AG Insurance anticipeert op deeleconomie

Iets tofs gezien of dringend iets nodig? De eerste reflex was lange tijd om je hebbedingetjes te kopen. Veel spullen die we in huis halen, worden het grootste deel van de tijd echter niet gebruikt. Dat geldt voor courante gebruiksvoorwerpen maar ook voor wagens en zelfs voor kamers van onze vaak veel te grote huizen. De deeleconomie is daar een logisch maar niet altijd evident gevolg van. We gaan wagens en fietsen delen, kamers verhuren en materiaal samen gebruiken. De sharing is caring trend gaat zelfs zo ver dat we ook tijd en competenties gaan delen. Bijklussen als maaltijdbezorger, taxichauffeur en pakjesbezorger, het kan allemaal.

Verzekeringsmodel niet aangepast aan deeleconomie

deeleconomie_225x150-jpgDeze opmerkelijke maatschappelijke verschuiving zorgt in nogal wat klassiek georganiseerde sectoren voor behoorlijk voorhoofdgefrons. Onder meer bij de verzekeraars blijkt dat hun vaste concepten geen correcte oplossing bieden voor al dat gedeeld goed. Marktleider AG Insurance bijvoorbeeld, moet plots vast stellen dat hun 1,3 miljoen woningpolissen en 900.000 BA-gezinscontracten, geen perfecte zekerheid meer bieden aan de klanten. Als zij  morgen gaan bijklussen is dat een professioneel risico en dat is niet opgenomen in de B A-gezin. Een kamer verhuurd via Airbnb en je gasten nemen het niet zo nauw met je interieur? Je woningpolis zal allicht geen verhuur van kamers voorzien.

Onduidelijkheid over aansprakelijkheid

Ook bij de klanten zelf speelt die twijfel in het hoofd. Uit een internetsurvey van ING (2015) blijkt dat 54% van de Belgen zich zorgen maakt over de verzekeringen en cijfers van de Europese Commissie geven aan dat 38% van de Belgen niet meedoet aan de deeleconomie omdat ze vragen hebben over de aansprakelijkheid. Economisch is dat een blok aan het been. Price Waterhouse Coopers berekent dat de deeleconomie een booming business is die kan uitgroeien van 28 miljard euro in 2015 naar 570 miljard euro in 2025. Dan ben je maar best mee in de slipstream.

Woning-, gezins- en autopolissen op maat van de deeleconomie

AG Insurance neemt nu het initiatief om deze dubieuze situatie recht te trekken. De maatschappij past de voorwaarden van haar woning-, familiale- en autoverzekering aan om ervoor te zorgen dat haar klanten niet de dupe worden van de maatschappelijke shift.

Het initiatief van de marktleider is nochtans niet evident. Verzekeringscontracten zitten in complexe actuariële modellen gebeiteld en die vormen de basis voor de tarieven van de maatschappijen. Klanten die zich engageren in de deeleconomie hebben een wijzigend gebruiks- en gedragspatroon. Dat heeft uiteraard impact op het risicomodel. Als AG Insurance de juridische voorwaarden van de verzekeringscontracten verruimt, stijgt de kans op schade en aansprakelijkheid.

Toch durven ze het in de Emile Jacqmainlaan aan om de woningverzekering en de BA-gezin open te gooien voor de deeleconomie, zonder aan het tarief te raken. De autoverzekering kan ook worden uitgebreid maar dan betaalt de verzekeringsnemer een meerprijs.

Lees verder na het citaat en de illustratie

“AG Insurance volgt deze problematiek al geruime tijd van nabij op. We hebben ons in de plaats gesteld van onze klanten die deelnemen aan deze nieuwe manier van consumeren en delen, en nauwgezet geanalyseerd of zij in onze verzekeringscontracten voldoende beschermd zijn tegen de risico’s van de deelactiviteiten. Zo hebben we vastgesteld dat heel wat risico’s al gedekt waren via de klassieke verzekeringen Woning en Familiale. En voor de risico’s waar dit niet het geval was, hebben we onze waarborgen aangepast. Onze eerste bekommernis is immers dat onze klanten de zekerheid hebben dat ze op AG Insurance kunnen rekenen als ze actief zijn in de deeleconomie.”

Erwin Klaps | Bestuurder – Directeur AG Insurance

agsharing1.jpg

Woning- en gezinspolis zonder tariefverhoging, autoverzekering met toeslag

Wie zijn woning (deels) verhuurt via een deelplatform, krijgt de schade die veroorzaakt wordt door de huurder terug betaald tot maximaal 5000 euro, zelfs als het gaat over vandalisme. Boven dat plafond kan de rechtsbijstand tussenkomen om de schade te recupereren.

Wie bijklust via een door de FOD Financiën erkend deelplatform en beneden  de maximaal toegestane vergoeding van actueel 5100 euro per jaar blijft, kan de schade waarvoor men verantwoordelijk is, aangeven via zijn BA-gezinspolis.

AGSharing4

Wie zijn wagen wil delen via een deelplatform moet een meerpremie betalen. Die bedraagt, zowel in BA als in omnium, 12% op de basispremie. Door de betaling van die meerpremie gelden de waarborgen van de autoverzekering ook, als de wagen bestuurd wordt door iemand die hem tijdelijk gebruikt via een deelplatform.

Pakketpolis is aan maatschappelijke toetsing toe

AG Insurance verpakt dit initiatief vanuit het perspectief om een paar miljoen klanten wat extra gemoedsrust te geven en op die manier een belangrijke maatschappelijke trend zuurstof te bezorgen. Maar uiteraard speelt er ook een strategische overweging. De deeleconomie is deels de vrucht van de technologische vooruitgang. Die zal ook de verzekeringsindustrie ontvlechten. Klassieke maatschappijen zoals AG Insurance moeten hun strategisch model snel durven herdenken. Innovatieve startups pakken nu al marktaandeel in de nieuwe technologieplatformen. De koeriers van maaltijdbezorger Deliveroo bijvoorbeeld, kregen een extra ongevallenverzekering van de Belgische startup Qover! Het model dat veel insurtechbedrijfjes hanteren, steunt op de ontwikkeling van waarborgen voor specifieke niches. De polissen zijn snel en online activeerbaar maar kunnen net zo goed ook snel gestopt worden. Dat model kleeft op het denkpatroon van de digitale generatie en het biedt ook een efficiënter antwoord aan de manier waarop die generatie leeft en woont. De ingreep van AG Insurance is dan ook slechts een interessante eerste stap. De klassieke, met waarborgen volgebunkerde pakketpolis, heeft nood aan een maatschappelijke toetsing.

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.