Cars as a Service zal strategie autoverzekaars drastisch veranderen

…As a Service… het nieuwe mantra van de digitale technologie. Het begon allicht bij SaaS, Software as a Service. Ondertussen is het concept uitgewaaierd naar XaaS, zeg maar zowat alles as a Service.

Het As a Service principe is een gevolg van de ontwikkeling van cloudgebaseerde diensten en de versterking van mobiele verbindingen. Alles is op ieder moment en op eender welke plaats beschikbaar in de meest recente versie. Technische kennis is niet echt meer nodig, alles is simpel bereikbaar met een muisklik.

As a Service maakt eigenaarschap overbodig. Je gebruikt enkel wat je nodig hebt en je betaalt dus ook enkel voor de nuttige tijd dat je iets gebruikt. Voor particulieren is het een enorme vereenvoudiging met veel kwaliteitswinst. Maar ook voor bedrijven heeft het grote voordelen. Je bouwt geen legacy meer op, je kan extreem gaan personaliseren en je biedt altijd up-to-date dienstverlening aan.

XaaS maakt investeringen in infrastructuur voor bedrijven minder noodzakelijk. Ondernemers kunnen hun middelen inzetten op hun core business.

Volvo past het principe nu ook toe op wagens. Cars as a Service! Ze stuurden het concept al in grote lijnen en voorlopig nog vaag vooruit bij de aankondiging van de revolutionaire maar erg elitaire elektrische Polestar 1.

lees verder na de afbeelding

Polestar1_017

De Chinezen maken het concept meer concreet bij de uitrol van het nieuwe meer democratische rolmodel, de XC40.  Al blijft de exacte inhoud van het pakket en vooral de prijs voorlopig gissen. De kans dat de concurrenten van Volvo zullen volgen is meer dan reëel. Als dat gebeurt is dat impliciet een belangrijke game-changer voor het model van autoverzekeraars. Auto is tot op heden een sleutelpolis bij alle grote schademaatschappijen.

Volvo XC40, een trendy rolmodel

De Volvo XC40 is een bijzonder trendy-ogende wagen met een gesofisticeerd infotainment systeem.

lees verder na de afbeelding

Care by Volvo – The New Volvo XC40

Echt baanbrekend is het programma dat de fabrikant voorstelt om de wagen te gebruiken. Care by Volvo mikt niet meer op de aankoop van het verleidelijke karretje, het promoot enkel het gebruik ervan, maar dan wel met heel veel bijkomende diensten.

Wie instapt in het systeem  van Care by Volvo betaalt iedere maand een vast bedrag en daar zitten alle kosten die rechtstreeks gelinkt zijn aan het gebruik van de wagen in begrepen. Onder meer het onderhoud, herstellingen, verzekering, belastingen en taksen en zelfs het wassen van de wagen. Enkel de brandstof is ten laste van de bestuurder.

lees verder na het filmpje

Optimaal gebruik van de wagen

Volvo heeft nog allerlei innovatieve plannen met het nieuwe gebruikersplan. De slimme sleuteltechnologie maakt het mogelijk om boodschappen te laten leveren in je geparkeerde wagen. Volvo speelt ook in op de trend om wagens te delen. Je kan de kost van de wagen deels afwentelen door hem te delen met vrienden of familie. Veel wagens staan meer stil dan ze rijden. Op deze manier optimaliseert Volvo die tijd. Het combineert dat intensere gebruik met het voordeel dat gebruikers na twee jaar hun wagen kunnen inwisselen voor een nieuw model. Inwisselen kan overigens ook tijdelijk. Wie gedurende een beperkte periode een ander type van wagen nodig heeft, kan zijn voertuig omruilen. Dat is een aantrekkelijk idee, zeker in het geval van de kleinere XC40. Allicht opteren veel mensen nu nog voor een grotere wagen terwijl ze die in de meeste gevallen niet nodig hebben. De tijdelijke ruiloptie biedt dan alternatieven.

Håkan Samuelsson, President and Chief Executive of Volvo Cars

“With Care by Volvo, we introduce a new car access for the modern age. “In a time where consumers are used to transparent flat fees for all sorts of services, the traditional process of buying and owning a car can be perceived as rather complicated. Care by Volvo changes all of that.”

Impact voor verzekeringsindustrie

Uiteraard heeft deze strategie van Cars as a Service belangrijke implicaties voor onder meer de verzekeringsindustrie. De basiswaarborgen BA en omnium zijn inbegrepen in het gebruikerscontract. Dat verandert de positie voor de maatschappijen maar, en nog fundamenteler, voor het intermediair.

Klassieke autoverzekeringen zoals we ze vandaag kennen, passen niet meer in het patroon van gebruikerscontracten. De individuele georganiseerde B2C distributie zal plaats maken voor een B2B strategie. Dat betekent echter niet dat de rol van het intermediair uitgespeeld is. Via de techniek van sliced insurance kan de focus veel meer verschoven worden naar specifieke deelrisico’s. Maatschappijen die dat mogelijk maken kunnen hun tussenpersonen op weg zetten naar bijna persoonlijke verzekeringsoplossingen. Toch moet het intermediair zich voorbereiden op een totaal nieuwe invulling van het takenpakket. De piste om dat vanuit een BaaS gedachte te doen is verleidelijk. Broker as a service…en piste om over na te denken.

“Time is a luxury for our customers, and with this service we are able to free up time in their daily lives. This is simply making life easier for our customers,”

Thomas Andersson, Vice President Care by Volvo at Volvo Cars

Kanttekening:  Care by Volvo komt als eerste beschikbaar voor kopers van de XC40 in Zweden, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië, Noorwegen, Polen en Noord-Amerika. Andere markten volgen later. Het is voorlopig niet bekend wanneer de uitrol in België gebeurt.

OPROEP | Wij zijn zeer benieuwd naar uw mening over Care by Volvo en de impact op de (auto)verzekeringsindustrie! Reageer op de site onder het artikel!

©2017 | Financelab – Corporate Journalism & copywriting for the financial industry

Een gedachte over “Cars as a Service zal strategie autoverzekaars drastisch veranderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.