Spring naar inhoud

Nichebank CKV organiseert funding voor overname via Duits fintechplatform SAVEDO

De Westvlaamse nichebank CKV heeft de Franse hypotheekportefeuille van Record Bank gekocht. Record Bank verkoopt die portefeuille omdat moeder ING haar dochterbedrijf momenteel opslorpt. Eerder nam CKV ook al de Belgische hypotheekportefeuille van vermogensbeheerder Van Lanschot en een aantal leningen van de failliete Optima Bank over. Koken kost geld en dus moesten eigenaar en vroegere textielmagnaat Dominiek De Clerck, zoon van Roger De Clerck (Bealieu) en CEO Rudi Deruytter, volop aan de bak. Ze slaagden er verrassend snel en op een opmerkelijke manier in, om de funding voor de overname van 220 miljoen rond te krijgen.

De Westvlaamse bank haalde namelijk op nauwelijks 3 maanden tijd, 300 miljoen euro spaargeld op via het fintechplatform SAVEDO. Dat geld komt vooral uit Nederland, Oostenrijk en Duitsland. CKV bood in de periode dat ze het kapitaal ophaalden een verhoogde spaarrente van 0,25% basisrente en 0,50% getrouwheidspremie.

Marktplaats voor spaarrekeningen

SAVEDO is een Duits fintechplatform dat best als een marktplaats voor Europese spaarrekeningen kan omschreven worden. Het platform werd opgericht door  Christian Tiessen.  SAVEDO zoekt in de Europese landen die onder de bescherming van de  EU-richtlijnen vallen, naar de spaarrekeningen met de beste voorwaarden. Klanten van het platform maken een keuze uit die selectie en kunnen vervolgens, zonder bijkomende kosten, hun geld parkeren. Dat gebeurt via een centrale SAVEDO-rekening die in feite bij de white label bank FinTech Group Bank wordt opgestart. SAVEDO krijgt een commissie van zijn partnerbanken en dat roept vragen op. Uiteraard zal de klant kiezen voor de spaarrekening die de beste voorwaarden lijkt te hebben maar de aanzet om de hoogte van de commissie te laten doorwegen bij het promoten van de juiste oplossing, zou best worden kort gesloten.

Lees verder na de illustratie

Savedo_rekening

Kleine spaarder naar het buitenland

SAVEDO is een eenvoudig maar slim model waardoor ook kleine spaarders makkelijker over de landsgrenzen heen kunnen bewegen met hun spaargeld. Nederlanders hebben zelfs een SAVEDO website in hun eigen taal.

Dit disruptieve model maakt vooral in Duitsland opgang. Naast SAVEDO hadden ze daar ook al Weltsparen, Raisin en Zinspilot. Dat laatste bedrijf nam vorig jaar SAVEDO over maar de twee platformen blijven voorlopig naast mekaar verder werken onder de holding Deposit Solutions. Dat platform werkt aan API-gestuurde oplossingen om banken te connecteren. Een van de investeerders in Deposit Solutions is Peter Thiel, de Duitser die onder meer Paypal mee opstartte. Thiel was ook de eerste externe investeerder in Facebook.

Lees verder na de illustratie

Het operationele model van Deposit Solutions

Deposit Solutiosn

Het basismodel  om enkel hoogrentende spaarrekeningen aan te bieden heeft een relatief laag risico. In principe blijven de spaarders onder het plafond van 100.000 euro en vallen ze dus onder de EU-richtlijnen. De fiscale component blijft echter een aandachtspunt. In een aantal landen uit de selectie heft de fiscus een meerwaardebelasting. Spaarders kunnen die (deels) recupereren maar dat is een administratieve kluif.  SAVEDO is op dat vlak niet meteen een voorbeeld van efficiënte ondersteuning. Op de website staan de producten en de partners wel expliciet uitgelegd maar over de fiscale implicaties is onvoldoende informatie terug te vinden.

CKV is de enige Belgische bank die partner is van SAVEDO.

Andere internationale partners:

  • Spanje: Atlantico Europa, Banco de Investimento Global S.A. (BiG)
  • Kroatië: Banca Kovanica, Kentbank, J&T Banka Kroatien
  • Duitsland: FinTech Group Bank, Hanseatic Bank, Solarisbank
  • Italië: Imprebanca
  • Tsjechië: J&T Banka
  • Roemenië: Libra Internet bank
  • Slowakije: Privatbanka
  • Estland: Verso bank

Nieuwe producten vertoebelen strategie

SAVEDO evolueert momenteel weg van het oorspronkelijke basismodel. Het platform beperkt zich niet langer tot spaarrekeningen maar biedt ook een spaarcontract gelinkt aan de koers van edele metalen aan. Recent kwam SAVEDO met FestgeldPLUS. Dat zijn een soort termijnrekeningen op 1 of 2 jaar met een koppeling aan een reeks aandelen. De termijnrekening biedt een vaste basisrente. Als alle aandelen binnen de termijn stijgen krijgt de spaarder een extraatje. Als echter een van de aandelen daalt aan het einde van de termijn, blijft enkel het basiskapitaal over. Momenteel loopt er een tranche op basis van brouwerijen (met onder meer Inbev in de korf) en een tranche Made in Germany. Het enthousiasme voor deze producten blijkt relatief beperkt. Dat lijkt logisch. Mensen die hun geld op een spaarboekje parkeren zijn vaak risico-avers en blijven ver weg van aandelen. In FestgeldPLUS moeten ze hun rendement opgeven als de koers van amper 1 aandeel gedaald is. Die constructie past niet echt in hun financiële overwegingen. Het vertroebelt ook het strategische model van het platform.

©2018 | Financelab – Corporate Journalism & Copywriting for the financial industry & retail | 

Overweging: CKV is een bank die gespecialiseerd is in hypotheekleningen voor mensen met een wat risicovoller profiel. Dergelijke dossiers krijgen uiteraard een hogere rente mee. De klanten van CKV hebben er alle belang bij om hun krediet sneller terug te betalen. Als hun risicoprofiel opnieuw normaal wordt zullen ze vaak een overstap naar een lening met een marktconforme rentevoet overwegen. De gemiddelde rotatie van de portefeuille bij CKV ligt hoger dan bij de meeste andere banken. Om die uitstroom op te vangen moet CKV mikken op overnames, zeker in een periode waarin de kosten voor de banken sterk oplopen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: