Munich Re en AG Insurance geven verzekeringssparen innovatieve invulling

Sparen via een levensverzekering, het was de laatste jaren niet bepaald een populair concept. Daar komt blijkbaar verandering in en het initiatief komt uit verrassende hoeken. Herverzekeraar Munich Re bereidt de uitrol van SaveUp voor. Dat is een modulair opgebouwd white label platform met performante applicaties voor de eindklant, het intermediair, de primaire verzekeraar en eventuele underwriters en de herverzekeraar.

De klant staat centraal

De applicatie voor de eindklant is volledig customer-centric maar digitaal opgebouwd. Klanten kunnen SaveUp bereiken via het kanaal dat ze zelf kiezen. Centraal staat een app voor mobiele telefoons maar er is ook een volledig responsieve website voor tablet, laptop of desktop. Ondanks die volledig digitale opbouw kan SaveUp wel degelijk via banken en klassieke bemiddelaarskanalen gepromoot worden.  De rol van het intermediair verschuift echter. Het primaire kanaal voor snelle transacties is het toestel dat je zelf uitkiest. De bemiddelaar wordt eerder een adviseur en expert die tussen komt voor wat complexere vragen.

Munich Re heeft het platform voor de eindklanten grondig getest. Liefst 500 mensen hebben de applicatie en het product dat erop draait uitgeprobeerd en zij werden daarna geïnterviewd over hun bevindingen.

Na het filmpje leest u meer over het product en over een gelijkaardig aanbod bij AG Insurance 

 

 

Aparte beheersplatformen voor distributie en institutionelen – ingenieuze tools

Bemiddelaars en klantenrelaties bij maatschappijen hebben een eigen platform dat ook bereikbaar is via een app of een responsieve website op tablet, laptop en desktop. Op die applicatie kunnen extra tools met administratieve- en verkoopsoftware worden ingeplugd.

De echte back-end van het systeem kreeg een paar ingenieuze tools ingebouwd. SaveUp heeft een live online video-identiteitsverificatie en een callcentersysteem voor bijstand aan klanten. De software herkent en analyseert klantengedrag en surfgedrag en gaat op basis van die informatie het klantenprofiel gedetailleerd uittekenen.

Het product dat in SaveUp wordt aangeboden heeft een luik met een rendementsgarantie. Die garantie is het resultaat van financiële herverzekeringstechniek. In de laatste beheersmodule wordt die, vrij complexe garantie berekend en daar worden ook andere, niet gegarandeerde rendementsprognoses gemaakt.

Op het vlak van infrastructuur en van software dekt SaveUp de ganse productieketting naadloos af.

Lees verder na de afbeelding

saveupplatforms

Trendy en eenvoudig product met transparante kostenverrekening

Het product dat momenteel in de applicaties ingebouwd is, ankert zich vast in de leefwereld van de jongere generaties. Wie wil sparen via het systeem moet eerst spaarobjectieven formuleren. Dat kan zeer ruim zijn: een toffe vakantie, een nieuwe wagen, een buitenverblijf… In de app of op de website worden die gevisualiseerd. Beelden motiveren om te blijven sparen!

Om je doel te bereiken moet je een spaartraject uitzetten. Klanten hebben drie mogelijkheden om hun spaargeld te beleggen. In de optie “Conservative” plaatsen de beheerders je centen in een cash indexfonds. Volkomen risicoloos dus, je hebt in dat profiel geen waarborg nodig. Daarom rekent Munich Re hier ook geen extra kosten aan. In de optie “Moderate” is er wel een garantie. Die wordt dagelijks berekend op basis van de actuele waarde van je spaarobjectief. Munich Re omschrijft het zelf als een complexe berekening op basis van financiële herverzekering. In dit spaarprofiel  betaal je een vlakke kostenvergoeding die die ook dagelijks wordt berekend en die maximaal 1% van je spaargeld op jaarbasis bedraagt. Wie kiest voor het “Offensive” profiel , gaat voor een hoger rendement. In dat  segment betaal je ook een vaste kostenvergoeding en ook die bedraagt maximaal  1% per jaar, dagelijks berekend op je spaarinleg.

Munich Re rekent geen bijkomende kosten aan die klassiek kunnen voorkomen in dergelijke constructies. Er zijn bijvoorbeeld geen kosten voor registratie, upfront instap, opzeg van het contract, inleg of opname van spaargeld boetes voor het missen van een  maandelijkse bijdrage.

Het contract is bijzonder flexibel. Je kan je maandelijkse inleg zelf online of in-app aanpassen of je spaargeld, geheel of gedeeltelijk, vervroegd opnemen.

Distributiestrategie nog niet duidelijk gecommuniceerd

Het is voorlopig niet echt duidelijk hoe Munich Re dit spaarconcept commercieel zal uitrollen. De groep heeft een wat atypische structuur omdat Munich Re met Ergo Insurance Group  een belangrijke primaire verzekeraar bezit. Het concept zou via dat kanaal snel omzet kunnen genereren. Munich Re was de laatste jaren ook zeer aanwezig in de insurtechwereld. Het participeert onder meer in de spraakmakende Amerikaanse woningverzekeraar Lemonade. Munich Re stopte ook drie miljoen  pond in Bought By Many, een platform dat mensen met gelijkaardige verzekeringsbehoeften groepeert en daarna op zoek gaat naar de meest rendabele verzekeringsoplossing. De herverzekeraar werkt samen met het platform om originele waarborgen te ontwikkelen. Ook So-Sure, de Britse mobiele telefoonverzekeraar, Trov, een applicatie die het mogelijk maakt om met een simpele swipe voorwerpen op een zeer flexibele manier te verzekeren, en Next Insurance dat op specifiek doelgroepen zoals fotografen en fitnessinstructeurs mikt, kregen  financiële steun en input van knowhow van Munich Re. De kans bestaat dat ze bij Munich Re SaveUp in zo’n startup schuiven.

“We are currently generating premiums in the single-digit million euros from startups.  Risks are much more limited in areas such as pet insurance than in hurricane coverage. We’re maybe a bit more daring than other reinsurers.”

Torsten Jeworrek | Board Member Munich Re

Marktleider AG Insurance pakt uit met verrassende strategie

Ook in ons land loopt momenteel de uitrol van een opvallend verzekeringsspaarplan. Hier was het marktleider AG Insurance zelf die met een origineel concept uitpakte. Ze deden dat met een volledig nieuw merk: Yongo!

Ook hier dezelfde uitgangspunten: visualiseerbare spaarobjectieven om de financiële motivatie hoog te houden, een beperkt aantal spaaropties met een oplopend risicoprofiel, en een transparante eenvoudige kostenstructuur gekoppeld aan een lage instapdrempel van amper 10 euro per storting en veel flexibiliteit om dat spaarbedrag aan te passen.

Combinatie van tak 21, 23 en 26

Yongo Dreams is een innoverende manier om de slapende tak 26 weer inhoud te geven. Het contract heeft een nulrendement, geen extra kosten en geen fiscale impact omdat er (momenteel) geen extra rendement is bovenop het gespaarde kapitaal. Een rekening om kortlopend geld te verzamelen en dat vervolgens te besteden aan het geformuleerde objectief. AG Insurance kwam zelf met een leuke invulling: een geboorterekening. Daarom kan deze optie door de ouders worden afgesloten tijdens de zwangerschap. Maar uiteraard kan het ook op andere leuke momenten zoals een communie- of lentefeest of een speciale verjaardag.

Yongo Moon en Yongo Star zijn bedoeld voor de langere termijn. Het zijn contracten in tak 21 en tak 23. Yongo Star heeft twee compartimenten: Defensive en Neutral. De contracten hebben geen instapkosten maar wel een relatief zware uitstapvergoeding van 5%, als je vervroegd geld wil opnemen. Enkel op einddatum van het contract en ten vroegste op 18 jaar kan je gratis uitstappen. De uitstapkosten dalen met 1% per jaar als je 5 jaar voor de einddatum komt.

In Yongo Moon betaalt de klant in principe een beheerskost van maximaal 0,50% maar de maatschappij rekent die momenteel niet aan. In Yongo Star Neutral is de beheerskost maximaal 1,30%, in Yongo Star Defensive is dat maximaal 1,75%.

Communities in een ecosysteem

Yongo is gebouwd als een specifiek ecosysteem rond kindersparen. AG Insurance probeert aan de hand van inhoudelijk goed onderbouwde teksten om de kinderen maar ook de ouders wat financiële knowhow bij te brengen. Het platform is ook sterk digitaal onderbouwd met een responsieve website maar ook een app en een actief beheerd profiel op Facebook en Youtube. Yongo mikt ook duidelijk op communityvorming door een brede kring van supporters te betrekken bij het spaarcontract. Ouders en familie maar ook vrienden kunnen – letterlijk – een duit in het zakje doen. Communities zijn een duidelijke trend in de samenleving en een aantal startups in de verzekeringssector haken in op die maatschappelijke beweging.

Lees een belangrijke conclusie na de afbeelding

YongoUniversum

Primaire maatschappijen worden leveranciers van white labels 

AG Insurance kiest met Yongo voor een gedurfde distributiestrategie. Het spaarcontract moet niet noodzakelijk via een klassieke tussenpersoon gaan. De klant kiest daar al dan niet zelf voor. Dat is allicht een van de belangrijke redenen om het concept te profileren onder een apart merk. AG Insurance maar ook het SaveUp concept van Munich Re anticiperen met die insteek op een strategische heroriëntering in de verzekeringsindustrie. Klassieke, zogenaamde primaire maatschappijen zullen deels terugplooien op hun kerntaak en dat is risicomanagement. Ze worden daardoor (deels) leveranciers van white labels. Door die evolutie hebben ze een stevige extra troef om mee te kunnen gaan in de dynamiek en het enthousiasme van de challenger-insurtechbedrijven die alerter kunnen inspelen op de snel veranderende noden van de digitale maatschappij.

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.