Kunstverzekering 2.0 bij Circles Group

Vorige maand startte de Luxemburgse verzekeraar Circles Group met Circles Fine Art. De presentatie van dat nagelnieuwe departement gebeurde in het MIMA in Brussel. Dat trendy museum staat op de breuklijn tussen de gore miserie in de buurt van het klein kasteeltje en de nieuwe trendy wijk die opgetrokken wordt op de bedrijventerreinen rond de oude Belle-Vue fabriek. Het Millennium Iconoclast Museum of Art is een museum voor specifieke hedendaagse kunst. Het biedt een kennismaking met de geschiedenis van de 2.0-internetcultuur. Die cultuur ligt ook aan de basis van Circles Group zelf. Une histoire d’amour, noemt oprichter Olivier Héger het. Amper twintig jaar oud, sterk technologisch onderbouwd en vooral gericht op kapitaalkrachtige niches.

DSC_3460

Héger koos 20 jaar geleden, bij de start van zijn maatschappij, voor een platform waar technologie het mogelijk maakt om online en in real time een polis af te sluiten. Dat kan voor zowat alle risico’s die klanten willen onderbrengen bij de maatschappij. Partners en klanten kunnen zich aanmelden op het platform. Wie een contract wenst te onderschrijven moet een aantal vragen afwerken waardoor je uiteindelijk uitkomt bij de gewenste dekking.

Op het onlineplatform gebruikt de maatschappij op een opmerkelijke manier informatie over de uitkeringen die ze betalen. Voor ieder segment dat Circles Group aanbiedt, krijg je de frequentie waarmee die claims zich voordoen, de opdeling van de oorzaken van de schade en de opdeling van de bedragen die uitbetaald worden. Circles gebruikt op die manier de schadestatistieken als een overtuigende marketingtool.

Op marketingvlak zijn ze Circles overigens trendsetters. Ze gebruiken onder meer journalistiek getinte artikels die inhoudelijk gelieerd zijn aan hun waarborgen. Die inhoud verspreiden ze op een zeer actieve manier via Facebook, Twitter en Pinterest. Het is wel een beetje vreemd dat een maatschappij die zeer veel beeldmateriaal kan aanreiken, geen account heeft op Instagram en nauwelijks aanbod post op Youtube. Het corporate filmpje van de maatschappij is dan weer wel van hoge kwaliteit.

Ervaren expert moet Circles Fine Art uitbouwen

De groep haalt een door de wol geverfde experte in huis om het nieuwe departement Circles Fine Art uit te bouwen. Gwendolyn Grolig deed ervaring op in de wereld van de kunstveilingen. In 2010 kwam ze naar de kleine verzekeraar Nationale Suisse. Die maatschappij had een belangrijke activiteit voor het verzekeren van kunst in thuisbasis Zwitserland. Nationale Suisse was op dat moment in België een zieltogende verzameling van hypotheken en verzekeringen. Het moederhuis stuurde de jonge beloftevolle Tom Ludescher naar Brussel. Die zette in geen tijd de kegels recht maar Nationale Suisse liet zich op dat moment overnemen door Helvetia. De kunstafdeling kwam bij dochterbedrijf Vanderhaeghen& Co terecht. Grolig verkast nu naar de Luxemburgse maatschappij Circles Group. Bij deze atypische verzekeraar van speciale risico’s krijgt ze de kans om haar knowhow en ervaring volop te laten renderen.

Het publiek voor Circles Fine Art zijn private verzamelaars van kunst maar ook musea, stichtingen galerieën, restaurateurs en organisatoren van kunstevenementen. Naast de verzekering van de kunstwerken zelf, biedt de maatschappij ook een dekking aan voor potentieel verlies aan inkomsten omdat de activiteit (tijdelijk en gedeeltelijk) moet onderbroken worden.

Circles Group definieert kunst zeer ruim. Ieder voorwerp met artistieke of historische waarde kan verzekerd worden. De groep laat toe om een onlinepolis af te sluiten maar in veel gevallen zal de expertise van Grolig nuttig zijn om een correcte waardering van de kunstwerken af te spreken.

The insured will be able to review and manage his Fine Art portfolio “online” just as he would do with his private banker, managing his assets and financial portfolio online. The insurance broker can allow the collector to access and update his own secured art inventory online, for insurance purposes or for personal use. The adding or removal of an art object is directly linked to the policy endorsement process. In addition to the usual fields dedicated to the technical details of the artwork, it includes an upload application for pictures, certificates and it also allows the import of an existing excel sheet. The online technology guarantees more discretion and confidentiality than paper inventories or badly secured servers would do.

Gwendolyn Grolig

Niet evidente niches

Naast Circles Fine Arts is de maatschappij nog actief in een reeks specifieke, vaak minder evidente niches:

Circles Films verzekert zowat alles wat onder het draaien van een film kan geklasseerd worden. Dat zijn kort- en langspeelfilms maar bijvoorbeeld ook reclamefilms en documentaires. De risico’s die je kan verzekeren zijn onder meer het niet opdagen van de acteurs, slechte weersomstandigheden, de filmapparatuur, inboedel, huurders- en gebruikersaansprakelijkheid maar ook individuele ongevallen.

Een zeer imponerend klantenlijstje vinden we in het segment Circles Events. In eigen land valt Tomorrowland op. Maar ook optredens van Katy Perry, Madonna, Guns n’ Roses en Coldplay, de Tour de France, het carnaval in Rio en Roland Garros zijn verzekerd bij de groep. De risico’s die gedekt worden zijn het niet opdagen van de acteurs, slechte weersomstandigheden en aansprakelijkheid maar bijvoorbeeld ook geweld of de intrekking van vergunningen. Het zijn niet alleen organisatoren die klant zijn maar ook impresario’s, producers en promotoren.

Een zeer opvallende waarborg is Circles Political. Als een evenement moet afgelast worden omwille van geweld of sabotage maar ook omwille van een staatsgreep, een burgeroorlog of een militair conflict, komt Circles Group tussen tot maximaal 10 miljoen Euro. In tijden van terreur lijkt dit een meer dan actuele waarborg.

Circles Equine mikt op de markt van toppaarden. De waarborgen omvatten overlijden, diefstal en blijvende ongeschiktheid van het paard maar ook onvruchtbaarheid bij hengsten of afsterven van een foetus.  Verzekeringsnemers worden lid van Veticard, een systeem dat toelaat om de kosten van de dierenartsen voor te schieten.

Circles Ticketing biedt verkopers van onlinetickets de optie aan om de terugbetaling van de prijs te krijgen als kopers uiteindelijk toch niet kunnen deelnemen. Dat kan een gevolg zijn van de afgelasting van het event of omdat de koper van het ticket zelf verhinderd is. Deze service is in principe zeer arbeidsintensief maar dat heeft Circles Group handig opgelost. De maatschappij installeert een API bij haar klant waardoor de terugbetaling volledig automatisch kan gebeuren. De klant kan die terugbetaling eenvoudig vragen door een QR-code te scannen. Klik hier voor de brochure

Circles-API

“Nous pensons que l’assureur doit adapter ses produits à la numérisation du monde. Avec nous, tout est transparent. Notre technologie offre une expérience simple et rapide pour les utilisateurs. L’annulation récente d’événements, notamment due à des conditions climatiques, a incité les organisateurs à reconsidérer les potentielles conséquences d’une annulation. Avec cette nouvelle offre pour la billetterie, nous proposons un hub API conçu pour être flexible et facile d’intégration”

Olivier Héger

Circles Assets is de polis die het kortste in de buurt lijkt te komen van een klassieke verzekeringsdekking, in casu de woningpolis, maar de specifieke waarborgen zijn op maat van het typische profiel van Circles klanten. Assets is veeleer een allrisk verzekering voor de spulletjes van het meer begoede publiek. In de polis wordt de verblijfplaats van de klant gedekt maar ook speciale verzamelingen, eventueel het jacht en speciale wagens waarover die zou beschikken.

Circles Promotions is de dekking waar de verzekeraar een bijna mondiaal leiderschap voor opeist. Het vergoedt organisatoren van spectaculaire commerciële acties of competities in het geval dat ze moeten uitbetalen als een event zich voordoet. In ons land beloofde een bekende elektroketen bijvoorbeeld de terugbetaling van alle aankopen op een bepaalde dag als de Rode Duivels wereldkampioen zouden geworden zijn in Brazilië. Dat is een typische “Money back Guarantee” die verzekerbaar kan zijn bij Circles Group.

Circles Diamond duikt in een zeer delicate niche en verzekert juweliers goud- en zilversmeden en showrooms voor de diefstal van dure juwelen en horloges. De polis geeft een ruime dekking en voorziet bijvoorbeeld ook psychologische bijstand bij diefstal.

Circles Financial Lines is een ondernemersaansprakelijkheidsverzekering met specifieke aandacht voor filmproducers, mediabedrijven, investment managers en publiek genoteerde ondernemingen.

Mondiale uitbouw

Circles Group heeft op twintig jaar tijd activiteiten opgebouwd in meer dan veertig landen, gespreid over Europa, Zuid-Amerika en Azië. Dat leverde meer dan 100.000 polissen op.

De activiteiten bestaan er meestal in om een aantal goed geselecteerde makelaarskantoren als agent te laten optreden. In ons land werkt Circles samen met Anglo-Belge Special Risks, BCOH, Degeest, Q & O Verzekeringen, Watinco, Van Breda Risk & Benefits en Verzekeringen Verheyen.

©2017 | Financelab – Corporate Journalism & copywriting for the financial industry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.