Spring naar inhoud

Zero-click betalingen en afrekenen met gezichtsherkenning bij BBVA

De Spaanse grootbank BBVA test een betaalsysteem uit dat waarmee de klanten de betaling niet langer expliciet moeten bevestigen.  Zero–click of de onzichtbare betaalmethode, noemen ze het bij de bank. In een tweede fase wordt het systeem uitgebreid met biometrische gezichtsherkenning.

Het zero-click  systeem is ontworpen door Veridas, een platform van BBVA en Das-Nano dat gespecialiseerd is in biometrie.

Bank test systeem in hoofdkantoor

De technologie wordt uitgetest in Ciudad BBVA, het Spaanse hoofdkwartier van de bank in Madrid. Daar gebruiken meer dan 1000 werknemers de zogenaamde onzichtbare betaalmethode in de cafetaria’s en de restaurantjes. Via een app kan je je bestelling, een maaltijd of een drankje,  op voorhand bevestigen. Bij aankomst meldt je je gewoon aan, zodat het personeel je bestelling kan brengen. Het systeem werkt via een app en daar kan je checken of alles correct aangerekend is. Met de app kan je ook de rekening splitten onder vrienden of collega’s. Als je weg gaat moet je de ober niet meer verwittigen. De verrekening gebeurt automatisch in de app.

Geen betaalbevestiging meer nodig

BBVA wil met deze ontwikkeling manueel uitgevoerde betalingen laten verdwijnen. Die gebeuren automatisch terwijl je eet, drinkt of, in een latere fase, winkelt. Je hoeft dus niet langer meer te wachten tot de ober je rekening kan brengen en het ganse gedoe met betaalkaarten of de bevestiging van de betaling in de app ie niet langer nodig. In de supermarkten verdwijnen de  wachtrijen aan de kassa’s of de zelfscans.

With this project, we’re eliminating the friction points for customers when they make a purchase in a store. They avoid lines, and have a more digital experience with better information

BBVA’s Head of Global Payments Ignacio Bañón

Het systeem maakt het de klant veel makkelijker omdat hij/zij alles op voorhand met de smartphone kan regelen. De bestelling van een drankje of een maaltijd en de reservering van een tafeltje kan simpelweg met de app. De betaling gebeurt daarna automatisch maar de consument heeft op ieder moment controle over wat er gebeurt. Uit metingen in restaurants blijkt dat deze methode de klant 7 tot 10 minuten tijdswinst oplevert. Ook voor de restaurants zelf scheelt deze procedure heel wat in tijd, vooral ook omdat ze niks meer manuaal moeten verrekenen.

In de Sodexo cafeterias in Ciudad BBVA kunnen werknemers hun bestelling gewoon aanklikken in de app. Ze moeten verder niks meer doen. Op het moment dat ze hun bestelling ophalen wordt de aankoop verrekend met de betaalkaart die aan de app werd gekoppeld. Bañón noemt dat zero-click betalingen omdat de klant enkel nog zijn app moet openen en verder niks meer moet aanklikken om te betalen. BBVA koppelt ook een loyaltyprogramma aan de app.

In het HQ van de bank in Madrid heeft ongeveer 15% van het personeel de app geïnstalleerd op een maand tijd. In de meest populaire bar, Expresso, zijn de gemiddelde aankopen gestegen met 50%.

Gezichtsherkenning in zelfbedieningsrestaurants

Maar BBVA wil de technologie nog verder ontwikkelen en het koppelen aan biometrische gezichtsherkenning. In de self-service restaurants kunnen werknemers gewoon binnenlopen, hun aankopen pakken en beginnen eten. Camerabeelden geven exact aan wie er in het restaurant zit en wat men geconsumeerd heeft. Als de werknemer het restaurant verlaat wordt de consumptie aangerekend op de betaalkaart. Het systeem wordt momenteel getest in het centrale restaurant van BBVA waar 2000 mensen passeren op een tijdsspanne van 2 uur. Die kunnen kiezen uit een aanbod van 15 maaltijden. Het systeem is onderbouwd met artificiële intelligentie waardoor het permanent bijleert om nog beter gezichten en producten te herkennen en eventueel klantengedrag beter te analyseren. BBVA wil op termijn het systeem ook ontwikkelen voor supermarkten, de aankoop van auto’s en modewinkels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: