Spring naar inhoud

AXA koopt vooral een nieuw bedrijfsprofiel

De overname van XL Group door AXA Group wordt in zowat de ganse financiële pers plat geanalyseerd. Financieel gaat de Franse groep tot op de limiet om haar op Bermuda gevestigde sectorgenoot over te nemen.  De operatie heeft een strategische impact op de ganse verzekeringsindustrie. AXA wordt mondiaal de belangrijkste schadeverzekeraar voor bedrijven en zet zich ook in de ganse schadetak in de kop van het peloton. AXA koopt echter niet alleen een relatief belangrijke verzekeringsmaatschappij, het koopt zich vooral een structureel verschillend maatschappijprofiel en het doet dat op een wel erg drastische manier.

Levensverzekeringen vergeten risicocomponent

Net zoals veel van de sectorgenoten steunt AXA al decennia op een silogestructureerd model. De meeste verzekeraars zijn in feite twee structureel verschillende bedrijven die historisch maar eerder kunstmatig aan mekaar zijn geplakt. In de silo levensverzekering werd het concept risicoverzekering, in feite de pure vorm van een levensverzekering, jarenlang stiefmoederlijk vergeten. De klemtoon verschoof  naar de kapitalisatiecomponent. Verzekeraars hebben zelfs hun eigen economische sterrengoeroe’s die een slimme financiële strategie moeten uitzetten en de basis uit tekenen voor het rendement dat hun al dan niet intrestgegarandeerde spaar- en kapitalisatieproducten moet opbrengen. De pure risicocomponent in levensverzekeringen deemstert in de schaduw van die geldstroom wat flauw weg op de achtergrond. Onterecht, want in dat segment is nog bijzonder veel creativiteit en ook opbrengst mogelijk. Verzekeraars hebben hun levensverzekeringsdepartement bewust laten opschuiven naar een bijna financiële activiteit. De reden daarvoor was even simpel als kortzichtig. In het financiële segment kon makkelijk marktaandeel geplukt worden en maatschappijen die dat slim deden verdienden ook stevig aan die nieuwe sterproducten. Wie zich in de financiële markt beweegt moet echter ook rekening houden met de financiële context en die is anders dan de context voor schadeverzekeringen. De jarenlange mondiaal terugplooiende rente holde de marges uit voor levensverzekeringsmaatschappijen die mikten op het aantrekken van spaargeld. Onder druk van Europa begon de regelgever zich sterk te moeien met de verzekeringsindustrie en het segment leven werd als een hoger risico ingeschaald. Levensverzekeringen vroegen extra kapitaalsbuffers en dat kost geld.

Profielkanteling niet eenvoudig

De manier waarop verzekeringsgroepen hun departement leven hadden laten evolueren werd veeleer een last en in heel wat strategische nota’s van CEO’s werd de kanteling van het profiel naar een meer op schade gerichte onderneming ingeschreven. De realisatie daarvan is echter niet eenvoudig. Bij Ageas, de  enige Belgische verzekeringsholding met mondiale ambities, realiseert CEO Bart De Smet al zijn ambitieuze objectieven in nochtans zeer complexe omstandigheden. Eén objectief heeft hij echter gemist en ondertussen ook bijgesteld. De Smet wilde zijn groep laten evolueren naar een verhouding van 60% in schade en 40% in leven. Ondertussen is de terminologie bijgeschaafd naar een “well diversified portfolio”. De prioriteit van De Smet is al jarenlang om zijn aandeelhouders substantieel te binden. Financieel riskante overnames passen niet in dat plaatje en die lijken nodig om het bedrijfsprofiel snel te laten kantelen. Ageas zal die 60/40 verhouding dus niet meteen realiseren. Zeker niet omdat de motor van de groei van de groep naar Azië verschuift en daar is leven een belangrijk ontwikkelingssegment. De overnames die Ageas deed zijn weliswaar schadegericht maar ze wegen te licht om het voorheen gestelde objectief waar te maken.

Overname zet AXA op weg naar toekomstgerichte strategie

Allicht daarom heeft de grote AXA-baas Buberl  voor een drastische strategie gekozen. Met de overname van XL realiseert hij op zeer korte termijn zijn belangrijkste objectief. Dat teert even in op de beurswaarde van AXA maar Buberl gaat ervan uit dat dat effect snel uitvlakt. Impliciet zou het ook wel eens kunnen dat de CEO zijn groep op deze manier op weg zet naar een moderne digitale strategie. Als de succesvolle start-ups in de sector een indicatie zijn van de toekomstige evolutie, dan is die toekomst uiterst schadegericht. De nieuwe verzekeringsplatformen zetten ook een paar vastgeroeste concepten op de helling. Vaste polisdata en lange opzegtermijnen zijn voltooid verleden tijd. Een risico verzekeren moet op ieder moment en op iedere plaats kunnen. Een risico weer opzeggen is niet langer meer gebonden aan een maandenlange opzegperiode. Die flexibiliteit in onderschrijving verloopt gecombineerd met de ontvlechting van de complexe verzekeringsconcepten waar zoveel mogelijk waarborgen gebundeld worden. Het nieuwe verzekeren is vooral gericht op het indekken van deelsegmenten die een veel efficiënter risicobeheer door de klant toelaten. Dat maakt het plaatje meteen ook complexer en precies daar ligt een toegevoegde waarde voor het klassieke intermediair.

Die nieuwe principes lijken echter moeilijk inpasbaar in de tak leven. De verzekeringsindustrie lijkt daardoor af te stevenen op een gescheiden structuur voor de twee grote silo’s. De verwachting is dat AXA, na de kwantumsprong die ze momenteel maken, de activiteiten verder rationaliseert en een aantal onderdelen zal afstoten. Op microschaal kijkt men in eigen land vooral naar AXA Bank. Op een wat grotere schaal zou het best kunnen dat AXA een aantal levenactiviteiten verder afbouwt en op die manier het profiel van de groep nog duidelijker vastbunkert in schade.

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: