Toekomst betaalapp SEQR bedreigd

Het deed enigszins de wenkbrauwen fronsen toen de ganse groep Colruyt als een van de eerste believers in ons land, het winkelkarretje aanhaakte bij het Zweedse betaalplatform SEQR. Er volgden nog een reeks imponerende namen. Aveve, Bio-Planet, Kreatos, Mc Donalds, Prik&Tic,… het ging snel voor de Zweden. Ook internationaal rolde SEQR de activiteiten blijkbaar onstopbaar uit.

In juli 2017 werd CEO van moederbedrijf Seamless Peter Fredell plots aan de kant geschoven en vervangen door Tomas Jalling. In oktober stapt Fredell definitief op bij Seamless, even later gevolgd door Head of Treasury Martin N Larsson. Fredell was de drijvende kracht achter de ontwikkeling en de uitrol van SEQR.

Daarna volgt een vreemde stoelendans wanneer voorzitter John Longhurst en CEO Tomas Jalling van plaats wisselen. Het is opmerkelijk dat Peter Fredell een van de belangrijkste aandeelhouders is van Seamless. Hij heeft via zijn investeringsvehikel Fredell&Co een belang van 3,93% in Seamless.

Strategiewissel

Tijdens de bijeenkomst van de raad van bestuur op vrijdag 24 november 2017 wordt duidelijk dat er een drastische ingreep in de strategie van het bedrijf zal volgen en dat heeft alles te maken met de positie van SEQR. Het betaalplatform scoort commercieel sterk maar die strategie kost handenvol geld. Dat weegt zwaar op de prijs van het aandeel. Op Nasdaq verliest Seamless 80% van zijn waarde op een jaar tijd. De raad van bestuur laat verstaan dat het af wil van haar B2C departement SEQR en alles zal inzetten op de B2B activiteiten.

Die strategie heeft deels ook te maken met de invoering van PSD2. Dat is de Europese richtlijn die bankinformatie open stelt voor fintechbedrijven zoals SEQR.  Seamless heeft in dat kader nog een tweede troefkaart om uit te spelen. Mea Wallet is een zogenaamde aggregator die het technisch mogelijk maakt om verschillende betaalmiddelen te combineren. Een platform als SEQR is voor de banken maar ook voor de directe concurrenten een bedreiging. Mea Wallet daarentegen, staat een rijtje hoger in de operationele ketting voor betalingen en kan veeleer als een oplossing worden bekeken. Het heeft dus, in het kader van PSD2, een veel gunstiger uitgangspunt.

Wat er verder met SEQR zal gebeuren is niet duidelijk. Binnen Seamless was een verkoop een van de opties. De groep gaat alleszins een kapitaalsverhoging doorvoeren van 100 miljoen Zweedse kronen en de potentiële opbrengst van een verkoop van SEQR zou, gezien de precaire financiële toestand, zeer welkom zijn.  Indien die transactie er effectief komt, opent het misschien opties voor bepaalde retailgroepen. Maar dat laatste is louter suggestief van onze zijde.

©2017 | Financelab – Corporate Journalism & copywriting for the financial industry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.