Allianz koppelt rijgedrag aan tarief autoverzekering

De meeste verzekeraars pakken momenteel uit met stevige kortingen. Dat heeft uiteraard alles te maken met het autosalon dat in Brussel plaats vindt. Allianz komt met een innoverend alternatief. Het is de eerste maatschappij in België, die de meting van het rijgedrag vertaalt in een korting op de premie van de autoverzekering. De kortingen kunnen oplopen tot 50%.

Veel proefprojecten maar geen effectieve toepassingen

Bij meerdere verzekeraars lopen al enkele jaren een reeks proefprojecten om het rijgedrag van verzekeringsnemers te verbeteren op basis van slimme technologie. De KBC DriveSafe app meet je snelheid, je ecoscore en je aandacht op de weg met onder meer een controle op het gebruik van je smartphone tijdens het rijden. De app beoordeelt iedere rit met een score en vergelijkt die met je totaalscore. Gebruikers kunnen een beroep doen op een coach uit de eigen omgeving om het rijgedrag te beoordelen maar dat is je eigen initiatief. KBC geeft momenteel echter geen signalen dat het die technologie effectief gaat koppelen aan de autoverzekering.

AXA was in 2013 een van de eersten om de Smart Drive app te promoten. De applicatie was in eerste instantie bedoeld om het rijgedrag te meten en te verbeteren maar de Franse verzekeraar liet duidelijk verstaan dat een koppeling met de verzekeringsvoorwaarden zeker een optie waren. Ondertussen beweegt er, althans publiek,  nog nauwelijks iets op dat vlak in de strategie van AXA op de Europese markt.

AG Insurance installeerde gedurende 9 maanden een smartbox  in 80 van haar bedrijfswagens. Dat slimme doosje registreerde alle belangrijke rijbewegingen van de bestuurder. Deelnemers kregen zelfs tijdens het rijden feedback over foute reacties maar ze konden hun prestaties ook bekijken en vergelijken via een app. Ondanks het feit dat de app het rijgedrag bij 2 op 3 deelnemers positief oriënteert, wacht AG Insurance nog om de toepassing ook effectief te koppelen aan het tarief van de autoverzekering. De zustermaatschappijen in het VK en Italië hebben veel meer ervaring met dergelijke applicaties en AG Insurance zal ongetwijfeld gebruik maken van die knowhow.

Ook Baloise Insurance plaatste in 2015 een zogenaamde dongle in de wagens van een paar honderd bestuurders. Belangrijkste conclusie: wie zijn gegevens actief checkt verbetert zijn rijgedrag. Baloise werd ondertussen partner van het BIVV en startte mee het platform http://www.smartdrivers.be op. De verzekeraar nam ook een meerderheidsbelang in DrivOlution, een platform dat het rijgedrag analyseert en bijstuurt. Duidelijke intenties dus, maar voorlopig geen concrete case voor een gedragsgestuurde autoverzekering.

Corona Direct startte in 2016 met een grootschalige test. De maatschappij nodigde 5000 deelnemers uit om gedurende 9 maanden rond te karren met gesofisticeerde software en meetapparatuur. De directie stuurde het voornemen uit om die ervaring vanaf 2017 te koppelen aan een gedragsgestuurde polis. Tot op heden echter zonder concreet resultaat.

Allianz Bonus Drive kan tot 50% korting opleveren

Verzekeraar Allianz introduceert vandaag de eerste echte polis waarvan het tarief gekoppeld is aan de rijstijl. Klanten van Allianz die de Allianz Bonus Drive app downloaden, kunnen op basis van hun rijscore tot 50% premiekorting krijgen op een Allianz Car Plan autoverzekering.  Zowel klanten als niet-klanten van Allianz kunnen de app twee maanden vrijblijvend uittesten. Wie na twee maanden een polis afsluit krijgt een code en kan de app activeren en aan de polis koppelen.

Allianz geeft momenteel en tot einde maart ook een eenmalige afsluitkorting van 30% op de premie van de autoverzekering.

Bestuurders hoeven de app niet op te starten voor elke rit, dit gebeurt automatisch. Uit de rijscore die daaruit volgt, kan de bestuurder korting op zijn autoverzekering krijgen. Na afsluiting van het contract zal de rijscore op jaarlijkse basis worden herbekeken.

Combinatie van metingen bepaalt score

Allianz Bonus Drive meet de omstandigheden waarin je rijdt (het type weg en het tijdstip), het remgedrag, de manier waarop je optrekt en of je de maximumsnelheden respecteert. Anticiperende bestuurders die vloeiend rijden en zelden sterk moeten afremmen, krijgen een betere beoordeling. Wie plots moet remmen heeft niet meteen een nadelige impact omdat de rijscore over een langere periode wordt geëvalueerd. Het remgedrag is verantwoordelijk voor 35% van je totale rijscore.

De metingen van alle parameters worden vertaald  in een score en die wordt omgezet in een korting op je premie:

  • Score: 0-60 komt overeen met 0% korting
  • Score: 61-65 komt overeen met 10% korting
  • Score: 66-70 komt overeen met 15% korting
  • Score: 71-75 komt overeen met 20% korting
  • Score: 76-80 komt overeen met 30% korting
  • Score: 81-85 komt overeen met 35% korting
  • Score: 86-90 komt overeen met 40% korting
  • Score: 91-95 komt overeen met 45% korting
  • Score: 96-100 komt overeen met 50% korting

“Met deze slimme autoverzekering sporen we mensen aan om hun rijgedrag te meten. De app Allianz Bonus Drive kan door iedereen, dus ook niet-klanten, worden gebruikt. Je krijgt onmiddellijk een goed beeld van hoe veilig je rijdt. Als je dan klant wordt bij Allianz heeft je persoonlijk rijgedrag mogelijk zelfs direct stevige impact op je premie. Belangrijk is ook dat bestaande klanten kunnen deelnemen. Opmaak van het Bonus Drive contract gaat via de makelaar gekozen door de klant.”

Geert Deschoolmeester, Head of Market Management bij Allianz Benelux

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail

Geert Deschoolmeester, Head of Market Management bij Allianz Benelux

GeertDeschoolmeester

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.