Spring naar inhoud

AG Insurance past voorwaarden Feminaverzekering aan | Think-Pink blijft sceptisch

AG Insurance zette einde vorig jaar een nieuw merk in de markt. VIVAY is een platform dat gericht is op het verzekeren van atypische risico’s.  Bij de opstart bood VIVAY vijf waarborgen aan die uitgetekend waren op basis van vijf situaties waar iedereen zich wel eens zorgen over maakt:

  • Wie zorgt er voor mijn kind als het niet naar school of de kinderopvang kan?
  • Hebben we voldoende financiële middelen als ik morgen werkloos word? Maar ook als ik invalide word of zelfs als ik overlijd?
  • Kan ik morgen mijn huur nog betalen als een van die drie risico’s zich voordoet?
  • Kan mijn kind verder studeren als ik morgen overlijd?
  • Heb ik als vrouw voldoende financiële middelen om, als ik morgen een typisch vrouwelijke kanker krijg, ook rustmomenten in te bouwen die me ondersteunen in het zware genezingsproces

Die laatste waarborg, de Feminaverzekering, zorgde voor heel wat commotie. Vooral de actiegroep Think-Pink had een waslijst met opmerkingen en bezwaren tegen het concept en die werden in de klassieke maar ook in de sociale media breed uitgesmeerd. AG Insurance probeerde om snel de voorwaarden van het concept te verduidelijken maar dat kon de stortvloed aan opmerkingen en verwijten niet indijken.

Kris Peeters neemt initiatief

AG Insurance koos er uiteindelijk voor om niet opnieuw  te reageren. Begin maart nam Vlaams minister Kris Peeters het initiatief om naar de standpunten alle betrokken partijen te luisteren. Peeters moest ook beoordelen of de voorwaarden van Femina geen inbreuk maken op de verzekerings- en discriminatiewetgeving. Peeters bevestigt vandaag dat dit niet het geval is.

Bij Financelab hebben we op dat moment expliciet gesteld dat we de commotie begrijpen maar dat de discussie ook een kans biedt om op korte termijn het concept bij te stellen. We hebben ook een aantal trends aangereikt die internationaal opduiken en waarbij de diagnose en de behandeling van (een aantal) kankers in een bepaalde context wel degelijk verzekerbaar zijn. Op basis van die trends kan bekeken worden in welke mate de diagnose van kanker momenteel verzekerbaar kan zijn bij private verzekeraars in België.

AG Insurance en Think-Pink hebben ondertussen driemaal met mekaar overlegd over de situatie en dat heeft nu geleid tot een aanpassing van algemene voorwaarden van de Feminaverzekering.

AG Insurance versoepelt medische acceptatie

De verzekeraar gaat mensen die de laatste tien jaar kankervrij zijn accepteren voor de Feminaverzekering. In het oorspronkelijke concept werden alle mensen die ooit met kanker geconfronteerd werden, uitgesloten. Met die aanpassing brengt AG Insurance de polis in lijn met wat internationaal als een feitelijke norm wordt toegepast.

De maatschappij vereenvoudigt ook de medische acceptatie en beperkt die tot twee vragen. Die moeten de antiselectie tegen gaan. AG Insurance vraagt naar de kankerincidentie gedurende de laatste tien jaar en wil ook weten of er momenteel of in de toekomst onderzoeken gepland zijn.

Ook voor mannen

AG Insurance verduidelijkt verder opnieuw dat de Feminaverzekering ook door mannen kan afgesloten worden. Mannen kunnen uiteraard ook borstkanker krijgen. Op basis van de algemene voorwaarden waren mannen vroeger ook niet uitgesloten maar de naam en de publiciteit voor de Feminaverzekering richten zich expliciet op vrouwen.

Opzeg met aangetekend schrijven

Het VIVAY-platform is bedoeld om maximaal digitaal te werken. Polissen kunnen online worden onderschreven en de ganse communicatie is ook digitaal georganiseerd. AG Insurance stak op die manier zijn nek uit. De verzekeraar is bij uitstek een  makelaarsmaatschappij maar bij VIVAY is de makelaar slechts een optie waar de klant expliciet moet voor kiezen. Onder druk van Think-Pink wordt die digitale berichtenstroom nu enigszins herzien. Als AG Insurance de Feminaverzekering wil opzeggen, moet het dat doen met een aangetekend schrijven.

Think-Pink blijft ethische bezwaren hebben 

Ook na de aanpassing blijft Think-Pink het moeilijk hebben met de Feminaverzekering. “We hebben een ethisch probleem met het concept en de promotie errond”, zegt woordvoerster Joke Carlier. “We vragen ons af waarom mensen die kanker hebben een beroep moeten doen op een private verzekeraar om dagelijkse dingen als hulp in het huishouden en verzorging te kunnen betalen. Minister Peeters beweert ook dat er onvoldoende cijfers zijn om het concept te kunnen toetsen op discriminatie, maar de federale Stichting Kankerregister beschikt over zeer volledige en gedetailleerde statistieken. Verder melden AG Insurance en minister Peeters wel een paar aanpassingen in de pers, maar de algemene voorwaarden op hun website zijn nog niet aangepast. Die beloftes werden ons vijf maanden geleden ook al gedaan”. Think-Pink bekijkt momenteel welke nieuwe stappen het zal ondernemen.

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: