Accelerator Co.Station plant bedrijvensite voor start-ups in Charleroi

Vorige week kondigde Belfius een strategische participatie aan in de accelerator The Birdhouse. In ons artikel daarover schreven we dat Co.Station, de accelerator van BNP Paribas Fortis, wil uitbreiden naar andere locaties. Ondertussen raakte bekend dat Co.Station, samen met SambreInvest in Charleroi een nieuwe bedrijvensite gaat opzetten voor digitale start-ups en scaleups.  Die komt in de Nouvelle Gazette building aan de Quai de Flandre in de buurt van het station van Charleroi. De site heeft 900 m² bedrijfsoppervlakte.

De partners van Co.Station zijn momenteel BNP Paribas Fortis, Proximus, SD Worx en USG. Voor het project in Charleroi komt er dus met SambreInvest een extra investeerder bij. Die maatschappij is voor 40% in handen van het Waalse Gewest. Het overige kapitaal komt van een aantal private aandeelhouders. Onder meer het vatsgoedbedrijf Equilis Europe van Carl Mestdagh heeft een belang van 7,5%. Carl Mestdagh controleert samen met zijn neven Dirk en John meer dan 50 eigen en 30 verbonden warenhuizen met het label Carrefour Market. De familie Mestdagh heeft ook een belang in een aantal Brico’s. Ze zijn verder de investeerders achter het shoppingcenter Dockx Bruxsel aan de Van Praetbrug in Brussel, een project dat wat achterop hinkt op de oorspronkelijke plannen.

CEO SambreInvest spilfiguur in Waalse start-up beweging

SambreInvest wordt geleid door CEO Anne Prignon. Zij is ook CEO van Digital Attraxion, een andere accelerator voor start-ups, die actief is in de provincie Henegouwen. Prignon, de vroegere vice-kabinetschef van Waals minister Jean-Claude Marcourt (PS) heeft nog een aantal bestuursmandaten in een reeks initiatieven om de provincie Henegouwen en bij uitbreiding Wallonië op de kaart te zetten in het kader van de digitalisering. Onder meer bij de kapitaalverstrekker voor KMO’s Sowalfin zet ze mee de bakens uit. Haar belangrijkste mandaat bekleedt ze echter bij vliegtuigbouwer Sonaca waar ze bestuurder is maar ook in het remuneratiecomité zit.

Wouter Remaut, CEO bij Co.Station Belgium : “Sambrinvest is verankerd in het lokale ecosysteem en is dan ook de perfecte partner voor dit initiatief. De opening van een Co.Station village in Charleroi betekent een versterking van ons netwerk en onze banden met onze grote tech startup en scaleup community.” 

Anne Prignon, CEO bij Sambrinvest : “Dit project is het resultaat van een strategische stap die twee jaar geleden werd gezet met als doel tech startups aan te trekken om zich in onze regio te vestigen en hen te ondersteunen in hun groei. Via  en met Co.Station als partner voor hun tech locatie in Charleroi beschikken we over alle mogelijke middelen om ons digitaal ecosysteem te ontwikkelen. 

Innovation plane to Berlin

Co.Station organiseert op donderdag 23 en vrijdag 24 november een zogenaamde Innovation Plane to Berlin. Jonge ondernemers ontmoeten een reeks innovatieve bedrijven in de Duitse hoofdstad. Er zijn drie thema’s uitgewerkt: Circular Economy, Mobility/Smart Cities/AI en Scaling-up. U kan het bezoek volgen op de blog van Co.Station

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.