2018 wordt cruciaal voor Ageas

Ageas koestert zijn aandeelhouders. Toen CEO Bart De Smet tien jaar geleden de groep vanuit het puin van Fortis begon op te bouwen heeft hij een paar onwrikbare principes in het staal van de fundering van de holding gebeiteld. Respect voor de aandeelhouders die door de bestuurders en het topmanagement  van Fortis misprijzend in de steek waren gelaten, was er een van. Waardering voor de ploeg die hem wilde volgen op zijn fenikstocht was een tweede. Daarom komt De Smet, ondanks een allicht overladen agenda, nooit te laat op een publieke afspraak. Uitgezonderd maandag.

Ageas Club sneeuwt onder

Ageas ClubIn het Brusselse Congrescentrum Square vond een vergadering plaats van Ageas Club. Dat is een informele bijeenkomst voor aandeelhouders en een handvol vertrouwelingen van de groep. Bart De Smet is daar altijd aanwezig om de sprekers in te leiden en blijft ook steeds beschikbaar tijdens de koffie met een simpel broodje. Geen protserige situaties maar eenvoud.  Symbolisch voor de man die op de centen van zijn, meestal talrijk aanwezige sterkhouders let.

Het publiek in de zaal doet wel eens de wenkbrauwen fronsen. Je verwacht hier een overtal aan keurig in het maatpak gestoken lieden maar die zijn eerder de uitzondering. Ongetwijfeld zakken er een reeks welgestelde burgers af maar je meet de dikte van hun portefeuille niet meteen af aan hun uiterlijk.

Brussel was tijdens de ochtend overvallen door een onverwacht hevig winteroffensief en dat deed de oude stad in haar voegen kraken. Letterlijk zelfs. De ingang van de Square raakte geblokkeerd en de uitbater van de cafetaria op de eerste verdieping blokkeerde liever zelf de lift omdat hij het niet zag zitten dat er een honderdtal mensen door zijn proper gepoetste verbruikszaal zouden baggeren. Wie de gevaarlijke trappen naast het congrescentrum was afgeraakt moest er dus, op gevaar van gebroken benen, weer op klauteren. Bon, één man leek daar niet in te slagen. Bart de Smet. De vergadering begon met een half uur vertraging maar zonder de CEO. Het werd zelfs even spannend want de drie sprekers waren aan het einde van hun verhaal en er was nog steeds geen De Smet. Net op tijd dook hij toch de zaal binnen, plugde snel de hoofdmicrofoon in zijn achterzak en begon aan een tweetalige uiteenzetting over de keuze van Ageas om volop in te zetten op digitalisering.

Bart De Smet speelt het spel correct

Voor hij aan dat verhaal begon, grapte de Ageasbaas verontschuldigend dat de wandeling van de parking naar de meetingzaal even lang had geduurd als de rit van de hoofdzetel naar de Square. Daarom was hij dus te laat. Autorijden in zulk weer is niet verstandig, Bart. Zeker niet als het over een paar honderd meter gaat. Maar soit. Niemand kon op dat moment weten dat er een belangrijke evolutie was in de schikking met de aandeelhouders, waarvan er aantal voor de neus van de CEO zaten. En allicht was dat de echte reden waarom De Smet te laat op het appel was.

Het siert de CEO dat hij in zulke omstandigheden toch tijd uittrekt voor de Clubmeeting. Het siert hem nog meer dat hij met geen woord repte over een evolutie die voor een aantal betrokkenen in de zaal, een slok op de borrel kan gaan schelen. Ageas is beursgenoteerd en de communicatie zit daardoor in een strikt kader. Daar wijkt de CEO geen millimeter van af.

Ageas zet volop in op innovatie

Het zal niet verrassend klinken, een verzekeraar die niet zou innoveren heeft morgen geen reden bestaan meer. De CEO legde uit dat Ageas evolueert van een zuivere holding naar een onderneming die vooral verbindend wil zijn voor de initiatieven van de lokale entiteiten. “We willen niet alles sturen vanuit Brussel maar we zorgen ervoor dat iedereen de lopende projecten kent en kan samenwerken indien het opportuun is”, zei hij.

De ploeg van De Smet volgt de relevante trends in de maatschappij op aan de hand van een prioriteitenlijst. Een trend kan evolueren van een status “volgen” naar “analyseren” en tenslotte “actie ondernemen”. Dat gebeurde bijvoorbeeld met blockchain. Ageas stapte mee in het project B3i waar 38 verzekeraars samenwerken om de impact van de technologie te onderzoeken.

B3i members circle cropped.png

De Smet liet duidelijk verstaan dat hij niet van plan is om rechtstreeks te investeren in fintech- of insurtechbedrijven.  Hij opteert eerder voor samenwerking met beloftevolle startups.

Schikking lijkt eindelijk haalbaar

Het belangrijkste nieuws voor het publiek in de zaal kwam pas na de meeting. De Nederlandse stichting Consumentenclaim ligt niet langer dwars voor de schikking met de gedupeerde aandeelhouders van Fortis. Die bocht komt er nadat Ageas haar aanbod had bijgekleurd op basis van de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. De basisvergoeding voor alle eisers wordt gelijk getrokken en Ageas bevestigd de beloofde bijkomende pot van 100 miljoen euro. Daarmee stijgt de kans opnieuw dat de verzekeraar de ketting van het verleden kan afgooien.

Het wordt natuurlijk nog uitkijken naar de beslissing van BNP Paribas Fortis om al dan niet haar belang van 25% in de Belgische dochter AG Insurance te verkopen. Dat moet voor einde 2017 gebeuren. Ageas is dan gedwongen om die participatie over te nemen. Er is echter niet meteen een zinvolle strategie te bedenken waarom de bank die beslissing zou nemen. De samenwerking loopt uitstekend en de impact om een andere partner te zoeken of zelf met verzekeringen te starten is drastisch. Bij BNP Paribas Fortis hebben ze wel wat anders op de agenda. Maar zelfs als ze die beslissing toch zouden nemen, zal dat Ageas niet snel in ademnood brengen. Het kapitaal voor de transactie is niet onoverkomelijk en ze zouden meteen volledige controle krijgen over een financieel sterk en goed georganiseerd bedrijf. Laat de kerstkalkoen maar smaken Bart. 2018 ziet er nu al een vrolijk jaar uit!

©2017 | Financelab – Corporate Journalism & copywriting for the financial industry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.