Spring naar inhoud

Ageas rondt de verkoop van zijn Italiaanse dochter Cargeas af en kijkt uit naar 2018

Op 26 juli 2017 bereikten BNP Paribas Cardif en verzekeringsholding Ageas een overeenkomst over de verkoop van de Italiaanse schadeverzekeraar Cargeas. BNP Paribas Cardif bezat 50% – 1 aandeel maar neemt de 50% + 1 aandeel van Ageas over en krijgt Cargeas dus volledig in handen. Cargeas is actief in de sectoren gezondheids-, woning-, wagen- en kredietverzekeringen. De maatschappij had in 2016 een premie-incasso van 227 miljoen euro.

Ageas bevestigt vandaag de definitieve afronding van de transactie voor een totale vergoeding van 178 miljoen euro in cash. De verkoop levert netto een meerwaarde op van 77 miljoen euro voor het segment Verzekeringen van de entiteit Continentaal-Europa. Op groepsniveau boekt Ageas bijkomend 10 miljoen euro extra in de Algemene Rekening van het vierde kwartaal.

De transactie zal volgens Ageas geen impact hebben op de Solvency II ratio in het segment Verzekeringen. Voor Ageas Groep verwacht de verzekeraar een positieve impact van ongeveer 4 procentpunt op de Solvency II ratio.

Een bewogen jaar eindigt positief

Ageas sluit daarmee een relatief bewogen jaar af. Louter financieel bevestigt de verzekeringsholding op de website 4-traders dat het tevreden is met de stijging van de koers van het aandeel. Die stijging bedraagt bijna 9% sinds het begin van het jaar. Het doet daarmee beter dan de Stoxx Insurance index (+7.4%) en de Euro Stoxx 50 Index (+8.8%).

2017 begon eerder turbulent voor Ageas. Het moest in totaal 237 miljoen euro negatieve impact verwerken door uitzonderlijke omstandigheden in Azië en Engeland. Onder meer de aanpassing van de Ogden index woog zwaar op de cijfers. Die index is de rentevoet die verzekeraars in Groot-Brittannië moeten toepassen voor de omzetting van de provisies die ze aanleggen voor slachtoffers van verkeersongevallen.  De maatregel kostte de autoverzekeraars bakken vol geld. Ageas behoort in die tak tot de top 3 op het eiland.

Die eerder bewogen start van het jaar had verder geen impact op de resultaten van 2017. Na negen maanden zette Ageas een straffe 686 miljoen euro netto winst neer. Dat was 16% meer dan het resultaat op hetzelfde tijdstip in 2016. De sterke cijfers waren nochtans niet evident omdat er wel wat onverwachte hindernissen opdoken.

Dipje na communicatieblunder

Ageas maakte in juni 2017 een korte maar stevige uitschuiver op de beurs. De notering van het aandeel kreeg een klap van 4% op een dag. Dat had alles te maken met een poging van het management om meer duidelijkheid te geven over de impact van Solvency II op de holding. De oorzaak was in feite banaal en tegelijkertijd cruciaal. In zijn poging om de moeilijke materie van Solvency II te duiden, haalde CFO Christophe Boisard het begrip Free Capital Generation (FCG), in feite de operationele cashflow, boven. Niks abnormaals maar tijdens vorige presentaties had het management nooit een zwaar accent op dat begrip gelegd en dus misten de analisten, maar vooral de geïnteresseerde aandeelhouders, het juiste kader om  de impact ervan correct in te schatten. In de hoofden van de beleggers werd de FCG al snel ervaren als basis voor de uitkering van het dividend. Dat veroorzaakte, overigens ten onrechte, twijfel over het toekomstig dividendbeleid en twijfel leidt op de beurs altijd tot excessieve reacties. CEO Bart De Smet probeerde de meubelen nog te redden door uit te leggen dat er geen onmiddellijke relatie is tussen het FCG en de grootte van het dividend maar die reactie kwam te laat om de kortetermijnimpact van de mededeling te vermijden.

Het effect was van korte duur en CEO Bart De Smet kondigde in augustus opnieuw een terugkoopactie van eigen aandelen aan, die overigens nog steeds loopt. De holding heeft momenteel 1.635.024 aandelen ingekocht voor een bedrag van 65.363.927 euro ofwel 0,78% van het totale aantal uitstaande aandelen.

Holding gooit ballast uit het verleden af

Ageas krijgt in 2017 eindelijk zicht op de afwikkeling van het juridisch kluwen van ex-Fortis. De impact daarvan is van strategisch belang.  In 2016 zette de holding een cruciale stap naar een definitieve regeling voor deze molensteen die het al veel te lang meesleept. Er kwam een akkoord met de belangenverenigingen Deminor, Stichting FortisEffect, SICAF en VEB. Toen ook de klanten van meester Laurent Arnauts en meester Geert Lenssens instapten, nog later gevolgd door de Luxemburgse vereniging Archand, leek niets een finale regeling nog in de weg te staan. Dat was echter zonder de rechtbank in Amsterdam gerekend. De rechters maakten een aantal opmerkingen en de overeenkomst werd voorlopig niet bindend verklaard. Bij Ageas gingen ze meteen weer aan de slag en de holding deed een bijkomende inspanning van 100 miljoen euro. Op 12.12.2017 werden alle partijen het definitief eens. Bovendien sloot ook de vereniging Consumentenclaim zich aan bij de regeling.

After months of hard work, we are pleased to have reached an amended settlement agreement with the initial signatories VEB, Deminor, SICAF and Stichting FortisEffect, and to get the full support of ConsumentenClaim and most other organisations representing the former Fortis shareholders. We are confident that this agreement takes into account the Court’s main concerns, whilst offering a fair and balanced solution for all affected by the past events.

CEO Bart De Smet

Het akkoord werd inmiddels opnieuw overgemaakt aan de Amsterdamse rechters. De inhoud geeft een antwoord op de eerder gemaakte opmerkingen van de rechters en dus lijkt het logisch dat het voorstel deze keer wel bindend zal verklaard worden. De effectieve afwikkeling kan nog even aanslepen maar allicht wordt 2018 het jaar waarin Ageas de ballast van het verleden kan afgooien en eindelijk op volle kracht verder kan ontwikkelen.

2018, een cruciaal scharnierjaar

Bart De Smet krijgt in het eerste semester van dat bevrijdde jaar al meteen een zwaar dossier op de tafel. BNP Paribas Fortis bezit 25% van de aandelen van het Belgische Ageaskroonjuweel AG Insurance. De bank heeft een verkoopoptie op dat pakket en kan Ageas dwingen om de aandelen over te nemen. Analisten ramen de prijs van die transactie op 1,3 miljard euro. Dat bedrag is niet onoverkomelijk voor Ageas. De samenwerking tussen beide marktleiders verloopt uitstekend maar als het toch zo ver zou komen moet BNP Paribas ook een beslissing nemen over het partnership met AG Insurance. Dat is van cruciaal belang voor beide maatschappijen.

In 2018 loopt het strategisch plan van Ageas ook af. De vijf financiële targets en de 7 strategische targets die in het plan staan waren duidelijk herkenbaar in de ontwikkelingslijn die het management van de holding de laatste jaren heeft uitgezet. Op een punt zal Bart De Smet zijn objectieven niet volledig kunnen waarmaken. De kanteling van de portefeuille naar een groter percentage schadeverzekeringen tegenover levensverzekeringen lijkt moeilijker realiseerbaar dan gedacht. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn. De portefeuille leven van de dochterbedrijven is gezond en vrij van risico.

CEO De Smet zet een gezond, internationaal slim uitgebouwd en goed gestructureerd bedrijf neer. In het volgende strategische plan kan de holding voluit zijn echte ambities waar maken, zonder dat het voortdurend achterom moet kijken naar de bedreigingen die het erfde uit het verleden.

©2017 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: