Allianz gaat woning- en gezinspolis van vdk bank optuigen

Directievoorzitter van vdk bank Leen Van den Neste pakte vorig jaar in juli uit met een nieuwe naam, een nieuw logo, en een nieuwe strategische insteek voor de bank. VDK Spaarbank werd vdk bank…met een kleine b. De spaarbank werd een volwaardige bank. Achter die nieuwe naam schuilt een stevige strategische bijsturing die eigenlijk al jaren aan de gang is. vdk was van oorsprong een bank die vooral gericht was op het ophalen van spaargeld om dat vervolgens institutioneel te beleggen. Onder meer door de lage rente verlegde de bank haar focus en mikte op het afsluiten van woonkredieten en buiten balans producten, zoals verzekeringen. Met succes. Vorig jaar was de kredietportefeuille van vdk groter dan de beleggingsportefeuille.

Leen Van den Neste stuurde de bank in een zeer bewust gekozen niche. Ze ankerde het woord ethisch in het DNA van vdk maar ze waakte er over dat de bank  geen geitenwollensokkenimago opliep. Het bleef een bank waar de gewone burger zich prima thuisvoelt.  Een openheid die ze zelf ook uitstraalt. “Mijn voorganger was een meneer, ik ben gewoon Leen”, zei ze op de website MT.be

Verbreding van het aanbod

De tweede klemtoon die Leen Van den Neste legde, was een goed doordachte verbreding van het aanbod. vdk legde een bijkomende klemtoon op zakelijke klanten maar ook het productengamma werd slim aangevuld met onder meer verzekeringen. De bank sluit nogal wat hypotheekleningen en daar hoort een schuldsaldoverzekering bij. vdk bank heeft niet de knowhow in huis om dat technisch specifieke aanbod zelf te ontwikkelen en kiest voor een positie als intermediair. De bank sloot een samenwerkingsovereenkomst met Delta Lloyd en toen die maatschappij werd opgeslorpt door NN zag Van den Neste geen enkel argument om de samenwerking te herbekijken. Die was eertijds onderhandeld door topman Jan Van Autreve. Hij verkaste naar NN. De overname was dus eigenlijk een blij weerzien met de partner van weleer.

vdk biedt ook een tak 21 pensioenspaarcontract aan van Belins en een tak 21 beleggingsverzekering van Federale Verzekeringen. Belins is een logische partner. Moederbedrijf Belfius houdt een participatie van 17% aan in vdk bank.

Allianz wordt partner voor woning- en gezinspolis

Vandaag kondigt vdk bank een nieuwe, strategisch bijzondere belangrijke samenwerking aan met Allianz Benelux. Hypotheken zijn verweven met schuldsaldoverzekeringen maar de woningverzekering en de BA-gezin zijn nooit veraf. Dat wordt het speelterrein van Allianz.  “We hebben de markt uitgebreid bevraagd en vergeleken”, zegt Leen Van den Neste. “Allianz kwam daar ruimschoots als beste uit, zowel op het vlak van prijs als kwaliteit. We hebben ook de link tussen de systemen van de bank en de verzekeraar getest en dat loopt prima.”  Volgens de directievoorzitter leeft de vraag naar een vdk-product impliciet bij de klanten zelf. “We krijgen regelmatig de vraag van onze klanten om deze twee basisproducten bij de bank te kunnen sluiten”, zegt ze. “We gaan ons klantenbestand dan ook goed informeren maar we werken voorlopig niet met harde targets.” Van den Neste heeft voorlopig geen plannen om ook nog andere verzekeringen te ontwikkelen maar ze sluit dat ook niet uit.

Voor Allianz Benelux is de samenwerking een belangrijke primeur. Allianz is een typische makelaarsmaatschappij en de verzekeraar heeft in het verleden nog maar weinig gedaan om dat distributiekanaal te diversifiëren. De voorthollende digitalisering zet de makelaars onder druk. De rol van het klassieke intermediair zal alleszins anders ingevuld worden maar ook over de rol van verzekeringsmaatschappijen moet strategisch worden nagedacht. De samenwerking met vdk bank zal op korte termijn alleszins een belangrijke commerciële meerwaarde hebben voor Allianz. vdk heeft een trouw klantenbestand waar meteen een belangrijke productie kan gehaald worden. De bank heeft zich de jongste jaren een trendy imago aangemeten en het partnership met KAA Gent zorgt voor een sterk stijgende maar vooral brede naamsbekendheid. vdk bank is al een eeuwigheid de primaire partner van de Buffalo’s maar de club heeft zich op een hoger niveau gehesen en de bouw van het nieuwe stadion is een extra stimulans. Dat moet ook op termijn toelaten om van de samenwerking tussen beide maatschappijen een succes te maken. Allianz is een van de partners van RSC Anderlecht. De wedstrijden tussen Gent en Anderlecht krijgen meteen een extra pigment

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.