Spring naar inhoud

Perfecte matching cash flow rendeert bij AG Insurance

Levensverzekeringen met gewaarborgde rentevoet, de zogenaamde tak 21 contracten, zijn momenteel een stevig zorgenkindje voor een aantal (vaak ook grotere) verzekeraars. De maatschappijen hebben in het verleden portefeuilles opgebouwd met hoge gegarandeerde rentevoeten. Als die niet voldoende zijn ingedekt met beleggingen die minimaal dezelfde opbrengst garanderen op dezelfde duurtijd, kunnen de verzekeraars op termijn in de problemen geraken om aan hun verplichtingen te voldoen. De controle in België, en bij uitbreiding in Europa, is voldoende performant om die situatie te voorkomen maar het heeft wel stevige impact op de markt. Een aantal maatschappijen stoppen hun activiteiten in leven of worden gedwongen om dat te doen.

Marktaandeel boven 28% in leven

AG Insurance is marktleider in België, zowel algemeen als in de markt voor levensverzekeringen. Algemeen heeft de maatschappij 6,1 miljard euro incasso. Dat is goed voor 23,4% van alle premies in België. In leven draait AG Insurance 4,2 miljard euro incasso en dat staat zelfs voor 28,1% van de totale markt. De marktleider heeft liefst 58,5 miljard euro onder beheer in het segment leven (Q3 2017). Het hoeft geen betoog dat de stabiliteit van die portefeuille cruciaal is voor de ganse sector.

Een belangrijke thermometer voor die stabiliteit is de Solvency II coëfficient. Die staat op 207% wat erg gunstig is. De verhouding kapitaal tegenover risico is dus bijzonder goed bij de maatschappij. Die stabiele positie bleek ook eerder deze week al.

AG Insurance market share

Chief Investment Officer Wim Vermeir van AG Insurance gaf uitleg over de manier waarop hij de portefeuille in tak 21 heeft ingedekt. Cash Flow Matching, noemt hij het. Het principe is eenvoudig. AG heeft een portefeuille met hoogkwalitatieve vastrentende beleggingen opgebouwd, waarvan de duurtijd en de opbrengst minstens gelijk is aan gegarandeerde opbrengst  die de maatschappij moet betalen aan haar klanten. AG hanteert een buy & hold strategie. Ze zijn dus zeker dat ze op ieder moment over voldoende middelen beschikken om hun verplichtingen na te komen.

Als we de posities uitzetten in een grafiek wordt duidelijk dat de portefeuille van AG tot 2036 niet alleen perfect in evenwicht is maar dat het verschil tussen de portefeuille met vastrentende beleggingen en de gegarandeerde rente die het aan de klanten moet bieden, zelfs een comfortabele marge oplevert.

AG life projection

De garanties die de verzekeraar momenteel in portefeuille heeft en de opbrengst van het vastrentend actief bouwen in een evenredig ritme degressief af. Er is dus een goed afgemeten matching. Een tekort aan vastrentende opbrengsten zou desastreus zijn maar ook een teveel zou financieel niet optimaal zijn. De verhouding is niet alleen evenredig, ze is gemiddeld genomen ook positief.

In de eerste periode van de projectie loopt het positief overschot terug en het wordt zelfs lichtjes negatief in de periode van 2023 -2025. Na dat korte negatieve interval loopt de marge echter sterk op, in het voordeel van de maatschappij. De spread tussen verplichtingen en opbrengsten brengt dus geld op voor AG Insurance. Gemiddeld is die opbrengst tussen 0,50 en 1%. De verzekeraar legde toch ook een extra buffer aan om de hoogste gegarandeerde rentes af te dekken. Die buffer kan eventueel  nog voor een extra marge van gemiddeld 7 bps zorgen. (gele stippellijn)

Extra rendement via aandelen en vastgoed

In deze grafiek is enkel het vastrentend actief opgenomen. Hij bevat niet de portefeuilles in  vastgoed, in aandelen en in cash. Aandelen staan voor 5,9% van de portefeuille, vastgoed zelfs voor 9%. Het rendement van beide assets zorgt dus voor extra meerwaarde. Samen met de marge die AG realiseert op de vastrentende portefeuille heeft de verzekeraar dus een stevige basis om met vertrouwen een actieve strategie in tak 21 te commercialiseren.

Die strategie is gebouwd op veiligheid. Momenteel biedt AG Insurance een  gegarandeerde rente van 0,25% aan. Als er ruimte is om de klant een extraatje te geven kunnen ze dat doen via de winstdeelname. Die toekenning legt geen claim op de toekomst omdat ze jaarlijks opnieuw geëvalueerd wordt. De analisten van AG Insurance verwachten voor de volgende jaren slechts een beperkte stijging van de rente. Het is dus weinig waarschijnlijk dat de strategie voor tak 21 snel zal bijgesteld worden.

©Financelab | Corporate journalism & copywriting for the financial industry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: