ETAP wikkelt lichtinstallatie in een gebruikersmodel

Delen en hergebruiken zijn de fundamenten voor een nieuw circulair economisch model. Software as a Service, Banking as a Service en Insurance as a Service raken ondertussen ingeburgerd. Volvo probeert met de nieuwe XC40 een toepassing van Mobility as a Service uit. Ons land produceert de wagen wel maar we staan niet op de lijst van landen waar dat innovatieve concept eerst wordt uitgerold.

Nu pakt verlichtingsspecialist ETAP Lighting in dat kader uit uit met Light as a Service (LaaS). Klanten betalen een vast bedrag per maand en ETAP zorgt voor de plaatsing en het onderhoud van de installatie, ze garanderen de goede werking van de lichtinstallatie en het afgesproken lichtniveau en zorgen ervoor dat de klant steeds van de nieuwste en meest energiezuinige lichtoplossingen geniet.

Mechelen is pionier

De stad Mechelen is de eerste klant die verlichting huurt volgens het LaaS van ETAP. Het bedrijf uit Malle staat 10 jaar in voor de plaatsing en het onderhoud van armaturen en lampen in 4 openbare gebouwen. Het Huis van de Mechelaar, waar zich de stadsloketten bevinden, is een van die gebouwen.

Volgens verantwoordelijk voor New Business Development bij ETAP Chris Van Bellegem neemt ETAP zo veel mogelijk werk uit handen van de klant. “We voeren een voorafgaande lichtstudie uit, stellen aannemers aan en volgen de installatie- en elektriciteitswerken op. We coördineren het volledige project. Zo garanderen we dat de uiteindelijke verlichting 100% conform is met het afgesloten contract.”

Klant bespaart meteen 

Die aanpak levert ook meteen op voor de klanten. Zij besparen op de lichtfactuur. ETAP gebruikt ledverlichting die meestal veel zuiniger is dan de verlichting waarover de klant beschikt. “En omdat we met een huurcontract werken, moet de klant niet investeren in de aankoop van een nieuwe lichtinstallatie”, aldus Chris Van Bellegem.

ETAP wil het systeem nog perfectioneren. Het bedrijf wil ook de kosten van de verlichting zelf in het LaaS-aanbod opnemen. Om die kosten beter onder controle te houden wil ETAP lichtregelsystemen installeren bij de klant. “Via zo’n systeem monitoren we een volledige installatie vanop afstand. Sensoren sturen ons data over het lichtgebruik per ruimte. Zo kunnen we, indien nodig, snel ingrijpen”, legt Chris Van Bellegem uit.

Het is bijzonder slim van ETAP om op deze manier alle aspecten van haar basisproduct, met name licht, in een eenvoudige formule te verpakken met een duidelijk voordeel voor de klant. Tegelijkertijd is die brede strategie ook een uitdaging. Het huis van de toekomst is geconnecteerd en wordt aangestuurd door slimme software. ETAP moet dus ook rekening houden met de bredere context van het concept woning.

Sociale en maatschappelijke dimensie

ETAP is altijd al een bedrijf geweest waar maatschappelijke verantwoordelijkheid meetelt. De lichtspecialist pakt ook het hergebruik van oude lampen aan. Als een contract afgelopen is of de lampen worden vervangen door een nieuwe, meer energiezuinige, variant, proberen ze om een bestemming te vinden die niet het budget heeft om de lichtinstallatie meteen volledig te vernieuwen. Dat kunnen bijvoorbeeld scholen zijn maar evengoed projecten in ontwikkelingslanden.

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.