Chinese overheid neemt controle bij Anbang Insurance Group over

De Chinese financiële regelgever neemt vanaf vandaag, en gedurende een jaar, de controle over bij de financiële holding Anbang Insurance Group. Dat is het moederbedrijf boven Fidea Verzekeringen en Bank Nagelmackers. De vroegere topman van het bedrijf, Wu Xiaohui, wordt vervolgd wegens economische misdaden. De Chinezen bevestigen echter dat het niet de bedoeling is om Anbang te nationaliseren. De groep blijft dus wel degelijk in private handen, al sluit de regelgever niet uit dat er een herschikking van het eigenaarschap komt.

Volgens de China Insurance Regulatory Commission (CIRC) is de ingreep nodig om de belangen van de klanten van de bank te beschermen.

“Dit is een  goede zaak dat dit gebeurt”, vertelde Hao Hong, Research head & chief strategist China’s Bank of Communications op CNBC. “De groei van Anbang is veel te excessief gebeurd en ze hebben te veel leverage ingezet om die groei te ondersteunen.”

Eerder al, verplichtte het CIRC, Anbang om te stoppen met de uitgifte van nieuwe producten. Anbang haalde het kapitaal voor de financiering van zijn explosieve groei uit de opbrengst van een bijzonder speculatief, rentegelinkt spaarproduct op korte termijn. Volgens het CIRC heeft die productlijn niks met de fundamenten van verzekeren te maken. Het kwestieuze product is dit jaar deels opvraagbaar door de klanten. Als dat massaal gebeurt moet Anbang voldoende solvabiliteit opbouwen om de klanten te kunnen uitbetalen.

Eerder doken al geruchten op dat de Chinese overhead Anbang wilde verplichten om alle buitenlandse participaties af te stoten en het kapitaal terug te stromen naar China. Op die manier zou de holding haar financiële buffers kunnen ophogen. De vraag is of de Chinese overheid dat voornemen zelf zal uitvoeren in de periode dat ze de controle overnemen.

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.