzekeraars zijn traditioneel belangrijke investeerders in vastgoed. AG Insurance heeft momenteel 9% van de portefeuille belegd in dat segment en Wim Vermeir wil dat aandeel nog opdrijven. “Het rendement van onze vastgoedportefeuille bedraagt 5,2% en dat is aantrekkelijk”, zegt hij. “Vastgoed is ook zeer weinig volatiel en het past uitstekend in het kader van Solvency II omdat het risico zeer laag is.”

AG-vastgoed

Rendabele strategie

De beleggingsstrategie van AG Insurance houdt rekening met een beperkte stijging van de rente. In 2018 verwacht de verzekeraar dat de centrale banken een minder soepel beleid zullen voeren. In de VS  verwacht  AG een beperkte renteverhoging, in de Eurozone gaat men uit van een zogenaamde tapering en dus een vermindering van het aankoopprogramma door de  ECB. De rente zal volgens AG licht aantrekken maar die zal wel historisch laag blijven.

De effectieve beleggingsstrategie die Vermeir en zijn team toepast, toont alleszins aan de klanten van de marktleider geen schrik moeten hebben on in tak 21 te stappen. In 2016 was de gemiddelde gegarandeerde rente in de contracten 2,52%. De zogenaamde fixed income yield (FIY), zeg maar de gemiddelde opbrengst van de vastrentende portefeuille, bedroeg 3,58%. Die trend zet zich ook dit jaar door. In Q3 2017 daalde de gemiddelde garantie naar 2,37% en de FIY was 3,37%. Deze rentespread, gecumuleerd met het rendement van de risicogelinkte portefeuille, laat toe om een gezonde activiteit in tak 21 te blijven ontwikkelen.

AG-scholen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.