Spring naar inhoud

Portefeuille hypotheekleningen BNP Paribas Fortis kerngezond

De Belgen sloten vorig jaar voor 31,047 miljard euro hypotheekleningen af. BNP Paribas Fortis (BNPPF) was goed voor 1 op 4 van die leningen. Die portefeuille van uitstaande kredieten blijkt in uitstekende conditie. De bank claimt  het laagste percentage wanbetalingen van de laatste 10 jaar. Minder dan 1% van de uitstaande kredieten wordt opgezegd en ongeveer 1% van de dossiers heeft een betalingsachterstand tussen 1 en 3 maanden. Die gezonde status heeft allicht veel te maken met de strikte acceptatiecriteria van BNPPF. De leningslast mag maximaal 40% van het inkomen bedragen en ontleners moeten na hun maandelijkse afbetaling nog minimaal 1250 euro overhouden. De gemiddelde maandelijkse aflossing van de klanten bedroeg 845 euro in 2017.

Head of Lending Mortgage Sébastien Degand en Product Manager Barbara Dewulf gaven aan dat BNPPF geen strikte strategie hanteert om de quotiteit te beperken. Voor hogere quotiteiten vraagt de bank wel een licht hogere rente.

De gemiddelde leeftijd van de kredietnemers bij BNPPF is 38,2 jaar. Voor leningen bestemd voor aankoop en renovatie is dat gemiddelde 35 jaar. Voor pure renovatieleningen is dat 41 jaar. De bank berekende ook dat de millennials 1 op 4 van de kredieten opnemen terwijl de babyboomers 1 op 10 uitmaken.

Variabele rentevoeten weer populairder

BNPPF noteert een opmerkelijke stijging van de leningen met variabele rentevoet. In 2016 was dat segment nog goed voor 7% van de dossiers, in 2017 steeg het aantal naar 15%. Die trend lijkt in te gaan tegen de verwachting van een stijgende rente. Toch vindt Degand de kanteling niet onlogisch. De potentiële aanpassing van de rente is immers beperkt. Na 1 jaar kan hij maximaal 1% stijgen en in totaal kan de aangerende rente maximaal verdubbelen.

Lees verder na de illustratie

BNPPFvastvariabel

BNPPF verwacht een langzaam aantrekkende rente die dit jaar maximaal 0,50% zal zijn.

Meer babyboomers onderschrijven een lening

Het aantal babyboomers dat een hypothecaire lening onderschrijft,  blijkt  te stijgen met 7%. Het gemiddelde bedrag dat deze 55-plussers onderschrijven is nog 143.455 euro. Dat bedrag is gestegen met 14% tegenover 2016. Voor 47% van deze groep gaat het over een aankoop. 25% moet dienen voor renovatie en toch ook 20% gaat naar nieuwbouw.

De kwaliteit van de dossiers in deze categorie ligt hoog. Babyboomers hebben vaak een hoger inkomen en daardoor ligt het percentage dat ze besteden aan de aflossing op slechts 30%. De quotiteit ligt gemiddeld op 57% en de gemiddelde duurtijd is 120 maanden.

Lees verder na de illustratie

bnppfbabyboomers-e1518092082352.jpg

Millennials besteden 1/3 van inkomen aan lening

Bij de millennials onderschrijft 60% van de groep een lening voor een aankoop. Amper 18% leent voor een nieuwbouw. De bedragen voor aankoop liggen met 205.170 euro tegenover 196.236 euro ook hoger. Opmerkelijk is dat de lasten van de lening gemiddeld amper 36% van het inkomen bedraagt. Allicht wordt dat verklaard door het feit dat het vaak gaat over tweeverdienersgezinnen. De quotiteit ligt dan weer relatief hoog en bedraagt gemiddeld 86%.

Lees verder na de illustratie

bnppfmillennials.jpg

1 op 3 leningen gaat naar singles en eenoudergezinnen

BNPPF zoemde in op de groeiende groep singles en eenoudergezinnen. Die zijn in 2017 goed voor 30% van het aantal onderschreven leningen. 62% van deze doelgroep opteert voor een aankoop. In de meeste gevallen (70%) kopen ze een huis, 30% opteert voor een appartement. Gemiddeld liggen de kapitalen van de leningdossiers 13% lager dan bij twee kredietnemers. Voor aankoop is dat zelfs 21% minder. Het gaat ook hier over lage risicoprofielen met een duurtijd van 18 jaar, een kwotiteit van 72% en een laste/inkomstenverhouding van 72%.

BNPPFeenouders

Trends 2018

Sébastien Degand blikte ook even voorruit naar 2018. BNPPF verwacht een trage stijging van de rente met maximaal basispunten. Hij ziet ook een vertraging van het aantal leningen in Vlaanderen in het eerste semester. De verlaging van de registratierechten in juli zal een aantal mensen aanzetten om pas later te kopen. Degand schetste ook een paar onzekerheden. De aantrekkende economie zal alleszins een impact hebben en de speculaties over een betonstop in Vlaanderen en Wallonië zullen allicht het profiel van de kredietnemer doen kantelen.

Op de vraag of er een instroom van leningen is vanuit Hello bank had Degand niet meteen een duidelijk antwoord. Hij gaat ervan uit dat er een instroom is maar die zal beperkt zijn.

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: