Chinese knowhow tilt Fidea op een hoger niveau

Het is al een tijdje rustig rond Anbang, de Chinese eigenaar van onder meer Fidea en Bank Nagelmackers. Dat was eerder wel eens anders. De wilde overnamequeeste die de holding tussen 2014 en 2016 opvoerde, deed vragen rijzen over de financiële draagkracht van de groep. Temeer omdat het financieringsvehikel dat voor al die zuurstof leek te zorgen, een eerder discutabel kortetermijnspaarproduct leek te zijn. Ook de stijl waarmee Anbang de overnames op dat moment organiseerde, illustreerde de cultuurverschillen tussen de Westerse prooien en de Oosterse jager op een pijnlijke manier. Vooral bij het Nederlandse Vivat blokkeerde die aanpak de mogelijkheid om snel tot een aanvaardbaar en productief werkmodel te komen. De rechttoe-rechtaan houding van de Nederlanders vloekte met de traditiegedreven Chinese attitude.

Chinezen bewijzen meerwaarde voor Fidea

Dat lijkt anders te zijn bij Fidea. Ook hier schoven een aantal bepalende mensen aanvankelijk zenuwachtig over hun ergonomisch verantwoord kantoorstoeltje. Die houding leek echter langzaam te keren. Fidea ploegde dapper voort en oogstte de resultaten van hun briljante zet om te investeren in het veldrijden. De maatschappij werd ook niet overvallen door volk van Anbang. Er schoven wel wat Chinezen naar belangrijke posities in het bedrijf maar die bleken al snel veeleer een versterking en stelden zich ook eerder multicultureel op.

Chinese overheid spoort Anbang

Ondertussen leek de Chinese overheid de zaken bij Anbang onder controle te krijgen. In juni werd topman Wu Xiaohui afgeserveerd en sedertdien is niet duidelijk wat er met hem gebeurde. De plannen voor bijkomende overzeese investeringen werden bevroren. Het gerucht dat de overheid Anbang zou verplichten om onder meer Fidea en Bank Nagelmackers terug te verkopen lijkt van de baan. Insiders bevestigen ons dat men zou werken aan een andere oplossing waarbij de overheid meer controle heeft over de belangen die banken en verzekeraars nemen in het Westen.

CFO apprecieert veldrijden

Gisteren werd het wereldkampioenschap veldrijden georganiseerd in het Nederlandse Valkenburg  en daar dook een opvallende naam op. De Chinese CFO van Fidea, Hui Chen, kwam kijken wat er zo leuk is aan een uur door de modder baggeren op een parcours dat zelfs topgetrainde atleten tot het uiterste dwingt. Fidea is een belangrijke sponsor in het veldrijden en het WK is de ideale gelegenheid om wat zakelijke en mediarelaties een boost te geven. Dat is niet meteen de sterkste kwaliteit van Chinese topmensen. Het taal- en cultuurverschil is vaak een hinderpaal  waardoor ze zich een soort van teruggetrokken en wat hautain overkomend imago aanmeten. Ze zijn ook mediaschuw en mijden nieuwsgierige journalisten en fotografen

Hui Chen is echter van een ander kaliber. Na zijn opleiding aan de Peking University trok de man naar de Harvard Business School. Hij heeft ook een internationaal KPMG verleden achter zich. In Valkenburg toonde deze 39-jarige Master in Management Science and Engineering  zich een zeer open en sociaal man. Hij was er, samen met zijn echtgenote en zijn kindjes. Hui Chen was voluit bereid om een losse babbel aan te gaan en hij wilde zelfs op de foto. De man vind het best wel fijn in België. Een mogelijkheid om veldrijden naar China te exporteren zag hij niet meteen zitten, alhoewel hij toe gaf dat China zowat het Walhalla voor fietsconstructeurs moet zijn. Chen volgde alleszins de prestaties van de Fideaploeg met veel belangstelling aan de rand van het parcours. De interesse van de CFO is niet zonder belang. De bekendheid van Fidea blijft sterk verbonden met de populariteit van het veldrijden. Fidea heeft, samen met partner Telenet, een engagement tot 2020. In principe komt het wk veldrijden in 2021 terug naar België. Dat zou de ideale opportuniteit zijn om alle inspanningen voor de sport te rendabiliseren. Ploegmanager Sven Nijs zal tegen dan een kandidaat wereldkampioen willen hebben maar dat betekent wel dat Fidea zijn engagement moet verlengen. En vermits Chen aan de financiële knoppen draait, is zijn mening van cruciaal belang.

De Belgische directie van Fidea beklemtoonde ook dat de input van de Chinese medewerkers ook op andere vlakken een meerwaarde is voor het bedrijf. Onder meer de ontwikkeling van de Fidea Assistance-app werd door een team van het moederbedrijf in China op een merkwaardig snelle en professionele manier ontwikkeld.

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail

DSC_5655.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.