Derdenrekening via blockchain

Blockchain opent een ongezien aanbod aan nieuwe mogelijkheden die een grondige herdenking van de maatschappelijke organisatie, en de impact ervan op bepaalde sectoren en jobs tot een absolute prioriteit maakt. Er duiken bijna dagelijks nieuwe, zeer praktisch bruikbare, toepassingen op.

ABN AMRO Clearing Bank (AACB) komt samen met fintechbedrijf Nxchange met een opmerkelijk initiatief. De twee partners hebben een alternatief voor de derdenrekening ontwikkeld, op basis van blockchain.

Complex beheer wordt volledig geautomatiseerd

Derdenrekeningen komen vooral voor bij vrije beroepen zoals advocaten, notarissen en gerechtsdeurwaarders. Zij ontvangen geld van verschillende partijen, dat voor diverse derde partijen bestemd is maar waar vaak wel een soms complex beheer moet op gebeuren. De derdenrekening moet ook afgescheiden blijven van het eigen financiële instrumentarium van degene die de derdenrekening beheert. Alle transacties die ermee gebeuren moeten ook strikt transparant zijn. In het reguliere bankcircuit is het beheer van dat soort rekeningen een administratief omslachtige en dus dure procedure en dat is precies wat blockchain naadloos kan oplossen.

Klanten van ABN AMRO die momenteel een derdenrekening hebben, krijgen binnenkort het aanbod voor een bankrekening bij AACB. Die rekening is volledig gestructureerd op blockchaintechnologie. Het beheer ervan gebeurt volledig geautomatiseerd en in strikte transparantie.

Technologie van Nxchange 

De technologie voor de rekening wordt geleverd door Nxchange,  in feite een platform waar bedrijven kapitaal kunnen aantrekken zonder dat daar een clubje tussenpersonen en complexe structuren bij te pas komen. Nxchange verzamelt alle partijen die bij een kapitaalsintroductie betrokken zijn. Alle interacties die zij met mekaar kunnen of moeten hebben werden nauwkeurig in kaart gebracht en opgetuigd op een blockchainstructuur. Die structuur is ook verbonden met sociale media.  Het platform is dus niet enkel technologisch en administratief vooruitstrevend onderbouwd,  het is ook communicatief erg transparant.

Nxchange lijkt op het eerste zicht een wat vreemde partner voor de ontwikkeling van een derdenrekening maar maar de historiek van het platform maakt veel duidelijk.

Serial-ondernemer Marleen Evertsz

Nxchange is een initiatief van serial-ondernemer Marleen Evertsz en dat is een dame met een stevige staat van dienst. Evertsz haalde een flink stuk van haar ervaring bij beurshandelaar Optiver, waar ze verantwoordelijk was voor de vestiging in Chicago. Daarna richtte ze haar eigen goudtransactieplatform Goldrepublic op. Fysieke verhandeling van waardevolle metalen is een activiteit  waar volk met minder fraaie bedoeling graag tegen aan schurkt en daar wou Evertsz vanaf. De oplossing lag bij blockchain. Om de software van Goldrepublic internationaal te kunnen doorverkopen werd hij ingebracht in Monopink International, een hub die deels in handen is van Evertsz.

Geen centrale beurs meer nodig

Het was op vraag van Fastned, een bedrijf dat bouwt aan een netwerk van snellaadsstations, dat Evertsz begon na te denken over een  platform waar bedrijven die op zoek zijn naar extra kapitaal, de regelgevers, investeerders en analisten direct met mekaar kunnen communiceren en verhandelen. Dat werd uiteindelijk Nxchange, een compleet geautomatiseerde, whitelabelled beurs waar kapitaal kan geplaatst worden op de primaire markt en waar beleggers hun effecten ook onderling kunnen verhandelen op de secundaire markt.

Lees verder na het filmpje

Investeerders zijn niet meer aangewezen op een centrale beurs. Ze kunnen op de website van de uitgevende instelling direct aandelen kopen in een primaire uitgifte of handelen in een secundaire markt. Wie kapitaal nodig heeft kan in feite direct zijn eigen netwerk aanspreken en activeren vanop de eigen website. Bedrijven die op zoek zijn naar kapitaal kunnen allicht beter en sneller communiceren met hun eigen fans dan dat bankiers of beurshandelaren dat doen. Anderzijds houdt dat ook een risico in. Investeringen via Nxchange gebeuren weliswaar met respect voor alle regelgeving maar dat belet niet dat de investeerder extra voorzichtig moet zijn om de potentiële winstgevendheid van zijn investering te overwaken.

Geen minimale ordergrootte 

Die manier van werken heeft een belangrijk schaalvoordeel. Emissies moeten voldoen aan de regelgeving voor publieke noteringen maar er is geen beperking in de zin van minimale ordergrootte. Het platform heeft het administratief proces maximaal vereenvoudigd en kan daardoor op een zeer kosten- en tijdsefficiënte manier werken. Nxchange is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM)  in Nederland geregistreerd als gereglementeerde markt en als beleggingsonderneming.

Het business model van Nxchange mag innovatief lijken, veel succes heeft het platform nog niet. Enkel de oorspronkelijke klant, Fastned, is tot op heden genoteerd op het handelsplatform. Die IPO werd wel een succes. Fastned kon meer dan 3 miljoen euro oppikken via Nxchange. Allicht is die  aarzelende start ook een reden om de activiteiten te diversifëren en ook op een andere manier inkomen te genereren.

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.