Resultaten AXA Bank lijken al voorafname op nieuwe strategie

De bekendmaking van de resultaten van AXA Bank lijken al een mooie voorafname op het nieuwe strategische model van de bank. De klemtonen van dat nieuwe model, minder maar grotere kantoren en de focus op specifieke fases in het leven, lijken nu al in de cijfers ingeslepen.

AXA wil, net zoals alle andere banken overigens, naar een vermindering van het aantal kantoren. Het netwerk dat overblijft gaat zich focussen op de begeleiding van de klanten in de cruciale fases van het leven. Er was een tijd dat we dat wat wollig omschreven als personal financial planning. Ondertussen is de methode die terminologie ontgroeid en zorgt vooral de technologie ervoor dat we vandaag echt financiële scenario’s kunnen gaan uittekenen.

Technologie schept ruimte voor mensen

De bank heeft ook een zeer goede reden voor die keuze. Digitaal bankieren zal snel de norm zijn en voor heel wat transacties zullen AI en robots het overnemen. Voor een specifieke complexere transacties wil de klant toch nog persoonlijk advies. Het gaat dan precies over die cruciale fases. Onder meer bij het sluiten van een hypotheek, bij de samenstelling van een beleggingsportefeuille en bij het uittekenen van een pensioenstrategie, is de mening van een expert een meerwaarde. De technologische innovatie maakt het mogelijk om mensen om te scholen en hen in te zetten in meer klantgerichte rollen.

Expertteams in grotere kantoren

Het AXA bankkantoor van de toekomst zal precies die klantgerichte competenties in huis hebben maar daar is een schaalvergroting voor nodig. Bij AXA gaan ze ervan uit dat hun relatiebeheerders zich moeten bekwamen in een specifiek deelsegment. Er komen dus teams van experten die zich focussen op een specifieke oplossing: hypotheekexperts, beleggingsexperts, pensioenexperts. De bankier-generalist lijkt daarmee begraven bij AXA.

Schaalvergroting betekent afbouw van kantoren in de banksector. Vorig jaar sloten er 56 hun deuren en daarmee handhaaft de bank het ritme dat het ook de voorbije paar al bekend maakte. In 2016 sloten 63 kantoren en in 2015 waren er dat 67. Het aantal medewerkers daalt echter niet. Zij worden ondergebracht in de grotere entiteiten.

Weg van productoriëntatie

De nieuwe strategie  komt er onder de stuwende kracht van CEO Peter Devlies. De bankenbaas die zich liefst met de voornaam laat aanspreken, ziet de hypotheek, sparen en beleggen en het pensioen als de grote ankers voor een gesprek met de klant. Dat gesprek is niet productgeoriënteerd, al beseft Peter dat de klant zelf nog vaak naar een goed product informeert. “Wij hebben een methodiek ontwikkeld waarmee we aan iedere klant de juiste antwoorden willen geven op zijn specifieke vragen. Dat noemen we begeleiding”, zegt Peter.

Pensioenanalyse is MIFID-complient

Momenteel focussen ze bij de bank hoofdzakelijk op pensioen en daar heeft AXA Bank een handigheidje uitgedacht. De Europese MIFID-regels verplichten de maatschappijen om het profiel van de klant voldoende gedetailleerd in kaart te brengen en een advies uit te brengen dat overeenstemt met dat profiel. Voor de ondersteuning van het pensioengesprek heeft AXA Bank een vragenlijst opgesteld en die voldoet meteen ook aan de MIFID regels. Aan de hand van een aantal vragen maken de agenten de klanten duidelijk hoeveel hun pensioen zal bedragen. Ze kunnen, samen met hun klant, de berekeningssite van de overheid MyPension.be gebruiken als extra informatiebron. Ook de informatie over eventuele groepsverzekeringen is relevant.

De analyse wordt ondersteund door een software die specifiek voor AXA Bank werd opgetuigd. Dat gebeurde door het hoog aangeschreven fintechbedrijf Gambit. Hun applicatie Birdee kreeg in maart 2017 de onderscheiding “Disruptive Innovation of the year” tijdens de 7de editie van Tech Startup Day.

Volgens AXA Bank levert het pensioengesprek vaak vreemde uitkomsten op. 7/10 Belgen geven aan dat ze geen idee hebben hoe hoog de pensioenuitkering is die ze gaan krijgen.  Maar het is even confronterend dat 6/10 niet weet hoe lang ze nog zullen leven als ze op pensioen gaan. Mensen die geboren zijn in 1990 worden gemiddeld 97 jaar!

Investeren in huisfondsen

Gebaseerd op het risicoprofiel van de klant gaat AXA Bank een beleggingsstrategie opstellen die de berekende pensioenkloof moet dichten. Dat gebeurt uit een beperkte lijst van 22 fondsen. 20 van die fondsen worden beheerd door AXA Investment Managers en de twee andere door Architas, een gespecialiseerde beheerder van dakfondsen binnen de AXA-groep. Ook vorig jaar stegen de beleggingen in huisfondsen al met 32 procent.

Er waren uiteraard ook de resultaten.

AXA Bank zette vorig jaar naar eigen zeggen “solide” resultaten neer. Het operationeel resultaat daalde in België met 21 miljoen euro naar 53 miljoen euro. Netto hield de bank 39 miljoen euro over: 59 miljoen minder dan een jaar eerder. De resultaten werden zoals voorzien gedrukt door de lage rente-omgeving en de golf van herfinancieringen.

De balans blijft solide, dankzij de hoge liquiditeitsratio’s en de uitgebreide eigen middelen. Met een kernkapitaalratio (CET1) van 19,7 % voldoet AXA Bank ruimschoots aan de kapitaalverplichtingen die door de Europese Centrale Bank (ECB) werden opgelegd, en profileert zich daarmee als een van de solvabelste banken van België. Standard & Poor’s behield de A+ notering op lange termijn: de hoogste notering voor een Belgische bank.

In 2017 daalden de kredietrisicokosten verder met 6 miljoen, dankzij de de-risking strategie die al enkele jaren wordt gehanteerd en het voorzichtige beleid bij kredietaanvragen. Dankzij een strikte kostenbewuste cultuur, bleven de algemene kosten stabiel. De bankentaksen daalden met 7 miljoen, maar bleven op een hoge 48 miljoen euro (21 % van de operationele kosten).

Commercieel gaat alles goed

AXA Bank kon in 2017 ook mooie commerciële resultaten voorleggen in de voornaamste bedrijfstakken. Wat kredietverlening betreft, evenaarde AXA Bank de recordproductie uit 2016: 2,9 miljard euro nieuwe woonkredieten. Met andere woorden: in 2017 konden 18.000 Belgische gezinnen bij de aankoop van hun nieuwe woning op steun van AXA Bank rekenen. De productie van professionele kredieten is opnieuw sterk toegenomen (+ 14 % in vergelijking met 2016).

De bedragen op zichtrekeningen stegen met 10 % in 2017. Het aantal actieve digitale gebruikers (van homebanking en/of mobile banking) steeg van 306.000 naar 335.000.

Voor het eerst in jaren stelde AXA Bank vast dat het volume op de spaarboekjes daalde. Eind 2017 stond er 12,9 miljard euro op de spaarboekjes bij AXA Bank, een daling met 1,5 % in vergelijking met eind 2016. De lichte daling is te verklaren door de neiging van klanten om in de loop van 2017 een deel van hun spaargeld in beleggingen om te zetten. Klanten die ingingen op de tijdelijke Crest 20 terugkoopoptie en die vrijgekomen gelden eind december 2016 op hun spaarboekjes gestort kregen, zetten die stortingen in de loop van 2017 grotendeels om in andere beleggingen.

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.