Peaks, beleggen met rooie muntjes

Rooie muntjes sparen in de piekenpijp. In België kennen we het niet echt maar in Nederland was het een stevig ingeburgerd fenomeen. Wie wat los wisselgeld overhad stopte dat in plastic buisje. Een pijp voor pieken dus. Dat kon je later gebruiken om iets tofs mee te doen of te kopen.

Ondertussen is het systeem wat in onbruik geraakt maar het inspireerde Sijbrand Tieleman om een moderne versie te bedenken. De pijp werd een app en de pieken zijn digitale eurocentjes. Tieleman kreeg ondersteuning van Tom Arends en Rutger Beens. Ze stapten met hun idee naar de Rabobank en daar ging ze overstag. Rabo stapte mee in het kapitaal en verhoogde daarna haar belang om meerderheidsaandeelhouder te worden.

Rooie centjes op je rekening

Het principe is simpel. Als je een betaling doet, rondt de app het bedrag af naar de bovenliggende euro. Je koopt een koffietje in je favoriete kroeg en daar betaal je 3,25 euro voor. Peaks hoogt je betaling op naar 4 euro en je krijgt 0,75 euro in je digitale spaarpotje. Dat geld wordt iedere week overgeschreven naar een indextracker die je op voorhand hebt geselecteerd. Er zijn vier profielen. Afhankelijk van hun verhouding aandelen en obligaties krijgen ze een kruidige waardering mee: mild, pittig, scherp of heet. De trackers zijn samengesteld door UBS, iShares en Deutsche Asset Management.

Duurzaam

De vier indextrackers worden door Peaks naar eigen zeggen op een duurzame manier belegd. Enkel de 25 meest duurzame bedrijven per sector komen in de portefeuille. Schending van de mensenrechten, kinderarbeid, corruptie en milieu- of ecosysteemschade zijn showstoppers. Verder komen ook controversiële wapens, tabaks- en alcoholproducenten, gokbedrijven, kernenergieproducent, porno en genetisch gemanipuleerde producten niet in de trackers van Peaks terecht.

Rabobank aan het stuur

De participatie van Rabo geeft de oprichters het comfort om niet achter kapitaal te moeten aanhollen. Tegelijkertijd is het ook een beperking. Je moet namelijk een betaalrekening hebben bij Rabo, om Peaks te kunnen gebruiken via het systeem van afgeronde euro’s. Wie geen klant is bij Rabo, heeft echter een anlternatief. je kan ook zelf het bedrag van het wisselgeld instellen op minimaal 1 euro per dag. Het maandelijks maximum bedraagt 150 euro. Eenmalige stortingen zijn ook een optie tot maximaal 10.000 euro.

Hoeveel kost het?

Wie Peaks wil uitproberen kan dat drie maanden gratis. Daarna kost het gebruik van de app 1 euro per maand, behalve als je 22 jaar of jonger bent. Dan krijg je een jongerenkorting en die bedraagt ook 1 euro per maand. Voor 18 tot en met 22 jarigen is Peaks dus gratis.

Wie meer dan 2500 euro op de rekening bijeen spaart betaalt 0,50% per jaar over de gemiddelde waarde van het saldo. Ben je nog geen 23 en heb je een saldo van meer dan 2500 euro, dan betaal je 0,50% min 1 euro jongerenkorting per maand.

Geld opnemen kan op ieder moment en kostenvrij. Het kan wel drie dagen duren eer je het opgevraagde bedrag op je rekening krijgt.

Peakskosten.jpg

Samenwerking met Pocket Media

Ondertussen lopen de zaakjes piekfijn bij Peaks. Ze zijn al met 37 medewerkers, gespreid over liefst 13 nationaliteiten. De gemiddelde leeftijd van al die enthousiaste piekenpijpers is slechts 29 jaar. Typisch het profiel van een populaire start-up dus.

Ze zien het overigens nog veel groter bij het trendy spaarplatformpje. Peaks kondigt aan dat het gaat samenwerken met Pocket Media, een zogenaamd mobile performance advertising agency.  Zij gaan met slimme advertenties het aantal nieuwe gebruikers van Peaks ophogen. Pocket Media werkt op performance basis. Peaks betaalt dus enkel als iemand de app ook effectief installeert. Het bedrijf werkt onder meer ook voor Bol.com. Ze hebben een vestiging in Amsterdam en Singapore en zijn wereldwijd actief in meer dan 180 landen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.