Belfius actieve partner van The Birdhouse

De innovatiegolf transformeert onder meer de financiële sector in een verschroeiend tempo. Klassieke banken en verzekeraars hebben moeite om die snelle evolutie te volgen. De meest verstandige strategie lijkt om zo kort mogelijk aan te schurken tegen een aantal beloftevolle nieuwkomers en, op termijn, hun knowhow in te kapselen in de eigen organisatie. Dat heeft voordelen voor beiden. De klassieke organisatie kan disruptieve technologie laten ontwikkelen buiten haar eigen, vaak logge structuren, en die ontwikkeling op het juiste moment implementeren. De disruptors kunnen gebruik maken van de sterke kapitaalspositie en de uitgebreide klantendatabase van de klassieke maatschappijen.

Accelerators

De populariteit van centra waar zulke start-ups terecht kunnen voor logistieke en financiële steun en coaching is een gevolg van deze evolutie. Onder meer ING, KBC en BNP Paribas Fortis hebben in het recente verleden al een belangrijke inspanning gedaan op dat vlak. Maar niet alle zogenaamde accelerators zijn gericht op de financiële sector. Ze ondersteunen in de meeste gevallen een breed aanbod aan zeer goed geselecteerde nieuwlichters. De betrokken banken zitten op de eerste rij om te profiteren van de technologische innovatie maar tegelijkertijd zijn ze de mentale partner van de succesbedrijven van de toekomst.

Belfius participeert in The Birdhouse

Belfius Bank & Verzekeringen kondigde deze week aan dat het fors zal investeren in het startersprogramma van start-up en scale-up accelerator The Birdhouse.

Belfius voorziet 10 miljoen euro om te investeren in de beste start-ups en alumni die uit het 6 maanden lange selectieprogramma komen. Daarnaast maakt de bank ook budget vrij om de dagelijkse werking van de accelerator voor de komende 3 jaar te ondersteunen, en neemt het een minderheidsparticipatie in het bedrijf achter het initiatief. Enkele start-ups krijgen ook de mogelijkheid een lening van 50.000 euro aan gunstige voorwaarden en zonder persoonlijke borgstellingen aan te vragen. Bovendien wil Belfius de meestbelovende start-ups  verder helpen groeien via een investering bij eventuele latere kapitaalrondes.

The Birdhouse en Belfius vragen initieel geen participatie in het kapitaal van de starters. De start-ups moeten ook geen bijkomende vergoeding betalen voor de voordelen die ze krijgen.  The Birdhouse en Belfius vragen wel het recht om mee te mogen investeren in een eventuele latere kapitaalronde. Die vraag geldt enkel voor de eerste kapitaalronde en er is ook geen exclusiviteit.

The Birdhouse begeleidde tot nu toe 37 projecten, gekozen uit alles samen meer dan 1.250 inschrijvingen. 90% daarvan zijn Belgische start-ups. De beste tien starters draaien na slechts 1 jaar gemiddeld meer dan 350.000 euro recurrente omzet. Er werd voor een zestal projecten in totaal meer dan 3,2 miljoen euro financiering opgehaald.

Slechts 1 insurtechstarter

België loopt niet meteen op kop op het vlak van fintech en zeker niet op het vlak van insurtech. Dat is duidelijk te merken aan de projecten die in The Birdhouse worden begeleid. Enkel het verzekeringsplatform Hublio ontwikkelt een directe toepassing voor de financiële industrie. Hublio is een platform waar klanten, intermediair en verzekeringsmaatschappijen samen aanwezig zijn. De klant krijgt op basis van zijn profiel en de bezittingen die hij/zij inbrengt een modelportefeuille aangeboden. Dekkingen die mekaar overlappen maar ook over- en onderverzekering worden duidelijk in kaart gebracht. Maatschappijen kunnen actief inspelen op de profielen die ze zien verschijnen. Het intermediair  kan via Hublo echt maatwerk afleveren en profiteren van state-of-the-art technologie.

KBC, BNP Paribas Fortis en ING al eerder actief

Naast Belfius zijn ook KBC, BNP Paribas Fortis en ING sterk betrokken bij een accelerator.

Start-it van KBC heeft met 550 projecten de grootste starterscommunity in België. De accelerator heeft hubs in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven, Kortrijk en New York en zet sterk in op internationalisering in Europa en de Verenigde Staten. Strategische Partners  zijn Accenture, Cronos Groep, Flanders DC, Imec, Joyn, KBC, Mobile Vikings, Telenet Kickstart en een aantal lokale academische partners.

Co.Station is een initiatief van BNP Paribas Fortis. Proximus, SDWorks en USG zijn de andere institutionele aandeelhouders. De hub heeft vestigingen in Brussel  en Gent . Wouter Remaut, vroeger verantwoordelijke Ondernemersbank Centre Brussel Zuid-Oost bij de bank, werd als CEO aangetrokken. Hij moet de structuur versterken en uitbreiden. Er komen nieuwe vestigingen in andere Belgische steden maar Remaut verkent ook een aantal Europese partnerships.

ING tenslotte heeft met FinTech Village een accelerator die zich speciaal richt op financiële technologie. De geselecteerde kandidaten werken aan oplossingen die bijdragen aan een betere klantenervaring of die de bank helpen om op een andere manier te innoveren.

©Financelab | Corporate journalism & copywriting for the financial industry

Een gedachte over “Belfius actieve partner van The Birdhouse

  1. Pingback: Accelerator Co.Station plant bedrijvensite voor start-ups in Charleroi – FINANCELAB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.