Allianz gaat haar software sharen

Allianz SE gaat de cruciale componenten van haar software delen met andere maatschappijen. Ze mikken er op dat de programma’s op die manier beter maar ook goedkoper zullen worden. Verzekeraars in Duitsland besteden meer dan 4 miljard euro per jaar aan software.

Het bericht werd vandaag verspreid door de Süddeutsche Zeitung maar is ondertussen ook door de verzekeringsgroep bevestigd.

Allianz stapt op het Cloud Foundry platform

Volgens COO van Allianz SE Christof Mascher wil de maatschappij een open platform opzetten waar specifieke verzekeringssoftware kan ontwikkeld worden. De verzekeraar haalt vooral inspiratie bij Cloud Foundry, een Amerikaans open source softwareplatform waar een applicatie voor ontwikkelaars en een voor software-operatoren draait.

Bij Cloud Foundry gaan ze ervan uit dat de digitale technologie zo snel evolueert dat software-applicaties permanente updates nodig hebben. Meer dan de helft van de Fortune-500 bedrijven werken mee aan de applicaties van het softwareplatform. Omdat de beste experts hier actief zijn kan iedereen ook mee profiteren van hun werk en beschikken de partners van het platform over state-of-the-art applicaties. Allianz is ondertussen ook toegetreden tot Cloud Foundry en dat heeft al een behoorlijke impact op de bedrijfscultuur bij de verzekeringsgroep. Het woord “agile” is er niet meer uit de lucht. Daniel Poelchau, head of Digital Factory bij Allianz Duitsland legde uit wat “agile” betekent. “We zijn veel sneller en we  ontwikkelen meer klantgerichte apps.”

Digitale fabrieken

Die nieuwe cultuur is vooral een gevolg van een bezoek van de top van de verzekeraar bij het Amerikaanse bedrijf Pivotal. Zij helpen grote klassieke bedrijven om de omslag te maken van software-aankoop naar softwaresharing. Op die manier proberen ze de innovatieve kracht en de reactiesnelheid van startups te implementeren bij industriemolochen.

Pivotal heeft, naast Allianz, onder meer de verzekeraars Allstate, Liberty Mutual en Humana als klanten maar ook industrieleiders zoals Ford, Volkswagen, Citibank en Verizon.

Lees verder na het filmpje

Op basis van het advies van Pivotal installeerde Allianz aparte digitale fabriekjes vlakbij haar hoofdkantoren in München en Stüttgart. Die zijn bijzonder trendy ingericht. (zie filmpje onderaan) De mensen die er werken doen dat hoofdzakelijk zelfsturend. Ze ontwikkelen hun project zonder inmenging van hun management. Pas na 100 dagen volgt er een evaluatie en kan er bijgestuurd worden. De teams in de fabriekjes hebben wel dagelijks een overleg. Dat gebeurt rechtstaand aan vergadertafels. Daarnaast zijn er uiteraard veelvuldige overlegsessies.

Het topmanagement van Allianz is bijzonder in haar nopjes met het resultaat dat de fabriekjes opleveren. De ontwikkeling van de software gebeurt veel sneller en wat wordt opgeleverd is van betere kwaliteit. Allianz startte met 4 personen in dit systeem maar dat zijn er ondertussen al 200.

“This is not an IT-only driven activity.  The CEO could see immediately what benefits to the business there are. That was a crucial moment. The CEO and I were both pretty convinced this could influence our speed at digitalization. If you don’t do colocation, if you don’t get the buy-in from the business owner, then you definitely will fail,”

Dr. Andreas Nolte, CIO Allianz

De Duitse verzekeringsgroep lijkt onder meer het nieuwe beheersplatform voor schadeverzekeringen ABS in de cloudomgeving te willen brengen. ABS is ondertussen operationeel in 15 landen en er worden al 42 miljoen contracten in beheerd. Het platform werd vorig jaar in Nederland opgezet, België stond op de agenda voor einde 2017. (jaarverslag 2016 Allianz Benelux). Als andere maatschappijen het systeem willen gebruiken moeten ze gewoon hun voorwaarden en tarieven inhaken. Maar uiteraard hangt daar een prijskaartje aan.

©2017 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.