Belfius gaat persoonlijk beleggingsadvies geven via de app

Voor een grondige lezing hebt u ongeveer vier minuten nodig

Belfius gaat haar klanten stimuleren om hun spaargeld te activeren. De bank wil dat voor iedere klant doen op basis van persoonlijk advies. Om die klus te klaren heeft Belfius een digitaal platform ontwikkeld dat omnikanaal ondersteund wordt. Het voorstel dat de klant krijgt is volledig in orde met de nieuwe Europese regelgeving MIFID II, die beleggers beter wil beschermen.

260 miljard op spaarrekeningen

“Er staat momenteel 260 miljard euro spaargeld op de rekeningen”, zegt Chief Digital Officer van Belfius Geert Van Mol. “Dat komt onder meer omdat veel mensen geen tijd maken om naar een kantoor te stappen en te evalueren wat er extra mogelijk is. Daarom hebben we gedurende twee jaar intensief gewerkt aan een digitale tool die de klanten persoonlijk adviseert op basis van zijn of haar beleggingsprofiel en die ook rekening houdt met de kennis over en ervaring met financiële producten, de gewenste strategie, het doel en de beleggingshorizon. Het advies dat we geven is MIFID II-compliant en we engageren ons daar ook voor. De klant krijgt zelfs een attest dat de geschiktheid van de belegging voor zijn of haar profiel bevestigt.”

Mobile First

Belfius investeerde veel in de ontwikkeling  van de bankapp. Met succes overigens. Belfius Mobile heeft momenteel meer dan 1,1 miljoen gebruikers die de app gemiddeld 1 keer per dag gebruiken. Belfius scoort ook het hoogste in de gemiddelde app-store rating met een score van 4,6. Enkel KBC komt in de buurt met waardering van 4,5. Alle andere banken scoren lager dan 4.

Het zogenaamde digitaal-omnikanaal zit volledig geïntegreerd in die Belfius app. Dat is een bewuste keuze. Belfius wil later dit jaar nog meer mogelijkheden gaan integreren in de app. Onder meer beleggingsverzekeringen en autoverzekeringen staan op de planning.

In-app video

De integratie is nochtans geen evidente optie. De MIFID-II regelgeving maakt beleggingsadvies complexer terwijl apps om eenvoud vragen. Belfius is er toch in geslaagd om die twee uitersten te verzoenen.

Wie de applicatie opstart krijgt eerst een korte videofilm te zien waarin twee dames met een uiteenlopend profiel uitleggen wat de bedoeling is van het digitale beleggingsadvies. Dat is technologisch een uitdaging maar video is trendy. Het bewijst dat Belfius de app verder ontwikkelt als een digitaal ecosysteem dat de norm zet voor de sector.

Lees verder na het filmpje

We hebben alle functies en schermen van de nieuwe beleggingsmodule extreem doorgetest met onze klanten. Daarom zijn er vrij veel overzichtsschermen ingebouwd. Klanten willen op ieder moment weten waar ze zijn in de applicatie. We hebben ook het taalgebruik aangepast aan de opmerkingen van de testers.

Head of Direct Sales Investment Products Tom Merchiers

Verplichte financiële reserve

Eenmaal dat de klant aangemeld is moet hij of zij een financiële reserve aanduiden. “Dat is een bedrag dat altijd beschikbaar moet zijn als men snel geld nodig heeft”, zegt Merchiers. “Vanuit de bank geven we een indicatie maar de klant bepaalt zelf volledig vrij hoeveel bij wil aanhouden als beschikbare reserve. We zullen wel adviseren om naast de belegging en de financiële reserve een recurrent spaarproduct te onderschrijven als het inkomen dat toelaat.”

Financieel profiel, strategie en financiële geletterdheid

Het traject dat de klant aflegt om uiteindelijk een persoonlijk advies te krijgen is verloopt in drie etappes. De financiële gegevens, onder meer de inkomsten en de uitgaven, zijn uiteraard de basis. Maar ook bestaande beleggingen zullen bepalen welk advies de klant uiteindelijk krijgt.

Belfiusbeleggersprofiel

Na die profilering moet de belegger een strategie uitzetten. Aan de hand van een reeks vragen gaat de app het doel van de belegging, de duurtijd en de risicograad die men wil accepteren in kaart brengen.

 

Belfius kiest hier voor een zeer eenvoudige visuele ondersteuning. “We hadden eerst een coole oplossing met trendy visuals”, zegt Geert van Mol. “Dat blijkt echter niet te werken. De gebruikers begrijpen het niet. Nu staan er gewoon staafbalken maar die tonen wel meteen wat er bedoeld wordt.”

In de laatste fase peilt de app naar de financiële geletterdheid van de klant. De gebruiker moet antwoorden op drie vragen. Als de antwoorden niet juist zijn wordt men doorverwezen naar een infohoekje in de app. “We geven in dat geval geen advies maar we stimuleren onze klanten om zich beter te informeren over de consequenties van de belegging”, zegt Tom Merchiers. “Ze kunnen later opnieuw door de adviesprocedure surfen.”

Bij de inschatting van de kennis van de belegger gebruikt Belfius onder meer ook twee scenario’s. De bank wil weten hoe de belegger zal reageren als de beurs plots snel daalt maar ook als het tegendeel gebeurt. Op die manier verfijnt de Belfiusapp de risicogevoeligheid van de gebruiker.

Top 3 uit meer dan 200 fondsen en obligaties

Uiteindelijk krijgt de klant een top drie van beleggingen die het beste aansluiten bij zijn of haar profiel. “Die drie oplossingen zijn geselecteerd uit meer dan tweehonderd actief beheerde en goed gespreide beleggingsfondsen of obligaties”, zegt director Investments & Protection bij Belfius Filip de Nil. “Vaak zal daar ook een duurzaam fonds bij zijn. Klanten kunnen ook meerdere portefeuilles aanhouden met verschillende risicoprofielen. Je kan bijvoorbeeld, naast je eigen portefeuille, ook beleggingen opbouwen voor je kinderen of je kan ook voor jezelf verschillende doelstellingen uitzetten.”

Omnikanaal met belangrijke rol voor kantoren

Het zogenaamde digitaal-omnikanaal is 24/24 en 7/7 bereikbaar. Wie nood heeft aan ondersteuning van een beleggingsadviseur kan met 1 klik via chat of zelfs via videochat in-app contact nemen. De knop om dat te doen staat op ieder scherm zeer zichtbaar aangegeven.

Belfiuslogokantoor

We hebben ook de kantoren sterk betrokken in dit verhaal. Onze kantoorhouders beseffen dat de digitale klanten ook tevreden klanten zijn. Dat is ook in hun voordeel. Bij Belfius hebben we geen conflicten tussen de verschillende distributiekanalen. Het succes van onze digitale strategie laat toe om de rol van onze kantoorhouders  op te schalen. De begeleiding die ze aan onze klanten geven wordt nog professioneler. Het is perfect mogelijk dat een klant via de app een profiel bepaalt of zelfs persoonlijk advies krijgt en daarmee naar de kantoorhouder stapt. Die kan dan extra accenten en nuanceringen aanbrengen.
Chief Digital Officer Geert Van Mol

Belfius koos resoluut voor een Mobile First strategie en dat levert op. Veertig procent van de pensioenspaarrekeningen worden geopend via een digitaal kanaal. Tachtig procent daarvan gebeurt via de smartphone. 96% van alle mobiele klanten volgt de beleggingen via de smartphone. Door consequent alle nieuwe functies in de app in te bouwen, creëert Belfius een coherent digitaal financieel platform dat sterk anticipeert op de galopperende evolutie van de technologie.

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail | Contacteer ons via +32 493-688 997

Belfius App spread2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.