Digitalisering schadeprocedure auto zorgt voor veel snellere regeling bij Fidea

Verzekeringsmaatschappij Fidea investeerde eerder al in een app waarmee de klanten van de maatschappij, bij schade, een aangifte kunnen doen in de woningverzekering en in de autoverzekering. “Een snelle schaderegeling is cruciaal voor de klant”, zegt Senior Claims Manager bij Fidea, Liesbeth Laureys. “Om dat effectief te kunnen doen, moet de aangifte vooral compleet zijn.  We zien nog heel vaak dat er bijvoorbeeld gegevens ontbreken op het Europese aanrijdingsformulier. Dat kan een BTW-nummer zijn, of het nummer van het pv, een rekeningnummer of de gegevens van een alcoholtest.

Fidea integreert digitaal aanrijdingsformulier in eigen app

Beroepsvereniging Assuralia nam vorig jaar al het initiatief om het Europees aanrijdingsformulier te digitaliseren in de app Crashform. Het groene verzekeringsbewijs dat iedere bestuurder in de wagen moet hebben, heeft een QR-code. Als je die inscant is het crashform al gedeeltelijk ingevuld met je persoonlijke data. Daarna moet je enkel nog de concrete gegevens van het ongeval zelf aanvullen.

Fidea merkte echter dat die aanvulling niet altijd volledig en correct verliep. De maatschappij bouwde verder op het initiatief van Assuralia en integreerde die applicatie in een eigen schadeaangifte- app. Fidea’pp gidst de gebruiker door de aangifteprocedure en zorgt ervoor dat het dossier compleet en juist is als het bij de maatschappij toekomt. Op het moment dat Fidea het dossier binnenkrijgt volstaat een korte check om het daarna door te sturen naar de hersteller, de expert en de bemiddelaar. “Volledige dossiers kunnen binnen het uur bij alle betrokken partijen op het scherm staan”, zegt Liesbeth Laureys. “In principe kan de regeling en de uitbetaling dan ook meteen gebeuren. De expert moet niet meer ter plaatse gaan want hij kan op basis van beelden zien of de herstelling correct gebeurt. Enkel de herstelling zelf moet nog tussen de klant en een van de 1500 erkende herstellers worden afgesproken.”

Verdere optimalisering

De uitrol van de applicatie is pas gestart in mei 2017 maar toch komen al 3% tot 5% van de aangiftes digitaal binnen bij Fidea. De app kan overigens niet enkel bij autoschade worden gebruikt maar laat ook toe om schades voor de woningpolis te melden. “Na de recente storm hebben we het gebruik van de app sterk zien toenemen”, zegt Liesbeth Laureys. “We blijven de mogelijkheden ook constant optimaliseren. Na de release in januari kan de app-gebruiker de erkende herstellers veel gemakkelijker terugvinden en het rechtstreeks contact  met de bijstandscentrale verloopt eenvoudiger.”

Volgens Liesbeth Laureys zal Fidea’pp de rol van de bemiddelaar ook positief beïnvloeden. “We blijven een makelaarsmaatschappij”, zegt ze. “Door de administratie te vereenvoudigen en te automatiseren kunnen zij zich volledig, en meer dan vroeger, op de klant concentreren.


Senior Claims Manager bij Fidea Liesbeth Laureys legt uit wat de automatisering van de schade-aangifte bij auto-ongevallen inhoudt. Het volledige interview duurt 19 minuten en 26 seconden. Klik op de pijl om het interview te starten.

Een gedachte over “Digitalisering schadeprocedure auto zorgt voor veel snellere regeling bij Fidea

  1. Dat zou nog eens een innovatie betekenen. Ik denk dat zeker de verzekeringsmaatschappij daar enorme baat bij heeft. Bijzonder dat je dan enkel nog concrete gegevens invoeren moet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.