Yongo van AG Insurance en Belfius app zijn Trends Digital Pioneers.

Het weekblad Trends koos woensdagavond, met de steun van Google, de Digital Pioneers. Een jury selecteerde twintig bedrijven die bezig zijn met een innovatief digitaal project. Die werden opgedeeld in vijf categorieën: sales, marketing&communication, business support, customer happiness en new business models.

Belfius app maakt klanten gelukkig

In de categorie Customer Happiness mocht Belfius Bank & Verzekeringen met de bloemen naar huis. De bank krijgt de award omdat hun app zeer klantvriendelijk is ingericht. De app van Belfius is erg breed ontwikkeld en verzamelt alle courante  financiële transacties die de gebruikers frequent nodig hebben. Naast de klassieke betalingsverrichtingen kunnen klanten ook heel wat informatie opvragen en op een eenvoudige manier de bank contacteren.

AG Insurance kiest met Yongo voor een nieuw distributiemodel

In de categorie New Business Models werd Yongo van verzekeraar AG Insurance als meest innovatieve gekozen. AG is marktleider in België maar de maatschappij pakte dit jaar verrassend uit met de uitrol van twee nieuwe merken: Vivay en Yongo. Dat laatste project werd nu bekroond door Trends. AG Insurance is een typische makelaarsmaatschappij. Met de twee nieuwe merken doorbreekt de verzekeraar dat distributiemodel. Yongo (en ook Vivay) richten zich rechtstreeks naar de klant maar laten wel de optie open om een makelaar te betrekken bij het contract. Op die manier wil AG Insurance de voordelen van digitale communicatie combineren met de meerwaarde van persoonlijk advies. Dat is een gedurfde maar innovatieve strategie.

Het product zelf is een origineel verpakte combinatie van levensverzekeringen. Klanten kunnen kiezen voor een spaaroplossing op lange termijn. Afhankelijk van het risico is dat een tak 21 of een tak 23 contract. Wie op korte termijn wil sparen, kan opteren voor Yongo Dreams, een tak 26 contract met een nulrente. Daardoor vermijdt Yongo de nadelige fiscale implicaties. De drie opties werden niet alleen technisch knap verpakt, ook op marketingvlak is Yongo een mooi ontwikkeld concept. De aanpak gebeurt vanuit de denkwereld van de doelgroep en dat zijn kinderen. AG Insurance koppelt een stukje financiële educatie aan de spaarcontracten. Dat doen ze met inhoudelijk goed onderbouwde artikels. De marktleider gebruikt ook een slimme techniek om de spaarrekeningen sneller te laten vollopen. Familie en vrienden kunnen een spaarobjectief steunen door zelf ook een storting te doen.

YongoUniversum

Benny de Wijngaert

Onze klanten kunnen gebruikmaken van een vooruitstrevende en flexibele spaar- en beleggingsoplossing om te bouwen aan de toekomst van hun kinderen, op lange en op korte termijn. Onze partner-makelaars kunnen een langetermijnrelatie uitbouwen met hun klanten en daarnaast ook een nieuw segment aanboren van klanten … en hun kinderen. Door de digitale weg op te gaan hebben we dankzij Yongo ook veel geleerd in onze onderneming. Deze kennis hebben we al kunnen gebruiken bij de lancering van andere concepten.

Benny De Wyngaert | Bestuurder-directeur

Payservices, lokale gemeenschappen wereldwijd connecteren

Bij de genomineerden die geen award kregen was het opvallende PayServices.com, een app die vertrekt vanuit een volledig geconnecteerde wereld. De Butterfly Smart City App heeft Belgische roots maar de ontwikkelaars hebben een mondiale ambitie. De app wordt in 23 talen en in 45 steden uitgerold en is momenteel ook in Brussel en Luik beschikbaar. Butterfly Smart City verzamelt zo veel mogelijk nuttige en plezierige zaken in de directe omgeving van de gebruiker. Wil je een bus of een trein nemen of eerder een fiets huren of carpoolen, je vindt de info via de app. Maar je kan ook tickets voor culturele activiteiten of een sportwedstrijd boeken. Heb je de hulpdiensten nodig? De app geeft je de meest efficiënte manier om hen te contacteren. Op zoek naar een bepaald product of een aantrekkelijke promotie? De app wijst je de weg.

Butterfly Smart City biedt meer dan veertig functies aan die het dagelijks leven een pak toffer maken. Betalen kan ook en zelfs met de meest gebruikte valuta of via blockchain. Dat laatste maakt het mogelijk om de snel populair wordende lokale munten te ondersteunen. De Butterfly Smart City app kan Belgische identiteitskaarten lezen en de veelgebruikte kredietkaarten zoals Visa, Amex, MasterCard. De app maakt gebruik van het zeer betrouwbare veiligheidssysteem PCI DSS Level I. Het pijnpunt bij de ontwikkeling ligt bij de beschikbaarheid van open data maar dat is een kwestie van tijd. Butterfly Smart City kreeg eerder al de Belfius Smart Company Award 2016.

We moeten organisaties en instellingen leren gebruik maken van open data. Administraties focussen vaak op technische problemen, ten koste van gegevens die echt nuttig zijn voor het volk en die in realtime beschikbaar moeten zijn. Open data bieden nog een voordeel: steden kunnen hun best practices delen en profiteren van de ervaringen van andere steden. Dat werkt zeer verrijkend. Over enkele jaren zal vrijwel alles via smartphone gebeuren.

Willy Danenberg | VP Business Development PayServices

©2017 | Financelab – Corporate Journalism & copywriting for the financial industry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.