Qover, insurance as a service

De Regie voor Telefonie en Telegrafie (RTT), aan de naam alleen al hangt een karrevracht nostalgie. De vroegere hoofdzetel van de telefoonmaatschappij in de Brusselse Paleizenstraat is een historisch pareltje architectuur. Het gebouw werd ontworpen door architect Michel Polak, die ook de Residentie Palace en het Empaingebouw tekende.

De RTT werd Belgacom en verkaste naar een blitse building in het centrum.  Het statige gebouw ontsnapte aan de verkommering en werd deels omgevormd tot een trendy ruimte voor start-ups.

Een van die nieuwe bedrijfjes is de verzekeringsmaatschapij nieuwe stijl  Qover. Groter kan het contrast nauwelijks zijn. De statigheid van het vroegere telefoniebedrijf kleeft nog aan de muren maar start-ups hebben een imago te koesteren en dat doen ze bij Qover naadloos. Upcyling meubeltjes in de eetruimte, een vrolijk geverfde fiets tegen de keukenkast, mensen in urban outfits die zich ninja’s noemen.

In België was Qover nauwelijks bekend maar internationaal kunnen ze op zeer veel belangstelling rekenen. De oprichters werden al voor de tweede keer uitgenodigd voor InsurTechConnect, de hoogmis voor innovatie in de verzekeringsindustrie in Las Vegas. In Munchen kreeg Qover deze week de zeer hoog aangeschreven DIAmond Award.  In de zaal zaten een duizendtal deelnemers, onder hen alle belangrijke kapitaalverstrekkers. De award zal ongetwijfeld veel deuren openen voor Qover maar het jonge bedrijfje kon eerder al de deuren van sleutelfinanciers open wrikken.

De oprichters

Jean-Charles Velge, telg uit de befaamde Bekaert familie, werkte onder meer bij Bain & Company. Hij deed internationale ervaring op in de  private equity omgeving bij NPM Capital (Benelux) en als vice-president bij Redhorse (Hong Kong). Velge zag in Azië hoe technologie de financiële industrie in geen tijd volledig veranderde. Dat inspireerde hem om aan tafel te schuiven met zijn makker Quentin Colmant. Ook die heeft een stevige familiale omkadering. Hij is onder meer een neef van econoom Bruno Colmant, Head of Macro Reserach bij Bank Degroof Petercam.

Quentin Colmant werd bij Allianz klaargestoomd voor de top. Hij was een van de architecten van Allianz Benelux, de fusie-operatie waarbij de Belgische, de Nederlandse en de Luxemburgse bedrijven werden ingekanteld in een gezamenlijk platform. Colmant zag dat grote verzekeraars de historiek van het verleden als een molensteen meeslepen. Dat gaf inspiratie om samen met Velge, het concept verzekeren compleet te herdenken. Het product van hun ervaring leverde een ambitieus plan op, voor een disruptief verzekeringsplatform.

lees verder na de afbeelding

Naamloos

Kapitaal

Een verzekeringsmaatschappij bouwen kost geld. In april 2016 konden de oprichters van Qover een eerste keer kapitaal tanken bij het investeringsvehikel Belcube, waar onder meer de oprichter van Key Trade Bank Jean Zurstrassen mee de bakens uitzet. Exact een jaar later werd het project helemaal levensvatbaar. De twee ondernemers mogen hun ideeën voorstellen op Insurtechconnect in LA en daar vallen ze op bij Anthemis Group. Deze investeringsgigant, die gespecialiseerd is in fintech, stond onder andere mee aan de basis van Simple, de hippe startup bank die als een norm beschouwd wordt en later zou ingekocht worden door de Spaanse bankenreus BBVA. Anthemis Group stopt 5,5 miljoen euro in Qover en dat geeft voldoende zuurstof om de maatschappij ook effectief te bouwen. Een pivotal moment, noemt Velge het. Het was de stap om het team uit te breiden naar de ploeg van meer dan dertig hooggeprofileerde mensen die er momenteel zijn.

lees verder na de afbeelding

FundingQover

Externe partners maken focus op flexibel beheer mogelijk

Startups in fintech en insurtech focussen vaak op een specifiek deelsegment van de markt en zelfs van de operationele organisatie van een verzekeraar. Dat is net wat Qover niet doet en daar zijn ze vrij uniek in. De maatschappij is gebouwd om het beheer van een breed gamma verzekeringscontracten volledig digitaal te kunnen doen. Toch zijn er drie belangrijke schakels waar de oprichters voor partnerships kiezen. De effectieve risicoafdekking, de schadeafhandeling en de distributie gebeuren door externe partners.

Qover kreeg als een van de weinige start-ups het statuut van coverholder bij Lloyds of London. Voor een jonge maatschappij is dat een enorme troef. De verzekeraar kan zijn risicoportefeuille aanbieden op de grootste, meest gespecialiseerde en performante markt op dat vlak. De afdekking bij Lloyds laat Qover ook toe om veel flexibeler te ondernemen omdat ze de risicoportefeuille niet moeten meeslepen. Enkele weken geleden kondigde Qover aan dat het ook een samenwerking start met Munich Re. Deze herverzekeringsgigant zet voorzichtig stappen in insurtech maar de partners zijn weloverwogen. Naast Qover werkt Munich Re samen met Trov, Slice, Wrisk, Simplesurance, Blink en So-sure.

Aan de andere kant van de productieketting kiest Qover voor een zeer opmerkelijke oplossing.

“Ik geloof heilig in de kracht van de klassieke distributie”

Mede-oprichter Jean-Charles Velge.

De ondernemer ziet dat klassieke kanaal echter breed. Naast de grotere makelaars denkt hij onder meer aan grote autofabrikanten. Velge is naar eigen zeggen momenteel in onderhandeling met twee automerken. Die strategie is van cruciaal belang naar de toekomst toe. Merken zoals Volvo proberen hun klanten nu al te bewegen in de richting van gebruikscontracten. Verkopen van wagens is niet langer de focus. In dat business model beslist de producent centraal over de verzekering. Je kan dan als verzekeringsmaatschappij maar beter mee aan tafel zitten.

Het distributiekanaal kan dan wel klassiek zijn, de organisatie ervan is dat allesbehalve. Die organisatie kan bij Qover op twee manieren gebeuren.

Aanbrengers kunnen zich beperken tot lead generation. Ze leveren de database met potentiële klanten aan en Qover neemt de communicatie en het beheer over. Dat kan op een gepersonaliseerde manier maar dan moet de aanbrenger uiteraard over de juiste licentie beschikken.

Tussenpersonen kunnen ook opteren voor een model van verticale integratie. Ze kiezen de producten die ze willen verkopen in de digitale bibliotheek van Qover. De communicatie en het beheer gebeurt door een API te installeren. De distributie krijgt dan een volledig gepersonaliseerde productieomgeving met een eigen logo, kleuren en lettertype maar ook met de persoonlijke contactgegevens van de makelaar.

Velge ziet in die laatste optie een reële mogelijkheid voor andere start-ups.

“De meeste jonge starters ontwikkelen niet het volledige beheersplatform. Ze kunnen zich beperken tot een app en die koppelen aan ons platform. We zijn eigenlijk een grossist van white labels.”

De schadeafwikkeling besteedt Qover uit aan het gespecialiseerde platform Van Ameyde. Klanten of bemiddelaars die contact opnemen met het schadedepartement van Qover worden doorgeschakeld naar Van Ameyde. Volgens Velge heeft Qover strikte afspraken gemaakt om een kwaliteitsvolle dienstverlening te waarborgen.

lees verder na de afbeelding

ValueChainTraditionalNew

De pijplijn

Op het vlak van producten oogt het voorlopig wat mager bij de startende maatschappij, maar Jean-Charles Velge verzekert ons dat het nog maar een fractie is van wat er in de pijplijn zit.

De enige waarborg die Qover momenteel commercialiseert is de zogenaamde Gap Insurance. Die polis betaalt het verschil terug tussen wat een omniumdekking uitkeert en de effectieve aanschafwaarde van de wagen. Typisch aan die waarborg is dat hij op ieder moment en zonder al te veel plichtplegingen kan opgezegd worden. De polissen van Qover zijn ook in duidelijke taal geschreven zodat de klant begrijpt wat er staat. Die flexibiliteit is eigen aan de nieuwkomers in de verzekeringsbranche. Ze gaan weg van de complexe polissen zoals woningverzekeringen en autoverzekeringen en concentreren zich meer op deelrisico’s. Die zijn vaak ingekleed in zeer soepele polisvoorwaarden. De klant kan instappen en uitstappen op basis van de verzekeringsbehoefte die hij op dat moment ervaart.

lees verder na de afbeelding

Qover verraste deze week de markt. Het getoeter over het statuut van de bezorgers van fietscateraar Deliveroo landde uiteindelijk bij de behoefte aan een bijkomende verzekering voor die mensen. De CEO van Deliveroo bevestigde dat die er zou komen en nu blijkt dat Qover de maatschappij is die het product ontwikkelt. Daarmee toont de jonge startup aan dat ze in staat zijn om snel op de bal te spelen en dat ze nu al over veel meer potentieel beschikken dan wat ze effectief laten zien.

Timing

Qover kondigde eerder al aan dat ze hun productlijnen snel zullen uitbreiden. Op korte termijn valt  vooral het bijkomend aanbod in auto-omnium voor vloten op. Dat sluit naadloos aan bij de bewering dat de maatschappij onderhandelt met een aantal constructeurs. Velge is overigens formeel dat hij op de iets langere termijn een volledig aanbod in auto wil hebben.

Auto is duidelijk een sleutelwaarborg bij Qover. Wie de ontwikkelingslijn voor autoverzekering bekijkt, merkt dat Qover aan een volledig aanbod werkt, maar de maatschappij gebruikt de zogenaamde sliced-techniek. De tendens om zoveel mogelijk waarborgen te groeperen heeft duidelijk afgedaan bij de insurtechs. Qover wil het concept autoverzekering volledig ontvlechten en komt met een inventieve reeks waarborgen die gecombineerde oplossingen op maat toelaten.

De maatschappij  denkt uiteraard ook na over de disruptie in de auto-industrie. De trend om wagens te delen en, op termijn, de opkomst van autonome wagens, vragen een ander soort van verzekering. Dat kan bijvoorbeeld een polis zijn die enkel de korte periode dekt waarin men een voertuig gebruikt. Quentin Colmant bevestigde eerder al dat Qover aan zo’n polis werkt.

Het fenomeen om de duur van de dekking zeer flexibel te houden maar ook de techniek van slicing vragen een zeer performant beheerssysteem, iets wat klassieke verzekeraars voor problemen zal stellen.

lees verder na de afbeelding

QoverMotor

Naast auto plant het team van Qover een aanbod in ongeval en ziekte, een waarborg reisverzekering en, opvallend, een verzekering voor huurinkomsten. Qover wil ook het enorme potentieel voor cyberverzekering aanpakken. Daarnaast mikken ze in de Paleizenstraat op een samenwerking met een paar trendy digitale banken en de specifieke verzekeringsdekkingen voor hun e-commerce activiteiten.

In het ontwikkelingsschema van Qover staat ook de ontwikkeling van een volledige woningverzekering en aansprakelijkheidsdekkingen ingepland. Het is weinig waarschijnlijk dat ze dat op de klassieke manier zullen aanpakken. Allicht kunnen we ook daar een sliced aanbod verwachten met veel creatieve extra’s.

lees verder na de afbeelding

roadmapQover

Insurance as a Service

Jean-Charles Velge en Bertrand Colmant hebben met Qover het concept Insurance as a Service (IaaS) stevig op de kaart gezet. Hun verzekeringsfabriekje is taalneutraal uitrolbaar in 34 landen. Ze beschouwen België als een ideale testomgeving maar de plannen voor een opstart in andere Europese landen is nu al zeer concreet. Toch lijken ze niet van plan om het creatieve centrum van hun onderneming snel te verkassen naar het buitenland. “We vinden hier massa’s talent en we kunnen die mensen aantrekken zonder dat we in zware competitie moeten gaan met gelijkaardige platformen”, zegt Velge.

Veel succesvolle starters worden snel opgekocht door de grote jongens. Dat heeft voordelen voor beide partijen. De starters krijgen meteen schaalvoordeel en de grote maatschappijen moeten zelf niet in ontwikkeling investeren. Maar ook in die optie gaat Velge niet meteen mee. “Wij zijn niet te koop”, benadrukt hij. “C’est pas du tout l’idée!”

Wij publiceren een uitgebreide analyse van Qover in de volgend editie van iMAGAZiNE

©2017 | Financelab – Corporate Journalism & copywriting for the financial industry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.